1

Temat: art. 26 ust 3 czy 4

Witam.

Postępowanie na wykonanie dokumentacji projektowej.

Warunek " ... wykonali w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie - minimum jedną dokumentację projektowo kosztorysową (obejmującą roboty budowlane oraz instalacje: elektryczną, wod-kan. i c.o.) dot. budowy lub przebudowy obiektu użyteczności publicznej o kubaturze nie mniejszej niż 7000 m3 wraz z potwierdzeniem, że została ona wykonana należycie.

Wykonawca w wykazie napisał "opracowanie dokumentacji projektowo - kosztorysowej modernizacji oddziału banku ........ kubatura 7 800 cm3. "

W referencji jest
"Biuro ...... opracowało dokumentację projektową  objęta umową... . zakres prac uwzględnia opracowanie dokum. projekt. - kosztorys. modernizacji ..... z uwzględnieniem aktualnych standardów i wymogów bankowych.
Prace zrealizowano w okresie xxxxxxxxx
Kubatura 7 800 m3.
Usługa została wykonana należycie.

Można takie coś uznać? Terminy są ok. kubatura jest ok, jest użyteczności publicznej. Nie ma nic o instalacjach co wod.- kan i elektrycznej.
Trzeba uzupełniać czy można wyjaśniać na podst. 26 ust. 4?

Gdyby było, że wielobranżowa albo kompleksowa - to chyba można by było uznać??

2

Odp: art. 26 ust 3 czy 4

Referencja ma potwierdzać należyte wykonanie zamówienia a nie zakres zamówienia.

3 (edytowany przez Bitter 2012-06-14 13:43:34)

A z czego mamy wiedzieć, że robota obejmuje instalacje elektr., wod. kan i co?

Może zwrócić się na podst. art. 26 ust. 4 o wyjaśnienie czy przedmiotowa usługa obejmował inst.  elekt. wod-ka i co?

4

jasne, że można wezwać do złożenia wyjaśnień ale na tym poprzestać (nie żądać innych referencji czy dodatkowych dokumentów).

5

nie zgadzam się
ma uzupełnić o prawidłowo sporządzony wykaz opracowań tak aby Zamawiający nie miał żadnych wątpliwości ,że wyk. spełnia jego wymóg
np. projektbudowlany, projekty wykonawcze w odpowiednich branżach

6

A mi tutaj pasuje ten art. 26 ust. 4. Ewentualnie, gdy wykonawca nie odpowie lub stwierdzi, że wykazany projekt nie obejmował instalacji, wtedy bym zastosował art. 26 ust. 3. Bo teraz jest projekt o prawidłowej kubaturze, dla obiektu użytyczności p. i ma prawidłowe daty. Nie jesteśmy tylko pewni czy zawierał instalacje.

7

Najważniejszy jest wykaz, to oświadczenie wykonawcy, referencje to inna bajka.

8

tak jak Marcel i mój #5 a jak nie odpowie to co wezwiesz do uzupełnienia ? szkoda czasu wzywasz do uzupełnienia bo ofertę oceniasz na podstawie oświadczenia wykonawcy =czyli jego wykazu , a referencje to jest oświadczenie podmiotu trzeciego

9

A co, gdy wykaz i referencje się uzupełniają tzn części informacji jest w wykazie a dalsze informacje szczegółowe są w referencjach? Nie ma chyba potrzeby wyjasniać czy wzywac do uzupełnienia?

10

Nie masz.

11

Ok. Dzięki.

12

o matko! Bitter w ustawie o zamówieniach publicznych oceniasz oświadczenie Wykonawcy który składa ofertę i nie posiłkujesz się oświadczeniami innych podmiotów jak mniemam z wykazu wykonawcy-projektanta nie wynika ,że opracował dokumentację wg Waszych wymogów wiec wzywasz do uzupełnienia

13

To trochę po bandzie smile według mnie.

14

nie rozumiem #13 jaka banda?

15 (edytowany przez Bitter 2012-06-14 17:17:52)

Tak się mówi smile "pojechać po bandzie"-przesadzic

16

no sorry średnio iteligentna jestem ale wiem co to "po bandzie" ale jak to się ma doTwojego problemu?

17 (edytowany przez Bitter 2012-06-14 17:58:13)

Wydaje mi się, że oba dokumenty tj wykaz i dokumenty potwierdzające nalezyte wykonanie mogą być rozpatrywane wspólnie. Ograniczenie czytania treści referencji tylko do "należytego wykonania" i pomijanie przedmiotu zamówienia w nim  zawartego myślę, że jest przesadą smile.

18

no cóz  masz takie prawo tylko jak sie to ma do art.22

19

Nie widzę sprzeczności.

20

A ja myślę tak jak Myszy ale nie powiem, że Bitter nie ma racji smile