1

Temat: co z tym zrobić?

Przetarg powyżej progów unijnych na dostawę polielektrolitów. Kryteria oceny ofert : cena  50 % oraz  Zawartość procentowa suchej masy osadów po próbach na prasach do odwadniania  - 50%.
ofertę złożyło dwóch wykonawców i największą liczbę punktów otrzymał wykonawca który dał wyższą cenę , ale za suchą masę otrzymał dużo punktów i w zawiązku z tym z punktacji wynika, że jego oferta jest najkorzystniejsza. Problem polega na tym , że Zamawiający nie posiada  środków i nie może podwyższyć kwoty do ceny oferty najkorzystniejszej ( szacowana wartość zamówienia była o ok. 200 000,00 niższa). Drugi w kolejności wykonawca mieści się w szacowanej wartości zamówienia , ale z punktacji jego oferta nie jest najkorzystniejsza.

2

Odp: co z tym zrobić?

Unieważnić.

3

Ale też podział 50/50, czy to nie za dużo?

4

Zawartość procentowa suchej masy osadów po próbach na prasach do odwadniania  - 50%. a jak to się sprawdza i ocenia na etapie skladania ofert?

co to za proporcje ? pół litra do pół litra i jest KAC

5

Marcel wychodzi na to, że za dużo ale na ten moment coś muszę z tym zrobić.

6

Unieważnić jak pisał Mirek, zmienić kryteria i dalej do dzieła.

7

Dokładnie!
Ja jeszcze skrytykuję ułomne kryteria. Przy kryterium ceny zbliżającym się do 0,5 cena może rosnąć coraz silniej, zaś przy 0,5 i niżej teoretycznie nie ma ona już żadnych graniczeń (jedynie realny brak odpowiednich środków - jak w wątku). Uważajcie.

8

moja sugestia - 75% i 25% w tym temacie

9

cbud napisał/a:

moja sugestia - 75% i 25% w tym temacie

To już ujdzie.