51

Odp: Pierwsze odwołanie

Umowa jeszcze nie podpisana. wybór był 31.05, a tak, jak pisałam odwołanie do KIO wpłynęło 5.06.
Wadium trzymam cały czas, ale  nie wiem, czy w związku z zawieszeniem biegu TZO zawiesza się też termin ważności wadium? Jeśli nie, to chyba powinnam przedłużyć ww, bo 30 dni TZO upływa 21.06.
Znalazłam na lexie opinię, że wniesienie odwołania wywołuje skutki prawne wyłącznie w odniesieniu do biegu terminu ofertą i nie odnosi skutku w stosunku do wadium wniesionego w pieniądzu.

52

Należy dla spokojnego snu (dobrze, że o tym myślisz) przedłużyć TZO wraz z terminem ważności wadium. Do szanownej KIO należy zwracać się zawsze grzecznie (niezależnie od składu) i lepiej miec zawsze ostatnie słowo do powiedzenia (lepiej mówić za dużo niż się powstrzymywać (czasami sprawy oczywiste dla nas niestety nie są oczywiste dla KIO) - nie wstydzić się repliki, dupliki (w końcu płaci się - nie mało za rzetelne przeprowadzenie procesu więc wymagania muszą być adekwatne). Jeżeli chodzi o tytuły to zwrot neutralny to " Krajowa Izbo", jeżeli zwracamy się mniej oficjalnie w kwestiach organizacyjno - porządkowych dopuszczalny jest zwrot "Pani/ Panie Przewodnicząca/ a". Nie ma potrzeby kserowania całej dokumentacji przetargowej - za wyjątkiem ogłoszenia, siwz i kwestionowanej oferty oraz odwołania ewentualnie przystąpienia na pewno się przyda i powinna być pod ręką. W sprawach zawiłych oczywiście jest możliwość składania wniosków dowodowych. Zasadniczo odsyłam do rozporządzenia w sprawie postępowania odwoławczego przed KIO - może się przydać. Trzymam kciuki smile

53 (edytowany przez Katiqq 2012-06-14 08:04:26)

Dziękuję pięknie!!! smile
Rozumiem, że do przedłużenie TZO i WW wzywam jedynie wykonawcę, którego ofertę wybrano za najkorzystniejszą?
Pozostałym (w tym odwołującemu) zwróciłam wadium, więc ...

54

... nie wiem czy zwrot wadium pozostałym wykonawcom przy perspektywie postępowania odwoławczego był przemyślany (?) No ale jeżeli masz tylko wadium wykonawcy którego bronisz to oczywiście wzywasz tylko jego, bo kogo jeszcze teraz chcesz wzywać (?)

55

radas napisał/a:

... nie wiem czy zwrot wadium pozostałym wykonawcom przy perspektywie postępowania odwoławczego był przemyślany (?)

Niezwłocznie, oznacza dla mnie bez zbędnej zwłoki. Znikąd nie wynika, że mam odczekać 5 dni, w których wykonawcy mogą wnieść odwołanie i dopiero po tym czasie zwracać wadia. Stało się.

56

Stało się, więc lepiej teraz o tym nie myśleć. Tak czy siak uważam, że przed KIO lepiej abyś miała kogoś obok siebie (abstrahując od już tych nielicznych prawników) kogoś kto potrafi słuchać, może będzie mógł coś Ci podpowiedzieć, dodać, podtrzymać na duchu, itp. smile

57

Radas przyjeżdżaj na naszą rozprawę!!!

58

smile