1

Temat: zabezpieczenie i gwarancja na RB

W umowie mam zapis o  zabezpieczeniu należytego wykonania umowy- wg oferty to zabezpieczenie zostanie dostarczone w gwarancji ubezpieczeniowej. Wiem, że taka gwarancja ma mieć zapis, że jest gwarancją bezwarunkową, płatną na pierwsze żądanie.
Po wykonaniu usługi zwracam gwarancję w ciągu 30 dni. Chcę pozostawić 30% wysokości zabezpieczenia  na zabezpieczenie roszczeń  z tytułu rękojmi za wady. Okres rękojmi na roboty budowlane - 5 lat- prawda? Mam również gwarancję na 24 miesiące.
Proszę o odpowiedz:
1. te 30 % zabezpieczenia - jak powinno być wniesione? Czy powinnam dostać najpierw 1 gwarancję ubezpieczeniową - którą zwracam po zakończeniu umowy, a potem drugą na te 30% z kwoty zabezpieczenia należytego wykonania umowy?
2. Udzielona gwarancja- co powinna ona zawierać, jakie informacje, żeby w przyszłości była skuteczna.

Mam nadzieję, że nie namotałam mocno, nigdy nie miałam doczynienia z w/w dokumentami w przetargu na RB.

2

Odp: zabezpieczenie i gwarancja na RB

w niektórych gwarancjach od razy jest zapis że  kwota xy do dnia ...(zakończenie umowy) a kwota y do końca okresy gwarancji i rękojmi, a jeżeli nie ma takiego zapisu to (rozumię że gwarancja na całą kwotę wystawiona jest na okres do końca okresu gwarancji i rękojmi) wykonwawca po zakończeniu robót składa drugą gwarancję na 30% wartości a poprzednią mu się zwraca. A tak poz tym to rękojmia na roboty budowlane (budynek) wynosi 3 lata

3

Ja przeważnie dostawałem 2 gwarancje ubezpieczeniowe, tzn. druga gwarancja opiewała na 30% wartości umowy.
Zapisy odnośnie gwarancji... Może coś z tego wyłuskasz...(taki mały przykładzik):
§ ...
Gwarancja

1. Wykonawca udziela Zamawiającemu gwarancji jakości na wykonane roboty będące przedmiotem umowy na 36 miesięcy oraz rękojmi na 36 miesięcy, a na sprzęt udzieli 12 miesięcy gwarancji, jednakże nie krótszej niż gwarancja producenta oraz 12-to miesięcznej rękojmi.
2. Wykonawca wystawi dokumenty gwarancyjne Zamawiającemu z dniem odbioru przedmiotu umowy.
3. W przypadku ujawnienia się wad w okresie gwarancji i rękojmi Wykonawca zobowiązany jest przystąpić do ich usunięcia nie później niż w 7-ym dniu od ich pisemnego zgłoszenia przez Zamawiającego. Strony ustalą protokolarnie czas na usunięcie wad lub usterek.
4. Strony ustalają, że w okresie rękojmi i gwarancji wykonane zostaną następujące przeglądy obiektu:
1) na 1 miesiąc przed upływem rękojmi i gwarancji Zamawiający powoła komisję w celu stwierdzenia ujawnionych w tych okresach wad i usterek. Wykonawca usunie wady i usterki w uzgodnionym między Stronami terminie,
2) w przypadku ujawnienia wad lub usterek, stwarzających zagrożenie lub znaczną uciążliwość dla użytkowników obiektu, powoływane będą komisje awaryjne. Wykonawca usunie wady i usterki w uzgodnionym między Stronami terminie.
5. Z każdego przeglądu obiektu Strony sporządzą protokół, którego zapisy stanowić będą podstawę do podjęcia działań w nim określonych.
6. Wykonawca nie może odmówić usunięcia wad i usterek.
7. W przypadku nie przystąpienia, w terminie określonym w ust. 3, do usunięcia wad, Zamawiający ma prawo zlecić ich usunięcie osobom trzecim na koszt Wykonawcy, poprzez potrącenie wartości robót z zabezpieczenia zgodnie z § ... Zamawiający poinformuje Wykonawcę o terminie wprowadzenia wykonawcy zastępczego, na 3 dni przed tym terminem.

4

Dziękuję bardzo za podpowiedz.
Rozumiem, że jeśli rękojmia trwa 3 lata,  Wykonawca dał w ofercie 48 miesięczny okres gwarancji to te 30 % pozostawione na zabezpieczenie roszczeń z tyt. rękojmi za wady lub gwarancji jakości zwracam w terminie 15 dni po upływie tych 4 lat ( gwarancja trwa dłuże). Czy dobrze rozumiem?

5

Tak, po upływie terminu gwarancji.

6

Dziękuję bardzo za informację i życzę miłego weekendu.