1

Temat: kosztorys ofertowy

Wynagrodzenie ryczałtowe. Na etapie składania ofert Zamawiający nie wymagał złożenia kosztorysu ofertowego. kosztorys ofertowy Wykonawca  którego oferta została wybrana jako najkorzystniejsza złożył przed podpisaniem umowy.
W kosztorysie są różnice w ilości wykonania poszczególnych robót, w stosunku do tego co zakładał przedmiar robót.  W siwz był zapis, że względu na ryczałtowy sposób wynagrodzenia kosztorys ofertowy będzie miał charakter informacyjno ? pomocniczy.

Instytucja udzielająca nam dofinansowania upiera się przy swoim stanowisku, że kosztorys ofertowy powinien być opracowany zgodnie z załączonym do siwz przedmiarem robót.
Nie docierają do nich żadne argumenty. Jakie jest wasze stanowisko w tej kwestii ???

2

Odp: kosztorys ofertowy

Oczywiście przedmiar jest tylko pomocniczo, niech lepiej doczytają sobie co stanowi wynagrodzenie ryczałtowe, zasadniczy jest projekt i tego wykonawca trzymać się musi.

3

Możesz im mówic i tłumaczyc dostaliśmy korekę finansową za żądanie zaświadczenia o przynależności do Samorzadu Zawodowego
niespójność prawa krajowego z unijnym ale płaci beneficjent

4

oczywiście rok 2007/2008

5

Moje zdanie jest takie, że dla tych d............ czy ryczałt czy kosztorysowe to jeden pies im ma się zgadzać wszystko co jest kwalifikowane a co nie. Niestety tylko dla ich wygody i rozliczenia wymaga się kosztorysów przy ryczałcie. Jednak się zdarzają tacy co coś wiedzą o wynagrodzeniu ale jest ich mało.

6

najlepszy sposób przy wynagrodzeniu ryczałtowym można nie przedstawiać przedmiarów i niech liczą z dokumentacji biorąc pod uwagę zapisy siwz

7

Nie rozumiem kto i po co wymagał lub czy może była to inicjatywa wykonawcy.

Moim zdaniem jeśli specyfikacja przewidywała go, to po prostu teraz należy popracować (wspólnie) nad nim, aż będzie do przyjęcia. Nie ma znaczenia ilość wersji roboczych.
Jeśli nie przewidywała, to można ciepnąć do kosza albo zostawić na pamiątkę.
Jeśli domaga się Władza, to odrębny temat.

8

Wykonawca nie złożył kosztorysu z własnej inicjatywy. Po wyborze najkorzystniejszej wysłaliśmy pismo o przedstawienie kosztorysu, bo takie były zapisy siwz. Wykonawca podszedł rozsądnie do skalkulowania ceny. Zapoznał się dokładnie z projektem i uznał że  przedmiar robót zawierał zawyżone ilości robót więc kalkulował cenę w oparciu o projekt a przedmiar traktował pomocniczo. 
Podeślijcie proszę może jakieś wyroki, bo możemy stracić dofinansowanie

9

Dofinansowania całego raczej nie stracicie, ale część to prawie pewne, po to im kosztorys.
W ogóle ciężka sprawa, w tej chwili nie wiem co dobrego doradzić, sam to bym przeszukiwał teraz całe forum, potem Internet, oraz poza forum próbował skontaktować się bezpośrednio z niektórymi osobami.

Może inni coś tu pomogą.

10

Wyroków KIO jest bardzo dużo. Wniosek jaki z nich wypływa, to znaczenie kosztorysu ofertowego przy wynagrodzeniu ryczałtowym za rb zależy od zapisu w SIWZ, jakie zamawiający określił dla tego kosztorysu.
Oto niektóre wyroki KIO:
730/09; 139/10; 717/10; 70/11; 179/11;560/11; 1673/11; 1803/11; 453/12
Jest też  uchwała  KIO: KD 15/10
Zobacz też wyrok Sądu Okręgowego w Kielcach
z dnia 15.10. 2010 r; sygn. akt VII Ga 163/09

11

Jeszcze inne wyroki KIO:
547/08; 1045/08; 2164/10; 2220/10; 2000/11; 2030/11

12

karolk napisał/a:

znaczenie kosztorysu ofertowego przy wynagrodzeniu ryczałtowym za rb zależy od zapisu w SIWZ, jakie zamawiający określił dla tego kosztorysu.

I słusznie! Zauważcie Państwo, że żaden przepis nie określa definicji ryczałtu
przy robotach budowlanych (!), z tej biedy sądy dopuszczają zastępczo posługiwać się przepisami z innego działu. W zasadzie jednak w takiej sytuacji każdorazowo należałoby opisywać sposób ustalania ceny, a tych sposobów może być więcej niż te 2 typowe, o których raczymy pamiętać roll

13

przepraszam bardzo ale żaden kontrolujący nie ma patentu na mądrość po prostu odwoływać się do skutku - radzę ci ola2003 był przedmiar pomocniczy więc mógł ulec zmianie po konfrontacji poz. kosztorysowe ilości z ilosciami wynikającymi z projektów wykonawczych

14

Myszy ma rację a kontrolujący nie mają racji, radzę doczytać zapisy siwz i się odwoływać. Większość to teoretycy.

15

zamawiających paraliżuje wszelka kontrola = trzeba walczyć i dochodzić swego

16

Nina ja w tych zamówieniach od 1995 i wierz mi zadna kontrola mi nie straszna ani US,UKS, Fahre, Bank Światowy, a teraz UE

17

Mnie do kolekcji brakuje Banku Światowego smile ale muszę się przyznać, że korektę już zapłaciłam sad

18

ja teraz za warunek żadania zaświadczenia dka kierowników budowy i branżowych przynależności do sam. zawodowego i nie ma wytłumaczenia ,że w latach 2007 -2009 prawo krajowe w sprzczności z prawem UE

19

beneficjent ma zapłacić i to jest     wk................

20

Ja dostałam za wizję lokalną sad

21

udaję się na www.szarada.net bo mam turniej nr 19 do zobaczyska

22

myszy1953 napisał/a:

żaden kontrolujący nie ma patentu na mądrość po prostu odwoływać się do skutku

Tu nie chodzi o kontrolę, lecz o łaskawość - czy ktoś z łaski swojej da pieniądze czy może łaskę skieruje w stronę np. innego żebrzącego o te pieniądze. Dlatego sprawa jest delikatna i raczej nie wchodzi w rachubę odwoływanie ani nic podobnego.

Trzeba wysilić mózgownice - co zrobić by nie urazić łaskawców i osiągnąć swój cel.

23

hubal napisał/a:
myszy1953 napisał/a:

Tu nie chodzi o kontrolę, lecz o łaskawość - czy ktoś z łaski swojej da pieniądze czy może łaskę skieruje w stronę np. innego żebrzącego o te pieniądze. Dlatego sprawa jest delikatna i raczej nie wchodzi w rachubę odwoływanie ani nic podobnego.

Trzeba wysilić mózgownice - co zrobić by nie urazić łaskawców i osiągnąć swój cel.

Jak pisze hubal nalezy znaleźć złoty środek ale jeśli takowego nie znajdziecie to odwołanie nic nie kosztuje i nawet należy to zrobić, choć prawie pewne że niewiele to da ale przynajmniej dacie znać, że nie jesteście pokornymi owieczkami.

24

cbud napisał/a:
hubal napisał/a:
myszy1953 napisał/a:

Jak pisze hubal nalezy znaleźć złoty środek ale jeśli takowego nie znajdziecie to odwołanie nic nie kosztuje i nawet należy to zrobić, choć prawie pewne że niewiele to da ale przynajmniej dacie znać, że nie jesteście pokornymi owieczkami.

nie bardzo rozumiem co mnie ma kosztować odwołanie do organu kontrolującego projekt unijny- może mnie kosztować tylko zszargane nerwy

25

sorry nie doczytalam słowa "nic" nie kosztuje
bo jak sobie przypomnę  to mnie szlag jasny trafia ...    mad