1

Temat: podstawa do dyponowania

Wykonawca w wykazie usług wskazał jako podstawę do dysponowania "umowa współpracy lub zlecenia". Czy w takiej sytuacji powinnam wezwać wykonawce do złożenia wyjaśnień na jakiej podstawie będzie dysponował tą osoba, i czy powinien on przedstawić zobowiązanie do udostępnienia tego podmiotu

2

Odp: podstawa do dyponowania

Wszystko zależy czy dysponuje czy dopiero będzie dysponował na podstawie wskazanych podstaw dysponowania, osobiście uważam że wskazanym jest wezwanie do wyjaśnień.

3

Wezwałem wykonawce do złożenia wyjaśnień, ale nie uzyskałem, żadnej odpowiedzi, co teraz powinienem zrobić,  wykluczyć wykonawce bo nie spełnia warunków i odrzucić ofertę?

4

To trzeba oceniać na podstawie danych jakie macie w posiadaniu, moim zdaniem nie dysponuje bezpośrednio i wezwał bym o uzupełnienie pisemnego zobowiązania.

5

Ja mam też takie spostrzeżenie: wykonawca nie ma wymaganej osoby, co więcej nie bardzo wie kogo i w jaki sposób załatwi.

6

Podzielam jak wyżej.

7

osobiście wymagam, aby jeśli korzysta z podmiotów "obcych" dołaczył ich oświadczenie, iż podejmują się realizacji

8

A jak traktujesz takie oświadczenie?

9

spełnienie warunku iż dysponuje osobami, łącznie z jego oświadczeniem lub wykazem osób

10

Też bym właśnie tak zrobił.

11

cieszę się smile

12

Co w sytuacji gdy wykonawca odpowiedział na wezwanie do złożenia wyjaśnień ale 3 dni po upływie terminu

13

jeśli wybór nie był jeszcze wykonany to można byłoby przyjąć, jeśli już dokonano wyboru - za późno

14

Dokładnie jak cbud.