26

Odp: kiedy zwrócić wadium

Zgadzam się z Hrabalem w 100%. Biorąc to na logikę, należałoby zwrócić Wykonawcy wadium skoro upłyną okres związania ofertą, a ten nie wyraził zgody na jego przedłużenie.  Zamawiający niepotrzebnie przetrzymuje pieniądze Wykonawcy, które ten mógłby wykorzystać np. jako zabezpieczenie kolejnej oferty w innym postępowaniu.

Prawda jednak jest taka, że nie ma podstawy prawnej do dokonania wcześniejszego zwrotu wadium, w wyniku zaistnienia takiej okoliczności. Może zwrócić się z tym do ustawodawcy. Jako że pracują nad nowelizacją może to uwzględnią.

27

Odświeżam temat

Wykładnia celowościowa tego przepisu potwierdza to o czym pisałam wcześniej:
Skoro Zmiany art 46  były uzasadnione tym, że nie jest zasadne a ponadto stanowi znaczące obciążenie finansowe przetrzymywanie wadiów wykonawców.

Fragment PRAWO ZAMÓWIEŃ PUBLICZNYCH PO ZMIANACH z 2009 r. komentarz UZP:

''Uregulowanie zawarte w art. 46 wynikające z ostatnich dwóch nowelizacji ma charakter
kompletny i obejmuje wszystkie przypadki przewidziane w dotychczasowym stanie
prawnym w przepisach art. 46 ust. 1?3, czyli dotychczasowe przypadki zwrotu wadium
z urzędu, przewidziane w art. 46 ust. 1 pkt 1?2 (upływ terminu związania ofertą lub
zawarcie umowy), oraz zwrotu wadium na wniosek na podstawie art. 46 ust. 2 pkt 2?3
(z uwagi na wykluczenie wykonawcy lub odrzucenie oferty)."

Dalej nie rozumiem dlaczego przetrzymywać wadium Wykonawcy, który nie przedłużył terminu związania ofertą. Przecież nie jest już związany ofertą, nawet został wykluczony.

Ustawodawca znowu namieszał...

Dla mnie:
,,Zwraca się wadium niezwłocznie po wyborze oferty"
stwierdzenie dotyczy Wykonawców związanych ofertą , wszak jeśli W. sam nie wyraża chęci  dalszego związania ofertą to oferty już nie ma więc po co zabezpieczenie oferty której nie ma?

Do Radasa
Ja też przychylam się do spojrzenia na pzp bardziej okiem wykładni celowościowej

28

wszystko to prawda ale w art.46 jest ta własnie dziura ponieważ wycięto poprzedni zapis
46.1.Zamawiajacy zwraca niezwłocznie wadium, jeżeli:
1) UPŁYNĄŁ TERMIN ZWIĄZANIA OFERTĄ