Temat: naliczanie kar umownych
Witam wszystkich użytkowników
Prosze o pomoc w interpretacji zapisów umowy na roboty budowlane w świetle naliczania kar umownych za nienależyte wykonanie zamówienia.
rozpoczęcie robót: 25.04
zakończenie robót: 30 dni od dnia rozpoczęcia potwierdzonego protokołem przekazania placu budowy, nie później jednak niż 31.05
przekazanie placu budowy: 26.04
Wobec tych zapisów w umowie termin zakończenia robót to 26.05. czy 31.05? (moim zdaniem 26.05)
Przewidziane kary za opóźnienie w wykonaniu robót należy naliczać od 27.05?
Zapis w umowie:
Jeżeli w toku czynności odbioru końcowego zostaną stwierdzone wady to Zamawiający może odmówić odbioru do czasu usunięcia tych wad, a Wykonawca zobowiązany jest do ich usunięcia w wyznaczonym terminie pod rygorem naliczania kar umownych określonych w par...
Przy odbiorze końcowym przedmiotu umowy zostały stwierdzone wady i zamawiający skorzystał z tego przywileju umowy i robót nie odebrał wyznaczając termin na usunięcie wad.
W umowie przewidziano kary za
1) opóźnienie w wykonaniu robót
2) opóźnienie w usunięciu wad
zapisy w umowie:
Kary umowne zastrzeżone na rzecz Zamawiającego mogą być dochodzone z każdego tytułu odrębnie i podlegają łączeniu z tym zastrzeżeniem, że całkowita odpowiedzialność Wykonawcy z tytułu jakiegokolwiek naruszenia umowy nie przekroczy 15% wartości brutto umowy.
Pytanie:
Mam prawo naliczać kary za opóźnienie w wykonaniu robót od dnia 27.05
PLUS
kary za opóźnienie w usunięciu wad (wczoraj minął termin na ich usunięcie) - więc od dnia dzisiejszego?
Czy należy poinformować pisemnie wykonawcę, że przystępujemy do naliczania kar umownych czy mam prawo sądzić, że fakt iż podpisał umowę, posiada jej egzemplarz i umie czytać wystarczy, żeby zdawał sobie sprawę z konsekwencji finansowych związanych z zawinionym przez niego opóźnieniem i mogę spokojnie czekać aż przedmiot umowy zostanie odebrany i dopiero wtedy obciążyć go karami w odpowiedniej wysokości i poinformować go o tym pisemnie ?