1

Temat: Brak zaświadczenia z US - jednak czy wymagane?

Standardowo zażądałem zaświadczeń z US/ZUS.
Wykonawca składa ofertę, a w niej oświadczenie, iż: "Składając niniejsze oświadczenie jednocześnie oświadczam, że stowarzyszenie nasze nie jest zarejestrowane jako podatnik VAT czynny w miejscowym Urzędzie Skarbowym, przez co nie zalegamy z podatkami". 
Pierwszy raz mam do czynienia z takim przypadkiem. czy w tej sytuacji wezwanie do uzupełnienia (26.3) i żądanie zaświadczenia wydanego przez US byłoby zasadne?

Co do ZUS to sprawa wygląda następująco - jest wydane zaświadczenie z ZUS informujące, iż wykonawca XYZ na dzień 5 kwietnia 2012 r. nie figuruje w Rejestrze Płatników Składek KSI ZUS.

2

Odp: Brak zaświadczenia z US - jednak czy wymagane?

Według mnie, należy wezwać do uzupełnienia zaświadczenia z US, że "podmiot nie figuruje" i finito. Dodatkowe oświadczenie wykonawcy, że nie zalegają z podatkiem jest li tylko powtórzeniem oświadczenia o braku podstaw do wykluczenia z procesu, a zatem jest niewystarczające.

3

poza tym, że nie jest płatnikiem VAT to jeszcze nie znaczy, że nie płaci dochodowego a podatek to podatek

4

Również wezwałbym do uzupełnienia dokumentów. Tak jak pisze cbud - Vat nie jest jedynym podatkiem obowiązującym w naszym kochanym podatkowo kraju. Jeden podatek - jakież to by było piękne smile

5

US wyda stosowne zaświadczenie, a więc wezwać.