1

Temat: Wykorzystana kwoata umowy

Witam !
Umowa na USŁUGI ZWIĄZANE Z PRZEGLĄDAMI OKRESOWYMI I NAPRAWAMI SAMOCHODÓW OSOBOWYCH na rok 2012, niestety ze względów panującego fatum - auta psują sie w tym roku jak szalone, zabezpieczona kwota w umowie praktycznie juz sie wykorzystała a do końca roku daleko.

Co moge zrobić ? zwiększyć wartość umowy czy ogłosić nowy przetarg czy traktować kolejna naprawy  jako 67, ust. 1, p.3

poradźcie coś ! pozdrawiam

2 (edytowany przez radas 2012-06-05 09:32:49)

Odp: Wykorzystana kwoata umowy

W zasadzie sam sobie odpowiedziałeś na pytanie, co dalej. Wolna ręka w ogóle nie wchodzi w grę (sam się zastanawiasz, więc masz możliwość przewidzenia, kalkulowania itp, jak chcesz więc stosowac art. 67.1.3. pzp?) Jeżeli jest jeszcze czas proponuję jedyny dopuszczalny sposób na wyjście z tego impasu - nowy PN i to od zaraz.

3

nowy PN i to od zaraz-nie kombinować radas dobrze radzi

4

Nie wiem czy możliwa jest do przewidzenia sytuacja, że samochód się zepsuje i rano nie odpali, albo że w danym miesiącu urwie się zawieszenie lub spali sprzęgło. Co innego przeglądy okresowe.

5

mateusz napisał/a:

Nie wiem czy możliwa jest do przewidzenia sytuacja, że samochód się zepsuje i rano nie odpali, albo że w danym miesiącu urwie się zawieszenie lub spali sprzęgło. Co innego przeglądy okresowe.

Strzeżonego Pan Bóg strzeże! Pzp pozwala na asekurację od przypadków, o jakich wspominasz. Przykład: prawo opcji, czy zamówienia uzupełniające. Poza tym przypominam, że w tym wątku poruszamy temat zamówienia na uslugi powtarzające się okresowo, a zatem konstrukcję, która reguluje właśnie takie zrządzenia losu albo przynajmniej do tego służy (podobnie jak w przypadku usługi konserwacji obiektów budowlanych, którą można postawić w opozycji do remontu).

6

W jaki sposób oszacować koszty naprawy samochodów? Na podstawie ubiegłego roku?
Każda naprawa jest inna. Jednego roku psuje nam się zawieszenie, a następnego samochody jeżdżą bez zarzutu, ale ktoś wybije nam szybę butelką, a jeszcze następnego zaczyna się psuć elektryka.
Gdybym ja mógł przewidzieć co zepsuje się w moim samochodzie wink

7

ciężko oszacować kiedy co sie zepsuje, ja co roku brałem szacunek na podstawie zeszłorocznych faktur plus jakiś margines błędu, dotychczas szacunki wychodziły prawidłowo i nie było potrzeby kombinatoryki niestety ten rok będzie inny.
A na wybita szybę mamy AC smile już sie kiedyś przydało smile

8

Moim zdaniem nowe postępowanie będzie może bezpiecznym rozwiązaniem dla zamawiającego, ale mogą być wątpliwości co celowości. Jeśli należyta staranność była zachowana, to przekroczenie nie jest groźne pod względem zgodności z Pzp.

Teraz należy przeanalizować ponownie umowę (wraz ze specyfikacją) pod względem konieczności jej zakończenia. Być może wcale nie musi tak być. Ja bym dał argument np. taki: umowa jest  zawarta NA OKREŚLONY CZAS, wykonawca na ten czas się przygotował i umowa może nie pozwala zostawić go przedwcześnie.
Brak pieniędzy nie musi, a nawet nie może być decydującym argumentem, bo pieniądze macie (!!!) -  na nową umowę.

9

Hubal zgadzam się z Tobą jesli chodzi o argument zawarcia umowy na czas określony - do końca roku. Pieniądze na nową umowę są i to nie problem, ale w umowie mam zapis że całkowita wartość zamówienia wraz z częściami zamiennymi i materiałami eksploatacyjnymi nie przekroczy kwoty ..... którą już prawie osiągnąłem.  Przekroczenie pod względem zgodności z Pzp może nie jest groźne ale co powiedzieć księgowej że kwota umowy już wykorzystana a my dalej na jej podstawie naprawiamy auta. Jakieś argumenty których nie obali ?

10

arturo-młodszy napisał/a:

Przekroczenie pod względem zgodności z Pzp może nie jest groźne

Trudno przejść do porzadku dziennego nad takim stwierdzeniem. Postanowienia Twojej umowy nie pozostawiają wątpliwości co do zasadności (konieczności) nowego PN. W świetle postanowień tejże umowy - aktualnie w cieniu pozostaje - inspirujący skąd inąd - post hubal'a smile

11 (edytowany przez arturo-młodszy 2012-06-05 12:04:28)

Gdzieś znalazłem informację iż Zamawiający zastrzegl sobie możliwość udzielenia zamówienia uzupełniającego, o którym mowa w art. 67 ust. 1 pkt. 6 ustawy Pzp. Zamówienie to mogło  zostać zrealizowane w szczególności w sytuacji wyczerpania kwoty umowy podstawowej przed terminem upłynięcia okresu obowiązywania umowy.

myślę ze Hubal mógł się tu kierować art. 67 ust. 1 pkt. 6 - tak też  ja to zrozumiałem.

Ja takich zapisów nie mam wieć nie pozostaje mi nic innego jak nowy PN