26

Odp: inne kryteria oceny ofert

Górna granica winna zostać określona, co w przypadku kiedy Wykonawca zaoferuje 100 lat?

27

Czyli nie tyle że można tylko nawet trzeba. Dzięki smile

28 (edytowany przez hubal 2012-06-06 08:01:04)

Teoretycznie ograniczyć można, ale to bez sensu, bo w ten sposób z miejsca unicestwia się (!!!) korzyści z kryterium oceny. Po prostu w efekcie KAŻDY wpisze 5 lat uzyska maksymalną ilość punktów. W takiej sytuacji od razu zaliczcie im maksimum smile .

Jednocześnie na przyszłość bym zalecał nie stawiać dolnej granicy. Ona też mi nie pasuje, szkoda pisania i pilnowania.

29

Marcel napisał/a:

co w przypadku kiedy Wykonawca zaoferuje 100 lat?

Ano obiekt na gwarancji do końca życia wykonawcy, a potem obowiązki przechodzą na spadkobierców. Nie pasuje zamawiającemu???

30 (edytowany przez jarosław 2012-06-06 14:16:15)

Myślę że własciwszym byłoby opisanie zasad przyznawania punktów za kryterium gwarancji bez ograniczania górnej granicy samej gwarancji. 100 lat ? Czemu nie, pod warunkiem ze nie dostanie za to więcej punktów niż za ...... (tu wstaw interesującą cie wartość).
Inna rzecz to na ile taka 100 letnia gwarancja jest realna, stąd ograniczenie w punktacji.
I to co Hubal wcześniej sygnalizował. Kazde kryterium da się przeliczyć na pieniądze i trzeba znaleźć złoty środek żeby nie przepłacić kosztem dodatkowego kryterium.

31

a po co niech będzie 99 lat

32

gosiak12 napisał/a:

Witam,
mam pytanie adekwatne do niniejszego tematu. Ogłoszono przetarg nieograniczony na roboty budowlane, w którym kryteria oceny ofert to: 80% cena i 20% długość okresu gwarancji jakości (podano min. okres wynoszący 36 m-cy bez podania górnej granicy). Wpłynęło pismo od W z sugestią ustalenia górnej granicy okresu gwarancji wynoszącej 5 lat. Czy można na tym etapie wprowadzić górną granicę okresu gwarancji (np. 5 lat)?

i w takim wypadku wygrywa cena bo każdy MĄDRY wykonawca da gwarancję maksymalną
a kryterium cena 1% gwarancja 99% to przepraszam ale uważam za IDIOTYZM

33

no chyba, że warunki gwarancji tak będą opisane, że nikt nie da hihi więcej niż 3 lata.

34

warunki musze być sprecyzowane jednoznacznie za 36 mcy  ilośc pkt -X za np.48-Y a za 60-XY oraz okreslone maksimum  bo jak ktoś da 99 lat no to przpraszam bardzo = "prawnuki Wykonawcy" bedą odpowiadać za gwarancje dziadka = żartowałam

35

yhy ale widziałam już coś takiego i szczeny wszystkim na otwarciu opadły.

36

no tak bo był żle opisany warunek pamiętam w latach 90 dachy kryte papą termozgrzwalną gdzie Wyk,. dawali gwarancje np. 50 lat ?? haha hihi i dochodź  gwarancji
od wykonawcy,który już nie istnieje

37 (edytowany przez nina 2012-06-06 19:35:46)

no ale ja byłam po stronie wykonawcy hihi troszkę dorabiałam na boku.

38

aha !!!!