1

Temat: Wadium pilne!

Wykonawca złożył Wadium w formie gwarancji ubezpieczeniowej ,jest to kopia nie potwierdzona za zgodność z oryginałem, w tym wypadku  wykluczam wykonawcę bo ten dokument nie podlega uzupełnieniu dobrze myślę?

2

Odp: Wadium pilne!

Wystarczy kopia, żeby potwierdzić wadium (KIO/UZP 1367/08)
Wyrok
Krajowej Izby Odwoławczej
z dnia 5 grudnia 2008 r.
KIO/UZP 1367/08
Proponuję się zapoznać.

3

Ok ,ale nie jest potwierdzona za zgodnosc z oryginałem

4

wyrok mówi też o sytuacji, w której:

1. wykonawca wniósł wadium w formie Ubezpieczeniowej gwarancji przetargowej (zwanej dalej UGP) przed upływem terminu składania ofert, tj. 16 października 2008 r. - oryginał.

2. Kserokopię dokumentu Wykonawca załączył do oferty, którą złożył w dniu 20.10.2008
r. o godz. 9.06 w Wydziale ds. Zamówień Publicznych Zamawiającego.

Tomeczek, w twoim postępowaniu miała miejsce sytuacja nr 1 ?

5

Czy Zamawiający posiada oryginał gwarancji?

6

Nie posiadamy oryginału tylko kopię bez adnotacji za zgodnosc  z oryginałem.

7

Kserokopię dokumentu można uznać za uwierzytelnioną jedynie wówczas, gdy zawiera ona łącznie dwa niezbędne elementy, to jest adnotację ?poświadczam za zgodność z oryginałem? oraz podpis osoby upoważnionej. Nieprawidłowo uwierzytelnione kserokopie dokumentów nie mogą stanowić podstawy do oceny spełnienia warunków udziału w postępowaniu oraz wykazania braku podstaw do wykluczenia z postępowania (wyrok Krajowej Izby Odwoławczej z 6 maja 2011 r.; sygn. akt KIO 869/11).

8

Tym samym niezachowanie wymaganej formy poświadczenia kopii za zgodność z oryginałem, na podstawie art. 24 ust. 2 pkt 4 ustawy Pzp, stanowi podstawę do wykluczenia odwołującego z postępowania o udzielenie zamówienia publicznego, nie wykazał on bowiem spełnienia warunków udziału w postępowaniu, a to na wykonawcy spoczywa ciężar dowodzenia w tej sprawie.

9

Mam nadzieję, że czytają to również wykonawcy - będzie mniej problemów później

10

czytamy czytamy przyswajamy

11

obelix napisał/a:

czytamy czytamy przyswajamy

Cieszy mnie to - smile

12

nie rozumiem tylko jak można honorować ksero gwarancji jeżeli nie ma się jej oryginału równie dobrze mógl włożyć skserowane banknoty i nawet podpisac za zgodność z oryginałem - uznał byś

oryginał gwarancji winien być złożony przed otwarciem ofert u zamawiajacego

13

Marcel napisał/a:

Wystarczy kopia, żeby potwierdzić wadium (KIO/UZP 1367/08)
Wyrok
Krajowej Izby Odwoławczej
z dnia 5 grudnia 2008 r.
KIO/UZP 1367/08
Proponuję się zapoznać.

archaiczne wyroki idź z oryginałem do gwaranta to ci potrafi powiedzieć ,ze nie wypłaci i możemy iść do sądu a czas to nawet lata - a co dopiero z kserokopią

14

koleżanko, nie jest to takie proste, nadal budzi wątpliwości czy kopia jest wystarczająca i co jest w treści samej gwarancji, natomiast powracając do meritum sprawy, nie doczytałem że gwarancja nie jest potwierdzona za zgodność, a więc sprawa jest raczej przesądzona, wykluczenie.

15

Darek W. napisał/a:

Nieprawidłowo uwierzytelnione kserokopie dokumentów nie mogą stanowić podstawy do oceny spełnienia warunków udziału w postępowaniu.

Jednocześnie

Darek W. napisał/a:

nie wykazał on bowiem spełnienia warunków udziału w postępowaniu

O czym Wy mówicie??? Całkowite pomylenie spraw. Według mojej pamięci wadium nie ma nic wspólnego z warunkami udziału.

Kolejna sprawa to potwierdzenie zgodności z oryginałem. Cóż z tego, że np. kopię wadliwej polisy potwierdzi w ten sposób - czy takie potwierdzenie jest w stanie zapewnić pieniądze??? Nie!

Lepszy będzie skutek, gdy np. zapytacie wprost ubezpieczyciela czy wasze roszczenia będą skuteczne.  Do tego zaś nie jest potrzebna ani kopia ani potwierdzenie, bo wątpię w skuteczność samej kopii (nawet potwierdzonej) w razie kłopotów z ubezpieczycielem, chyba że to będzie jego potwierdzenie.

16

Podnoszę temat celem upewnienia się w zajęciu stanowiska smile

Wykonawca jako wadium w osobnej kopecie wniósł oryginał gwarancji ubezpieczeniowej dotyczącej zupełnie innego postepowania (inny beneficjent i suma gwarancyjna). Ewidentnie się pomylił.
Jednocześnie do oferty wpiął kopię gwarancji ubezpieczeniowej zapłaty wadium (tej właściwej wystawionej na nas), którą poświadczył za zgodność z oryginałem jak każdą stronę oferty.

Zamawiający w SIWZ w rozdz. dot. wniesienia wadium zapisał cyt. "Wadium wniesione w innej formie niż pieniądz należy złożyć w forie oryginału /podkreślone/ razem z ofertą w osobnej kopercie opisanej "WADIUM".

Czy wobec tego zapisu SIWZ wykluczam tego wykonawcę z postępowania i nie spędzi mi snu z powiek fakt, że ewentualne odwołanie mogę przegrać???
Z przerażeniem czytam wyroki, które nakazują uznać kopię gwarancji poświadczoną za zgodność z oryginałem, a jest ich wcale nie mało...
Co byście zrobili jak Zamawiający dopuścił tylko formę oryginału wadium? Czy jest to wystarczająca okoliczność na obronę zamawiacza???
Proszę o radę smile

17

Uznać wadium i ofertę, zaś oryginały należałoby zamienić, ten obcy oddać obowiązkowo.

18

No nie hubal, tak to nie można.

19

Temat był już omawiany.

http://noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=9723

Decyzja należy do Ciebie.

20

hubal napisał/a:

oryginały należałoby zamienić.

Hubal, a tak z ciekawości, w jakim trybie (na podstawie jakiego przepisu) uzupełniał byś brakujący oryginał gwarancji w omawianym przypadku?

21

Na podstawie przepisu podstawowego: będziesz miłował bliźniego swego. Na tym opiera się prawo.
Zródło powyższego jest światowym rekordzistą w ilości egzemplarzy, więc nie widzę potrzeby uszczegóławiać.

carp30 napisał/a:

oryginał gwarancji ubezpieczeniowej dotyczącej zupełnie innego postepowania (inny beneficjent ...)

Oddać cudzą własność i to natychmiast.

22

Następnie można się zastanowić, czyją własnością jest oryginał polisy w ogóle, czyli gdzie naprawdę powinien być docelowo.

23

hubal napisał/a:

Uznać wadium i ofertę, zaś oryginały należałoby zamienić, ten obcy oddać obowiązkowo.

no nie Hubal !!! Twoje uwagi sa naprawdę czasami rozkoszne i myślę ,że wypowiadasz się w ten sposób celowo aby sondować naszą wiedzę czy inteligencję
a tak naprawdę to prawo zamówień publicznych nic nie ma wspólnego z miłowaniem bliźniego !!!

24

hubal napisał/a:

brakuje mi tu tylko "zamienić po cichu"

hubal napisał/a:

Na podstawie przepisu podstawowego: będziesz miłował bliźniego swego. Na tym opiera się prawo.

hmmm znam jeden fragment na pamięć:
Księga Ezechiela: 25,17. "Ścieżka sprawiedliwych wiedzie przez nieprawości samolubnych i tyranię złych ludzi. Błogosławiony ten, co w imię miłosierdzia i dobrej woli prowadzi słabych doliną ciemności, bo on jest stróżem brata swego i znalazcą zagubionych dziatek. I dokonam srogiej pomsty w zapalczywym gniewie, na tych, którzy chcą zatruć i zniszczyć moich braci; i poznasz, że Ja jestem Pan, gdy wywrę na tobie swoją zemstę".
Powtarzam to od lat. Kto słyszał te słowa, za chwilę był wykluczony a jego oferta-odrzucona. Ale nie rozumiałem ich. Myślałem, że to niezły tekst podczas oceny ofert, ładnie też to wyglądało w protokołach z pracy komisji. Od dziś rana myślę inaczej. Teraz myślę, że może to znaczy, że ty jesteś zły, a ja sprawiedliwy... A pan 9 mm jest pasterzem chroniącym moją sprawiedliwą dupę w dolinie ciemności i zawiłości PZP. A może jest tak, że Ty jesteś sprawiedliwy, ja ? pasterzem, a świat ze swoją PZP jest zły i samolubny? To by mi się podobało. Ale to gówno prawda. Prawda jest taka, że ty jesteś słaby, a ja jestem tyranią PZP. Ale staram się, Wykonawco. Naprawdę, bardzo się staram być dobrym Zamawiaczem....

25

No to dałeś teraz z grubej rury Fenris (!) Trafiłeś w 10-tkę ... ale nie rób scen, proszę, nie rób scen ... chociaż ta to świetna scena była ... trudno zapomnieć (wow! - jak mówi dzisiejsza młodzież wink )