1

Temat: Uzupełnienie dokumentu z błędem

Witam.

W postępowaniu Zamawiający wymagał wadium.

Wykonawca nie dostarczył wraz z ofertą zezwolenia na obrót lekami. Wykonawca został wezwany do uzupełnienia. Wykonawca uzupełnił dokument, ale :

1. w kopercie z zezwoleniem było pismo  przewodnie wykonawcy, w którym jest napisane        "... w załączeniu przekazujemy brakujący dokument, którego wymagał Zamawiający w siwz tj zezwolenia na obrót lekami." pismo podpisane.
2. na dołączonym zezwoleniu jest tylko pieczątka "za zgodność z oryginałem". Brakuje jakiegokolwiek podpisu.

Co z tym fantem zrobić? Wykonawca do wykluczenia? Co z wadium? Chyba nie zabiera się? Wykonawca uzupełnił, ale nie potwierdził za zgodność.

pozdrawiam

2

Odp: Uzupełnienie dokumentu z błędem

wadium nie zabierasz , co do wykluczenia nie wypowiadam się !!!

3

Wadium zwrot, wykonawca do wykluczenia.

4

Dzięki.

5

dlatego się nie wypowiedziałam co do drugiego członu pytania

6

Czyli wykluczenie i oddaję wadium

7

bezwzględnie wadium zwracasz - ja tak szybko nie wykluczam możesz zażądać przedstawienia oryginału

8

myszy1953 napisał/a:

bezwzględnie wadium zwracasz - ja tak szybko nie wykluczam możesz zażądać przedstawienia oryginału

w jakim celu Mysza ?

9

Ponadto czy możesz stwierdzić, że wykonawca nie posiada tego zezwolenia ? tylko dlatego ,że nie ma podpisu

10 (edytowany przez obelix 2012-05-30 13:19:54)

to podobnoe jak z uzupełnionym KRSem błednie potweirdzonym za zgodność zoryginałem
jednocznacznie wynika z niego że jest z ostatnich 6 miesiecy, ale fakt niepotweirdzenia go za zgodność (nie podpisany przez uprawnioną osobę do reprezent) nie oznacza, że możemy uznać dok. poprosic o udostepnienie oryginalu.

11

myszy1953 napisał/a:

Myszy co ty, jakiego oryginału!, czy ten dokument jest nieczytelny!, nie, jest wadliwie złożony.

12

Dokument jest czytelny. Jest na nim tylko pieczątka za zgodność z oryginałem i żadnego podpisu czy nawet parafki.

13

To ja wiem, ale nie wiem o co biega myszy?

14

Popieram myszy1953

Marcel napisał/a:

Myszy co ty, jakiego oryginału!, czy ten dokument jest nieczytelny!, nie,

Owszem jest nieczytelny, bo nie można doczytać się podpisu roll

Prośba o oryginał jest świetnym wyjściem, albo uznajcie bez tego, jeśli wystarczająco odważni.

15

Pytam w którym miejscu ustawa zabrania obejrzenia oryginału oprócz wymieninych sytuacji przez Panów Marcela i o obelixa . Trochę elastyczności  i zdrowego rozsądku

16

Ponadto proszę przeczytać wyrok Sygn. akt: KIO/615/11
WYROK z dnia 01 kwietnia 2011 i inne

17

Ludzie, brak podpisu a Wy chcecie oryginał do wglądu, co wam to da!

18 (edytowany przez hubal 2012-05-31 07:15:56)

Ustawa nie.
Rozporządzenie tak: §6.3
Elastyczność i zdrowy rozsądek: tak.

Co da oryginał? Uratowanie korzystnej oferty

19

Eeeee, nie, odpada, nie ma sensu tracić czas.

20 (edytowany przez obelix 2012-05-31 07:29:41)

hubal Myszka, czy wy jako Zamawiacze rzeczywiscie praktykujecie wgląd do oryginału mimo, ze w dokumentacji macie kopię niepotwierdzoną za zgodność z oryginałem - a następnie wybieracie ofertę takiego wykonawcy jako najkorzystniejszą ?

rozumiem że robicie z tego jakąs notatkę do dokumentacji by w razie czego przed KIO udowodnić że coś gdzieś kiedyś miało miejsce.

zddrowy rozsądek TAK, i jeszcze raz tak, ale w tym przypadku podzielam rozsądek Marcela

21

Nawet radca prawny nie każe uznawać.

22

Polemizować z radą radcy nie da rady.
Rad nie rad poddaję się.