1

Temat: koszty prowadzenia rachunku

1. Czy do wniesienia wadium potrzebne jest specjalne konto czy może być ogólne konto zamawiającego ?
2. Jeżeli wadium wniesione zostanie na ogólne konto zamawiającego to czy zamawiający musi pobrać opłatę za prowadzenie rachunku bankowego ?
Prosiłbym o jakieś orzeczenia dotyczące pobierania opłat za prowadzenie rachunku bankowego smile

2

Odp: koszty prowadzenia rachunku

Prowadzenie rachunku bankowego - zdaniem KIO - może być bezpłatne (sic!)

3

Nie trzeba tworzyć specjalnego konta na potrzeby umożliwienia wykonawcom dokonania wpłaty wadium. Zamawiający nie pobiera żadnych opłat w związku z dokonaniem wpłat na jego konto.

4

Ok, czyli mogę wskazać wykonawcom ogólne konto zamawiającego, gdzie wpłacą wadium, a potem to wadium zwrócić im bez pomniejszania o koszty prowadzenia, które i tak musiałby pokryć zamawiający.. Zwracam też bez odsetek, bo konto jest nieoprocentowane.
Czy takie rozwiązanie byłoby dobre ?

5

Tak jest. Nic dodać, nic ująć.

6

To jeszcze poproszę o pomoc odnośnie zabezpieczenia należytego wykonania umowy (ZNWU)
Wykonawca wpłaca ZNWU na ogólny rachunek bankowy zamawiającego (na to samo konto co wadium). Potem robię lokatę z ZNWU i po protokolarnym odbiorze zwracam wykonawcy z odsetkami z lokaty i bez pobierania kosztów obsługi bo prowadzenie lokaty jest bezpłatne.

7

W przypadku zabezpieczenia należytego ... postępujesz zgodnie z art. 148.5 pzp - jeżeli zabezpieczenie wniesiono w pieniądzu, zamawiający przechowuje je na oprocentowanym rachunku bankowym. Zamawiający zwraca zabezpieczenie wniesione w pieniądzu z odsetkami wynikającymi z umowy rachunku bankowego, na którym było ono przechowywane, pomniejszone o koszt prowadzenia tego rachunku oraz prowizji bankowej za przelew pieniędzy na rachunek bankowy wykonawcy. Nie wiem, w czym problem?

8

Problem w tym czy mogę przenieść ZNWU z konta na lokatę?

9

Według mnie tak, bo nie ma żadych ograniczeń w tym zakresie.

10

Konto mamy nieoprocentowane a ZNWU trzeba przechowywać na oprocentowanym. Więc stąd pomysł lokaty.
Dzięki smile

11

nie wiem nie jestem ksiegową ale poważny Zamawiający ( szczególnie budżet ) ma oddzielne konto na wniesienia wadium i zabezpieczenia tym bardziej ,że wydruk z konta z odpowiednią godziną przedkłada komisji przetargowej.

12

myszy1953 napisał/a:

poważny Zamawiający ( szczególnie budżet ) ma oddzielne konto na wniesienia wadium i zabezpieczenia

Wypadałoby założyć konto na wadium, ale takie postępowania z wadium zdarzają się rzadko. Trzymanie takiego konta na wszelki wypadek też jest bez sensu, ale zawsze można założyć tylko na czas przeprowadzenia postępowania wink