Temat: własne referencje
Czy zamawiający może uznać referencje wystawione przez siebie ?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → własne referencje
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Jak robił sam dla siebie to tak.
Firma wykonywała dla zamawiającego w ubiegłych latach roboty budowlane. Zamawiający wystawił firmie referencje. W tym roku są do wykonania te same roboty budowlane i startuje ta sama firma co w zeszłym roku i posiłkuje się naszymi referencjami.
Firma wykonywała dla zamawiającego w ubiegłych latach roboty budowlane. Zamawiający wystawił firmie referencje. W tym roku są do wykonania te same roboty budowlane i startuje ta sama firma co w zeszłym roku i posiłkuje się naszymi referencjami.
w czym problem ?
Toż to ideał dla zamawiającego, przecież wiecie za co te referencje wystawiliście, prawda?
przez siebie w rozumieniu - Zamawiający ? tak
przez siebie w rozumieniu - Wykonawca ? nie
widziałem kilka ofert z wykazem zrealizowanych usług (projekty własne) + referencje (wystawione przez siebie czyli Wykonawcę składającego ofertkę)
Nie ma problemu, bynajmniej ja go nie widzę.
"przez siebie w rozumieniu - Wykonawca ? nie"
a dlaczego nie ? wybudował sobie siedzibę to kto ma mu wystawić ?
Rozporządzenie w sprawie rodzajów dokumentów nie ogranicza kręgu podmiotów uprawnionych do wystawiania dokumentów potwierdzających należyte wykonanie usług, dostaw czy robót budowlanych. Podmiotem uprawnionym do ich wystawienia jest ten, kto te zamówienia zlecił i odebrał. Tylko on jest bowiem władny ocenić należyte wykonanie zobowiązań wynikających z umowy. W związku z tym istnieje możliwość, aby wykonawca sam sobie wystawił referencje, jeżeli jest jednocześnie zlecającym i wykonującym dane zamówienie. Na przykład wykonawca, który prowadzi działalność polegającą na świadczeniu usług remontowo-budowalnych wykona remont swojej siedziby własnymi siłami i potencjałem. Będzie wówczas jednocześnie inwestorem i wykonawcą. Jeżeli dostaniesz takie referencje, wezwij wówczas wykonawcę do złożenia wyjaśnień czy w danym zamówieniu był on jednocześnie zlecającym i odbierającym oraz wykonawcą danej usługi, dostawy czy roboty budowlanej. Jeśli wykonawca potwierdzi taki stan rzeczy uznaj referencje za dokument złożony prawidłowo. Jeśli nie - wezwij wykonawcę do złożenia właściwego dokumentu.
Wyrok KIO z dnia 30 lipca 2010 r., sygn. akt KIO/UZP 1526/10:
"Art. 48 ust. 2 lit. a ppkt ii tiret drugie dyrektywy 2004/18/WE w sprawie koordynacji procedur udzielania zamówień publicznych na roboty budowlane, dostawy i usługi, stanowi, że dowody dostaw i usług należy przedstawić w przypadku, gdy odbiorcą był nabywca prywatny w postaci zaświadczenia wystawionego przez nabywcę, a w razie braku takiego zaświadczenia - w postaci oświadczenia wykonawcy".
mateusz napisał/a:Czy zamawiający może uznać referencje wystawione przez siebie ?
przez siebie w rozumieniu - Zamawiający ? tak
przez siebie w rozumieniu - Wykonawca ? niewidziałem kilka ofert z wykazem zrealizowanych usług (projekty własne) + referencje (wystawione przez siebie czyli Wykonawcę składającego ofertkę)
Chyba najprościej będzie w ten sposób:
Czy zamawiający może uznać swoje referencje ?
Zamawiający X wystawia referencje wykonawcy Y.
Zamawiający X rozpisuje przetarg. W przetargu startuje wykonawca Y z referencjami od zamawiającego X.
Zamawiający X uznaje swoje własne referencje.
Czy powyższa sytuacja jest dopuszczalna?
Z powyższych odpowiedzi wnioskuję, że jest dopuszczalna.
Dzięki
Nie wiem skąd te wątpliwości!
Napisałem już w poście nr 5, że to idealna sytuacja dla zamawiającego bo nie masz innej sytuacji, w której mógłbyś być tak pewny referencji jak w tej.
Dokładnie!
Wznawiam wątek i proszę o pomoc
PN poniżej progów ogłoszony przed wejściem ostatniej nowelizacji, w zakresie wiedzy i dośw. wymaganie wykazania co najmniej 1 roboty budowlanej o wart. nie mniejszej niż 300 000 tys. zł polegającej na budowie lub rozbudowie bud. wraz z pracami wykończeniowymi oraz robotach drogowych.
Najtańsza oferta stanowi ok. 58 % wart. zamówienia i jest o 30 tys. tańsza od następnej w kolejności.
Wykonawca złożył wykaz w którym ujął 3 zadania z żadnego z nich nie wynikało że ma doświadczenie w wykonywaniu robót drogowych tylko ogólnobudowlanych, z żadnych referencji nie wynikało że wykonywał roboty drogowe.
Ale jedne z referencji pokazały że wystawił je hotel a podpisał wykonawca po czym zrobił kopię, podpisał za zgodność i dołączył do oferty.
Wezwałam do uzupełnienia w zakresie uzupełnienia polisy bo nie miał aktualnej oraz wykazu i referencji w zakresie robót drogowych. Nadmieniłam że referencji hotelu nie podpisał przedstawiciel Hotelu tylko wykonawca.
No i mam uzupełnienie, w piśmie wykonawca wyjaśnił że w ramach prowadzonej działaln. gosp. pod nazwą X prowadzi hotel i zostały one podpisane przez właściciela hotelu. Referencje sobie skonstruował inaczej uwzględniając roboty drogowe i kwotę wykonania właśnie remontu hotelu wraz z robotami drogowymi w wysokości 1 mln 800 tys. podpisał sam a do tego jakiś insp. nadzoru.
Oczywiście napisał że wykonał wszystko sam sobie, wspaniale z należytą starannością, bo jak inaczej można o sobie napisać.
Uznać czy nie uznać? Czy uznać należy tylko wtedy gdy do takiego poświadczenia należytego wykonania dochodzi w ramach konsorcjum. Co w przypadku gdy potwierdza sama sobie osoba fizyczna w ramach prowadzonej jednej działalności. Może ktoś ma jakiś wyrok?
A może wzywać jeszcze do wyjaśnienia rażąco niskiej ceny.
Wznawiam jak powyżej...........
Widzę tu jeszcze jedną rozbieżność wyrok dotyczący poświadczania w ramach konsorcjum dotyczy wykonania na rzecz podmiotu trzeciego a nie samemu sobie.
Ja bym uznał.
Ja również jak bipi.
Dowody zgodnie rozporządzeniem dotyczą zamówień czy można samemu sobie coś zamówić, wykonać i napisać że jest ok. Dochodzimy do absurdu w ten sposób wykonawca może wszystko poświadczyć.
mam tutaj rozdwojenie.........
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc