26

Odp: Oferta złozona po terminie

Hrabal napisał/a:

W związku z tym, że zniknął zwrot "bez otwierania" chyba należałoby się przychylić do twierdzenia, że można sprawdzić zaproponowaną cenę, a potem odesłać.

Nie zgadzam się z przedstawioną interpretacją przepisu. Jeżeli rzeczywiscie nie wiadomo do kogo odesłać (zdarza się) to można otworzyć ale tylko i wyłącznie w celu zapoznania się z nazwą i adresem nadawcy. W znakomitej większości przypadków skończy się na pierwszej kopercie.

27

radas napisał/a:
Hrabal napisał/a:

W związku z tym, że zniknął zwrot "bez otwierania" chyba należałoby się przychylić do twierdzenia, że można sprawdzić zaproponowaną cenę, a potem odesłać.

Nie zgadzam się z przedstawioną interpretacją przepisu. Jeżeli rzeczywiscie nie wiadomo do kogo odesłać (zdarza się) to można otworzyć ale tylko i wyłącznie w celu zapoznania się z nazwą i adresem nadawcy. W znakomitej większości przypadków skończy się na pierwszej kopercie.

Pięknie, tylko jeszcze jakoś to uzasadnij...

28

Uzasadnienie specjalnie dla psz, którego zaczynam darzyć szczególnym sentymentem (...) Nie ma mowy o nieoficjalnym otwieraniu oferty pod stołem albo po godzinach pracy. Jeżeli zamawiający - postępując w granicach prawa - decyduje się na zapoznanie się z ofertą (ceną!) to proszę bardzo, ale ze wszystkimi konsekwencjami jawnego otwarcia zgodnie z art. 86 pzp.

29

Również zaczynam darzyć Cię szczególnym sentymentem:)

Nie wiem czemu chciałbyś zastosować art. 86, który jest w rozdziale "Wybór najkorzystniejszej oferty". Były tu już dyskusje (może też będziesz chciał się wypowiedzieć w tym temacie) odnośnie oferty po terminie - czy to jest oferta czy nie? Oczywiście dyskusja jest bardziej akademicka, a może być wręcz filozoficzna.

A. Oferta nie była w terminie, więc nie ma oferty,
B. Oferta po terminie - po terminie, ale oferta.

30

No właśnie psz ... Nawet art. 86 pzp nie uprawnia Cię do otwarcia oferty po terminie. Nie fantazjuj więc o rzekomej podstawie w pzp do otwarcia oferty, która wpłynęła po terminie, bo jej po prostu nie ma. Poczytaj o zasadzie legalizmu. Zamawiający może tylko to na co mu prawo pozwala.

31

Gdzie rzekomo widzę tę podstawę w pzp? Jeśli ktoś tu fantazjuje to Ty - z tajemnicą korespondencji, coś o kulturze wspominałeś (przypomnij sobie do kogo była skierowana oferta), nieuprawnione wejście w tajemnicę przedsiębiorstwa...

Masz tam coś jeszcze? big_smile

32

Nie ze mną te numery psz, nie uda Ci się mnie sprowokować, a z uśmiechem szydercy nawet Ci do twarzy, więc niech tak już zostanie; moim zdaniem Twoje wpisy w niniejszym wątku stają się mało konsekwentne, a Ty zwyczajnie zaczynasz kopać po kostkach, podziękował sad

33

Proszę nie odwracać kota ogonem. Moje wpisy są konsekwentne, możliwości otworzenia oferty złożonej po terminie nie upatrywałem w pzp. Po kostkach pokopałeś się sam rzucając niemalże hasłami z Konstytucji (tam mowa o komunikowaniu się, w KC o tajemnicy korespondencji wprost), więc o co może Ci chodzić? Może napisz na jakiej podstawie zamawiający nie może otworzyć oferty? Tylko o to Cię poprosiłem - o uzasadnienie stanowiska. Nie chcesz nie otwierasz, chcesz otwierasz. Takich wątpliwości w pzp jest dużo więcej i nie zawsze jedno rozwiązanie będzie jedynym słusznym.

34

Ale Panowie, o co chodzi?

35

Zarzucają mi faulowanie (kopanie po kostkach), a przecież Radas dostał czerwoną kartkę i miał pauzować smile

36

Dajcie już spokój, wszystko rozstrzygnie się w sobotę smile

37

Ale się zrobiła gorąca atmosfera na forum...
Dajcie wreszcie spokój
Każdy ma prawo do własnej opinii, ale nie narzucajmy jej innym.

Odnośnie stwierdzenia Radasa dotyczącej  zasady legalizmu to uważam, że pzp to procedura bardziej cywilistyczna.
Nie zapominajmy, że nie wszyscy Zamawiający to organy  administracji wink

Osobiście uważam, że można otworzyć taką ofertę, ale jak nie muszę (np. szukać danych adresowych) to odsyłam bez otwierania.

38

Marcel napisał/a:

Dajcie już spokój, wszystko rozstrzygnie się w sobotę smile

http://www.youtube.com/watch?v=n4U1vUIGVOM

39

Ale się uśmiałem, tej wersji nie słyszałem, ale na dzień dzisiejszy pasuje IDEALNIE!

40

radas napisał/a:

W znakomitej większości przypadków skończy się na pierwszej kopercie.

To jest ich więcej... wink

41

MIRAS napisał/a:
radas napisał/a:

W znakomitej większości przypadków skończy się na pierwszej kopercie.

To jest ich więcej... wink

MIRAS, sam wiesz, że z kopertami bywa różnie ... tak jak lato w Polsce ... zdarza się, że niektórzy mimo, że przyjmują, to jednak nie otwierają wink