1

Temat: Zadawanie pytań,

Witam,

Kto pyta nie błądzi smile
Więc zgodnie z art. 38 ust 1, 1a i 1b
Składanie ofert jest do 18.05.2012r. po zadanych pytaniach Z przedłuża składanie ofert do 29.05.2012r. czy Z mi jako W jest zobowiązany udzielić odpowiedzi na pytanie zadane w dniu 22.05.2012r.?
art. 38 ust 1b zaprzecza więc co z dopytaniem pytania zadanego przed przedłużeniem terminu składania ofert?

2

Odp: Zadawanie pytań,

No przecież już sam sobie odpowiedziałeś zmieścisz się w terminie zgodnie z art.38 to zamawiający udzieli odp.

3

no tak zrobiłem czyli zadałem pytanie po przedłuzonym terminie tj. 22.05.2012 w połowie przedłuzonego terminu a Z odpowiedział że termin minoł 12.05.2012r na zadawanie pytań podpierajac sie art 38 ust 1b

4

Jeżeli wniosek o wyjaśnienie treści specyfikacji istotnych warunków zamówienia wpłynie po upływie terminu składania wniosku (pierwotnego terminu) lub dotyczy udzielonych wyjaśnień, zamawiający może udzielić wyjaśnień albo pozostawić wniosek bez rozpoznania.

5

szkoda że tak jest

6

mirek.sz1 napisał/a:

no tak zrobiłem czyli zadałem pytanie po przedłuzonym terminie tj. 22.05.2012 w połowie przedłuzonego terminu a Z odpowiedział że termin minoł 12.05.2012r na zadawanie pytań podpierajac sie art 38 ust 1b

czyli nie musi

7

Przepis jest dobry, inaczej wykonawcy zadawali by pytania w nieskończoność.

8 (edytowany przez mirek.sz1 2012-05-30 08:21:38)

czemu w nieskończoność? jeżeli by nie było istotnych zmian uchybień w SIWZ to termin by nie był przedłużany a W zadał by pytanie do połowy terminu przedłużonego przez Z i na tym koniec

9

bo jesteśmy zamawiającymi od lat WIELU i to przerabialiśmy przed nowelą

10

To, że minął termin na zadawanie pytań wcale nie znaczy, że Zamawiający nie odpowie. Może udzielić wyjaśnień, ale nie musi. Litera prawa daje mu dowolność w tym zakresie.

11

no właśnie nie odpowiedział

12 (edytowany przez obelix 2012-05-30 09:07:23)

mirek.sz1 napisał/a:

czemu w nieskończoność? jeżeli by nie było istotnych zmian uchybień w SIWZ to termin by nie był przedłużany a W zadał by pytanie do połowy terminu przedłużonego przez Z i na tym koniec

mirek,
Przedłużenie terminu składania ofert nie wpływa na bieg terminu składania wniosku, o
którym mowa w art. 38 ust. 1. czujesz to smile
Zamawiacz przedłuża termin składania ofert, ale termin na zadawanie pytań wciąż jest ten pierwotnie liczony, dzięki temu Mysza może odetchnąć z odpowiadaniem na 200 pytań dzień przed nowym terminem składania ofert.
Nowy przedłużony termin składania ofert nie oznacza nowego terminu na pytania.

13

czuć nie czuje ale już wiem smile

14

Mysza może odetchnąć z odpowiadaniem na 200 pytań dzień przed nowym terminem składania ofert.

i to też nie tak bo jeżeli te pytania w ocenie Zam. należałyby do istotnych a w szczególności miałyby wpływ na cenę oferty to Mysza przepisuje 200 pytań i odpowiada i niestety po raz kolejny przesuwa tso.

15

myszy1953 napisał/a:

bo jesteśmy zamawiającymi od lat WIELU i to przerabialiśmy przed nowelą

Święte słowa.