1

Temat: Obniżenie ceny

Wykonawca po podpisaniu umowy przeprowadzonej przetargiem nieograniczonym przesłał nam aneks w którym ,,majac na uwadze wprowadzone zmiany oragnizacyjne proponuje obnizenie dotychczas obowiązujacej stawki o 4%.
Nie przewidziałem takiego podejścia Wykoawcy i w umowie jest zapis ,,Wykonawca gwarantuje niezmienność cen przez cały okres obowiązywania niniejszej umowy."
Podpisać czy nie podpisać?

2

Odp: Obniżenie ceny

Jak chce mniej to co za problem!, jeszcze dostaniecie pochwałę!

3

Nazwa wykonawcy i adres prosimy

4

W branży, którą sie zajmują nie mają najlepszej opini i baliśmy się ich trochę a tu nagle 3 tygodnie po podpisaniu umowy taki ,,prezent" chociaż w postępowaniu była ostra walka i decydowało kilka groszy na cenie jednostkowej. Dlatego trochę to dziwne ale jak widać wszystko jest możliwe:)

5

Może teraz po prostu chcą być najlepsi w branży.

6

Tere fere kuku ... Myszo i Marcelu jeszcze jeden taki wpis i ... będę (znowu) apelował smile

7

radas napisał/a:

Tere fere kuku ... Myszo i Marcelu jeszcze jeden taki wpis i ... będę (znowu) apelował smile

ale o co chodzi?
czy to jakaś groźba
czy wtyczka ?

8

Uprzejma prośba!

9

?Radość jest zwieńczeniem myślenia? - zmienić tę złotą myśl

10

łączy nas 25.04. ale dzieli cztery lata i proszę nie pisac o mnie Myszo

11

radas napisał/a:

Apeluj, apeluj, ale o zdrowy rozsądek. Obniżkę przyjąć z podziękowaniem.

12

Radas, a ty dzisiaj co?, przemęczony?

13

Rozumiem, że aktualnie obowiązujące przepisy pzp nie mają dla Was żadnego znaczenia, a lojalność pozostałej części użytkowników zastępuje zasłonę milczenia. To jakiś nowy rodzaj zmowy związanej z przetargami, czy co?

Zgodnie z art. 144 ust. 2 pzp zaproponowana przez Was zmiana umowy kwalifikować się będzie wyłącznie do unieważnienia (zakładam, że umowa została zawarta po ostatniej nowelizacji art. 144 pzp) i tyle w tym temacie sad Szkoda tylko, że niektórzy z nas nie potrafią konsekwentnie trzymać się zasad szacunku do zgłaszonego votum separatum (mimo wcześniejszych deklaracji), demonstrując swoje zmanierowanie i przyzwyczajenie do stosowanych narzędzi pracy.

14

Zmniejszenie kwoty to zmiana nieistotna- moim zdaniem.

15

Marcel napisał/a:

Moim też

16

Nie rozumiem, a jak nie rozumiem to cierpię. Na szczęście "jest taka cierpienia granica za którą się uśmiech pogodny zaczyna"

17

Zakazuje się ISTOTNYCH zmian....

W wyroku z dnia 19 czerwca 2008 r. w sprawie C-454/06  Presse-text Nachrichtenagentur Europejski Trybunał Sprawiedliwości wskazał: ?Zmiana zamówienia publicznego w czasie jego trwania może być uznana za istotną, jeżeli wprowadza ona warunki, które gdyby zostały ujęte w ramach pierwotnej procedury udzielania zamówienia, umożliwiłyby dopuszczenie innych oferentów niż ci, którzy zostali pierwotnie dopuszczeni lub umożliwiłyby dopuszczenie innej oferty niż ta, która została pierwotnie dopuszczona?.
Dopuszczalne zatem będą zmiany nieistotne rozumiane w ten sposób, że wiedza o ich wprowadzeniu do umowy na etapie postępowania o udzielenie zamówienia publicznego nie wpłynęłaby na krąg podmiotów ubiegających się o to zamówienie czy też na wynik postępowania"

Źródło www.uzp.gov.pl

18

VETO, dla mnie (myślę, że nie tylko) wysokośc wynagrodzenia - co do zasady - jest istotna. Poza tym możecie mi wytłumaczyć na jakich przesłankach opieracie swój wniosek w zakresie istotności/ nieistotności, skoro wiemy tylko tyle, że różnica wynosi 4% stawki. Nie wiecie ile wynosi stawka, a oceniacie, że jej zmiana w ww. skali na pewno będzie nieistotna? Przecież to jest obrona Częstochowy ...

19

np. zmian istotna:
Europejski Trybunał Sprawiedliwości w orzeczeniu z 19 czerwca 2008 r. nr C-454/06 określa, że zmiana może zostać uznana za istotną, jeżeli wprowadza warunki, które - gdyby zostały ujęte w ramach pierwotnej procedury udzielania zamówień - umożliwiłyby dopuszczenie innych oferentów niż ci, którzy brali udział w postępowaniu lub umożliwiłoby wybór innej oferty niż ta, która została pierwotnie wybrana.

20

Marcel napisał/a:

Marcel z całym szacunkiem, ale taka opinia jest niedopuszczalna - jest nieuprawnionym uproszczeniem. Po pierwsze, nie możesz wypowiadać się w tak kategorycznym tonie, bo zmiana zmianie nie jest równa. Czy nieistotne będzie zmniejszenie wynagrodzenia do 0,1 zł? Po drugie, interpretacja art. 144 ust. 2 powinna być zawęzająca (jako wyjątek od reguły). Po trzecie, wydaje się, że cały czas siedzi w nas ten stary duch pzp i pamięć o art. 144 sprzed nowelizacji. Niestety aktualnie nawet zmiany korzystne dla zamawiającego powinny być przewidywane wcześniej, albowem zgodnie ze stanowiskiem UZP "dokonując oceny istotności zmiany umowy należy w każdym przypadku uwzględniać konieczność zachowania podstawowych zasad procedur udzielania zamówień publicznych, tj. zasady uczciwej konkurencji, zasady równego traktowania wykonawców, a także zasady przejrzystości."

Poza tym ja osobiście, mam poważne wątpliwości czy tzw. prezent od wykonawcy nie mógłby zostać inaczej zinterpretowany przez organy kontroli. W imię czego chcesz podejmowac takie ryzyko? "I mija tak człowiek, i już zapomina, o co miał walczyć i po co."

21

Ok. więc mamy dwie opinie w wątku Ja jestem za, Ty przeciw.

22

Marcel napisał/a:

A moim - istotna.
Tyle że prawdopodobnie żadna kontrola karać nie będzie (pochwały też nie spodziewajmy się, wiadomo).

Ja widzę jeszcze inne niebezpieczeństwo. Jeśli są lub były zaangażowane środki zewnętrzne, to niewątpliwie trzeba tam uzgodnić i zapewne podzielić się oszczędnościami.

Trudna sprawa. Jeśli nie skorzystamy, to zapewne też będzie wytknięte.

Jeszcze jedno. Pamiętam, kiedyś był już podobny temat poruszany, można pogrzebać.

23

Jeżeli chodzi o np. jednostkę sektora finansów publicznych gdzie jak nam wszystkim wiadomo kasę należy wydawać w sposób oszczędny itd., to zmiana ceny na mniejszą, zaoferowaną przez samego Wykonawcę będzie cacy!, i tutaj nawet nie ma się co zastanawiać.

24

no marcel moim zdaniem bardzo istotna.

25

nina napisał/a:

no marcel moim zdaniem bardzo istotna.

I cóż z tego w tym konkretnym przypadku!?