1

Temat: Protokół !

W protokole w pozycji  wykonawcy wykluczeni wszystko jasne ,ale w pozycji oferty odrzucone wpisujemy oferty wykonawców wykluczonych ,czy tylko te które zostały faktycznie odrzucone  zgodnie z art.89 trochę się w tym pogubiłam szczerze mówiąc.

Ten sam dylemat mam w zawiadomieniu o wyborze oferty wskazując wykonawców wykluczonych ok ,ale  już przy ofertach odrzuconych nie wiem czy wskazać oferty tych wykluczonych,czy tylko te faktycznie odrzucone.

2

Odp: Protokół !

tomeczka napisał/a:

1. W protokole w pozycji  wykonawcy wykluczeni wszystko jasne ,ale w pozycji oferty odrzucone wpisujemy oferty wykonawców wykluczonych ,czy tylko te które zostały faktycznie odrzucone  zgodnie z art.89 trochę się w tym pogubiłam szczerze mówiąc.

2. Ten sam dylemat mam w zawiadomieniu o wyborze oferty wskazując wykonawców wykluczonych ok ,ale  już przy ofertach odrzuconych nie wiem czy wskazać oferty tych wykluczonych,czy tylko te faktycznie odrzucone.

1. Tylko faktycznie odrzucone.
2. Tylko faktycznie odrzucone. Przy uzasadnieniu wykluczenia możesz dodadać jeszcze jeden akapit: Zgodnie z art. 24 ust. 4 ustawy ofertę wykonawcy wykluczonego uznaje się za odrzuconą.

3

Jeszcze jedno małe pytanko, jak jest w ogłoszeniu o udzieleniu zamówienia,
bierze się pod uwagę wykonawców wykluczonych jako odrzucone oferty??

4

Nie mam monopolu na wiedzę ale moim skromnym zdaniem, zarówno w protokole jak i ogłoszeniu chodzi o odrzucenie oferty poprzedzone czynnością zamawiającego, czynnością polegającą na odrzuceniu oferty (wskazuje na to zwrot: "liczba ofert odrzuconych", "odrzucono oferty").  Natomiast ofertę wykonawcy wykluczonego uznaje się za odrzuconą (nie odrzuca się jej). Wskazany skutek powstaje z mocy samego prawa i nie wymaga podejmowania przez zamawiającego jakichkolwiek dodatkowych czynności w tym zakresie. Zamawiający zatem nie ma obowiązku (nie którzy nawet twierdzą, że nie ma prawa) dodatkowego odrzucania tej oferty na podstawie art. 89 ust. 1 pkt 5 Pzp - innymi słowy nie odrzuca tej oferty.

5

Moje skromne zdanie potwierdza, co następuje (fragment z uzasadnienia do rozporządzenia w sprawie protokołu):

"W czesci dotyczacej wykonawców wykluczonych zamawiajacy bedzie wymieniał
wyłacznie wykonawców niespełniajacych warunków udziału w postepowaniu albo
podlegajacych wykluczeniu, których oferty stosownie do art. 24 ust. 4 ustawy - Prawo
zamówien publicznych uznaje sie za odrzucone. Natomiast w czesci wzoru protokołu
odnoszacej sie do ofert odrzuconych zamawiajacy bedzie wpisywał wyłacznie oferty
odrzucone na jednej z podstaw wymienionych w art. 89 ust. 1 ustawy - Prawo zamówien
publicznych."

6

Miras! wielkie dzięki za podpowiedź, cały czas szłam takim tokiem myślenia jak Ty, ale czasami coś mnie zbije z tropu i zaczynam mieć wątpliwości, tyle różnych interpretacji jest, że człowiek czasami zaczyna się zastanawiać, czy robi prawidłowo.

7

TYLKO ODRZUCONE BEZ UZNANYCH ZA ODRZUCONE