26

Odp: Pierwsze odwołanie

Nie traktuj tego jako odwołanie a w protokole:
1.    W trakcie postępowania:    wykonawca ???????????????????. poinformował zamawiającego o czynności bezprawnie podjętej lub zaniechanej

i jeszcze"
Czynności nowe / czynności powtórzoneđ    nie dokonano nowych czynności / nie powtórzono czynnościđ    dokonano nowe / powtórzono następujące czynności:???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????? ??????????????????????????????????????????????(podać zwięzły opis czynności nowych / powtórzonych w wyniku rozstrzygnięcia środków ochrony prawnej albo zaleceń pokontrolnych)
Zatwierdzenie po dokonaniu czynności nowych / czynności powtórzonych1.    Prace  komisji przetargowej  osób wykonujących czynności w postępowaniu zakończyły się w dniu  ..  ..  ?. r. 1.   ???????.                                              ..  ??????????????.2.    ???????.                                               . ??????????????.3.   ????????.                                               ??????????????.4. ??????????..                                         ??????????????..  (imię i nazwisko)                                                                                                     (podpis)2.    Czynności nowe / powtórzone zatwierdził:    kierownik zamawiającego    pracownik zamawiającego upoważniony przez kierownika zamawiającego

może się z tego wyznasz pozdrawiam

27

W protokole ślad musi być, protokół odzwierciedla wszystko co się wydarzyło.

28

Jak mam traktować wykonawców, którym wczoraj rano po wyborze najkorzystniejszej oferty zwróciłam wadium, a przed 15 dowiedziałam się o wniesieniu odwołania? Czy ich przystąpienie będzie skuteczne, czy też powinni ponownie wnieść wadium?

29

Tak, będzie.

30

Marcel jesteś pewien, że nie powinnam wzywać ich do ponownego wniesienia wadium?

31

Katiqq napisał/a:

PN poniżej progów. Przed rozstrzygnięciem wykonawca x wnosi o udostępnienie ofert, co zamawiający mu umożliwia przedstawiając oferty i protokół, ale nie korespondencję z wykonawcami (wezwania do złożenia wyjaśnień, uzupełnienia oferty).
19.03 przetarg zostaje rozstrzygnięty, a oferta wykonawcy x nie jest niestety najkorzystniejszą (2 lokata). Wykonawcy zostają powiadomieni faxem, wysłanym ok godz. 10:00.
23.03 o godz. 13:00 wpływa do zamawiającego faxem pismo nazwane protestem, z którego treści wynika, że zostało również wniesione do Prezesa KIO.
Z jego treści wynika, że powołując się na art. dot. odwołania wnosi się protest na wybór oferty najkorzystniejszej wykonawcy A, który zdaniem wnoszącego zaproponował rażąco niską, wręcz dumpingową cenę, a poza tym nie spełnił warunków w postępowaniu.
To pierwsze odwołanie z jakim mam do czynienia. Nie bardzo wiem jak sobie z tym poradzić.
Interes niewątpliwie miał, bo jego oferta była druga po najkorzystniejszej, ale nie widział treści wyjaśnień i uzupełnionych dokumentów złożonych przez wykonawcę A.
Czy muszę z tym protesto-odwołaniem postąpić tak jak ustawa przewiduje w przypadku odwołania?
Jeśli tak, to dalej nie wiem co zrobić, bo na wybór oferty najkorzystniejszej w postępowaniu poniżej progów odwołanie nie przysługuje.
A jak liczyć termin na powiadomienie pozostałych wykonawców, skoro fax dotarł w piątek (art. 185 ust. 1)?
Rozumiem, że z zawarcia umowy też nici?
Bardzo proszę o pomoc.

w tej całej dywagacji nie rozumiem jednego dlaczego Wykonawcy sprawdzającego oferty nie udostępniono korespondencji dotyczacej (wezwania do złożenia wyjaśnień, uzupełnienia oferty).= podstawowy BŁĄD ZAMAWIAJĄCEGO

32

Katiqq napisał/a:

PN poniżej progów. Przed rozstrzygnięciem wykonawca x wnosi o udostępnienie ofert, co zamawiający mu umożliwia przedstawiając oferty i protokół, ale nie korespondencję z wykonawcami (wezwania do złożenia wyjaśnień, uzupełnienia oferty).
19.03 przetarg zostaje rozstrzygnięty, a oferta wykonawcy x nie jest niestety najkorzystniejszą (2 lokata). Wykonawcy zostają powiadomieni faxem, wysłanym ok godz. 10:00.
23.03 o godz. 13:00 wpływa do zamawiającego faxem pismo nazwane protestem, z którego treści wynika, że zostało również wniesione do Prezesa KIO.
Z jego treści wynika, że powołując się na art. dot. odwołania wnosi się protest na wybór oferty najkorzystniejszej wykonawcy A, który zdaniem wnoszącego zaproponował rażąco niską, wręcz dumpingową cenę, a poza tym nie spełnił warunków w postępowaniu.
To pierwsze odwołanie z jakim mam do czynienia. Nie bardzo wiem jak sobie z tym poradzić.
Interes niewątpliwie miał, bo jego oferta była druga po najkorzystniejszej, ale nie widział treści wyjaśnień i uzupełnionych dokumentów złożonych przez wykonawcę A.
Czy muszę z tym protesto-odwołaniem postąpić tak jak ustawa przewiduje w przypadku odwołania?
Jeśli tak, to dalej nie wiem co zrobić, bo na wybór oferty najkorzystniejszej w postępowaniu poniżej progów odwołanie nie przysługuje.
A jak liczyć termin na powiadomienie pozostałych wykonawców, skoro fax dotarł w piątek (art. 185 ust. 1)?
Rozumiem, że z zawarcia umowy też nici?
Bardzo proszę o pomoc.

33

Katiqq dalej się z tym przetargiem z pierwszego postu  bujasz?

34

ja się odniosłam do # 1 w moim 31

35

hm pewnie się buja zamiast pić już na odbiorze smile

36

przecież zam. ma udostępnić wszystko co dotyczy postępowania i to co jest w protkoóle postępowania wymienione jako załączniki więc jak było wezwanie do uzupełnienia oferty to musi też udostępnić to co wyk. wezwany uzupełnił ( i tyle co do moich uwag-reszty nie czytałam )

37

zgadza się mus to mus.

38

pa szykuję się do jutrzejszej PROCESJI = DO USŁYSZENIA

39

KWIATKI BĘDĘ SYPAĆ A TAK NAPRAWDĘ SPAĆ , SPAĆ

40

no to papapa

41

nina napisał/a:

Katiqq dalej się z tym przetargiem z pierwszego postu  bujasz?

Nie nina, to zupełnie inny przetarg. W tamtym wykonawca nie wniósł wpisu i było "po ptokach".

42

Swoją drogą nieźle by było gdybym się tak z jednym przetargiem 2,5 miesiąca bujała. Ile roboty miałabym odpuszczonej...

43

No to mam zagwarantowaną wizytę w KIO. Dostałam dzisiaj powiadomienie o rozprawie. Jakieś wskazówki na rozprawę od bardziej doświadczonych kolegów i koleżanek???

44

Musisz się dobrze przygotować merytorycznie do zarzutów no chyba, że się zgadzacie z tym co napisał wykonawca to uwzględnijcie odwołanie i pismo do KIO.

45

Nie ma mowy o uwzględnieniu jego zarzutów. Czy należy przygotować jakieś pismo dla KIO z ustosunkowaniem się do treści odwołania?

46

Jezeli chodzi o postępowanie przed KIO, to proponuję działać raczej nie solo tylko ("wespół w zespół by rząd ządz móc wzmóc") z zaskoczenia - bardzo skuteczne; nie zalecam ustosunkowania się na piśmie w ramach odpowiedzi na odwołanie przed posiedzeniem, bo odsłonisz swoje karty i pozwolisz na uformowanie szyku obronnego i gromadzenia kontrargumentów (jezeli odwołanie było rozbudowane i treściwe, w tym jeżeli zawierało tresci merytoryczne (opis specyficznych, zawiłych meandrów, jak w przypadku usług albo dostaw IT) proponuję przedstawić odpowiedż na piśmie na posiedzeniu. Najlepiej jednak skontaktowac się z dobrym prawnikiem smile jest nas kilku smile

47

jeśli chodzi o prawników jak najbardziej jednak proponuję tych specjalizujących się w zamówieniach smile nie polecam specjalistów z prawa rodzinnego itp. smile

48 (edytowany przez Katiqq 2012-06-14 05:20:39)

Dzięki wielkie za trafne uwagi. Radas przykro mi, ale nie skorzystam z Waszych usług, bo mój UM zatrudnia aż 3 prawników (w tym żadnego z zakresu PZP) i skarbnik zabiłby mnie śmiechem. Pismo przygotowałam sama i zamierzać uzyskać opinię jednego z prawników, który od początku "jest w sprawie". Chciałabym jeszcze dowiedzieć się, czy powinnam dla siebie przygotować kopię dokumentacji (skoro jak sądzę w oryginałach szukać będzie KIO), czy może pozwolą skorzystać z kopii, którą im wysłałam. Ach! No i jak się zwracać do przedstawiciela szanownej KIO?

Potrzebuję wyjaśnienia w kwestii ważności wadium: TOO 23.05, termin wniesienia odwołania do zamawiającego 4.06, do KIO 5.06
Bieg TZO jest zawieszony (rozumiem, że liczę od 5.06?), ale co z terminem ważności wadium?
Ustawa mówi wprost jedynie o zawieszeniu biegu TZO. Wadium wniesione w pieniądzu, TZO 30 dni, czyli ważność wadium upływa w dniu 21.06. Raczej marne szanse na zawarcie umowy w tym terminie.

49

Ależ wszyscy zapracowani, nikt nie ma czasu poradzić?

50

Trzymać wadium!
Bo co, czy najkorzystniejsza już wybrana lub umowa podpisana???