1

Temat: wykaz osób

wykonawca w wykazie osób wskazuje osoby, zgodnie z wymaganiem siwz. Jako podstawę do dysponowania tymi wpisuje "umowa cywilna", po czym załącza zobowiązanie innych podmiotów do udostępnienia tych pracowników ( chodzi o 2 inne podmioty, każdy udostępnia 1kierownika ). Wychodzi na to , że W powołał się na zasoby innych podmiotów. Tylko teraz mam wątpliwość.. W siwz wymagałam dokumentów i oświadczeń w takiej sytuacji, jak dla Wykonawcy. Czy w tym przypadku powinnam żądać uzupełnienia tych dokumentów od obu tych firm, które udostępniły po 1 kierowniku?

2

Odp: wykaz osób

Tak, skoro załączył pisemne zobowiązanie to korzysta z podmiotu trzeciego, a więc należy wezwać.

3

a podmioty będą brały udział w realizacji zamówienia? Bo jak nie to nie trzeba.

4

właśnie wygląda na to że będą brały odział. Swoją drogą dla firm wypożyczających  to sytuacja niekomfortowa

5

czyli co będą realizowały jakąś cześć zamówienia? Czy tylko udostępniają kierownika.  Może najpierw wezwać do wyjaśnień.

6

może to jest myśl...chociaż skoro wymagaliśmy takiego personelu jak podani kierownicy, to w przypadku wyboru tej oferty te  podane osoby będą odpowiednio  kierownikiem budowy, robót sanitarnych itp.

7

podmiot trzeci w twoim wypadku może udostępniać osobę ale sam nie musi brać udziału w zamówieniu czyli nie musi przedkładać wymaganych dokumentów. No chyba że są (podmioty) wskazane jako podwykonawcy.

8

Jak wskazane jako podwykonawcy to wezwać, jak nie wskazano zostawić.

9

Nie ma wskazania podwykonawców. Prace wykonują siłami własnymi. Tylko że  W dołączył do oferty  " oświadczenie że firma x zobowiązuje się udostepnić potencjał osobowy  ( kierownika budowy ) do wykonania zamówienia. Oświadczenie podpisuje właściciel firmy x. To oświadczenie mnie zgubiło...

10

Nie, to nie tak.
Po pierwsze Adę nie zgubiło to oświadczenie, lecz bezzasadne zapisy specyfikacji, przypomnę:

Ada napisał/a:

zasoby innych podmiotów. ... W siwz wymagałam dokumentów i oświadczeń w takiej sytuacji, jak dla Wykonawcy.

Po drugie większość tu na forum też mąci.
Po trzecie dokumentów od podmiotu użyczającego żądać NIE NALEŻY.

11

do hubal - zgadzam się, neitrafiony zapis w siw mam.,. ale on juz jest póki co i w związku z tym,  czy mógłbyś rozwinąć tę tezeę  "Po trzecie dokumentów od podmiotu użyczającego żądać NIE NALEŻY" bo.....

12 (edytowany przez hubal 2012-06-14 06:36:42)

Pomyślmy trochę na przykładach.
Założenie: firmy Z1, Z2, Z3... nie mają prawa brać udziału w postępowaniu z różnych powodów.
Czy od Z1 mam prawo kupić młotek i użyć go zamówieniu publicznym? Dlaczego nie mogę?
A maszynę mogę?
A pożyczyć na parę godzin?
A operatora?
A operatora z kierownikiem?
A samego kierownika?

Otóż jeśli młotek mogę kupić, to i człowieka też mogę pożyczyć i zakazów żadnego BAŁWANA nie będę słuchać.

13

smile rozumiem

14

Teraz dlaczego dokumentów od podmiotu użyczającego żądać NIE NALEŻY. Powyższe przykłady powinny być przekonujące. Firma udostępniająca (sprzedająca, użyczająca, wynajmująca...) czy to maszynę czy operatora tej maszyny czy kierownika itp. nie ma ŻADNEGO wpływu na wykonywanie zamówienia do którego udostępnia i nie ponosi odpowiedzialności za nie. Podobnie sytuacja prawna tego podmiotu też nie ma wpływy żadnego, więc nielogiczne i bezpodstawne jest jej analizowanie. Skoro tak, to i dokumenty tej firmy nie mają znaczenia.

Trochę tu gmatwają zapisy specyfikacji. W takiej sytuacji jednak nie należy analizować czy od podmiotu trzeciego żądać dokumentów w ogóle czy nie, lecz czy bezpodstawne, niezgodne z prawem zapisy specyfikacji należy honorować czy nie. Moim zdaniem NIE (choć zdaje się istnieją przeciwne poglądy).

15

hubal napisał/a:

Teraz dlaczego dokumentów od podmiotu użyczającego żądać NIE NALEŻY. Powyższe przykłady powinny być przekonujące. Firma udostępniająca (sprzedająca, użyczająca, wynajmująca...) czy to maszynę czy operatora tej maszyny czy kierownika itp. nie ma ŻADNEGO wpływu na wykonywanie zamówienia do którego udostępnia i nie ponosi odpowiedzialności za nie. Podobnie sytuacja prawna tego podmiotu też nie ma wpływy żadnego, więc nielogiczne i bezpodstawne jest jej analizowanie. Skoro tak, to i dokumenty tej firmy nie mają znaczenia.

Trochę tu gmatwają zapisy specyfikacji. W takiej sytuacji jednak nie należy analizować czy od podmiotu trzeciego żądać dokumentów w ogóle czy nie, lecz czy bezpodstawne, niezgodne z prawem zapisy specyfikacji należy honorować czy nie. Moim zdaniem NIE (choć zdaje się istnieją przeciwne poglądy).

w pełni popieram !!!!!! I apeluję po co komplikujecie
a postępowania < progów należy przeprowadzać w sposób jak najprostszy bo na to pozwala ustawa a wszyscy na tym forum żądają ponad miarę dokumentów, oświadczeń itd. i pytam po co ? PO RAZ KOLEJNY ZRESZTĄ

16

Nie mogę zgodzić się z tym co napisał hubal - "czy bezpodstawne, niezgodne z prawem zapisy specyfikacji należy honorować czy nie".  Zapis jest zgodny z par. 1 ust.  2 rozporządzenia w sprawie rodzaju dokumentów.... Zgodnie z nim mam prawo żądać tych dokumentów.

17

Ale wówczas musisz rozróżnić udział podmiotów trzecich w realizacji zamówienia a użyczenie młotka czy osoby jak pisał hubal.

18

dokładnie nina smile to jest meritum tej sprawy

19

Witajcie, sytuacja bardzo podobna do problemu w tym wątku .
Wykonawca wykazując spełnie warunku korzysta z doświadczenia innego podmiotu tj. w wykazie robót pokazuje roboty budowlane innego podmiotu i dołącza zobowiązanie tego podmitu do oddania mu do dyspozycji doświadczenie. Zamówienie wykona siłami własnymi. Moje pytanie brzmi, czy powinnam wezwać W do uzupełnienia dokumentów wymaganych jak dla wykonawcy ( ZUS..KRK.. w tym przetargu żądałam tego w siwz ).  Analizując tę sytuację również  powinnam rozważać, czy ten inny podmiot uczestniczy w wykonywaniu części zamówienia?

20

Najpierw wyjaśnić, jeżeli nie będzie brał udziału w zamówieniu np. jako podwykonawca to nie żądasz.

21

Ten wykonawca już w formularzu oferty oświadczył, że zamówienei wykona siłami własnymi. Nie będzie zatem podwykonawcą. Tylko czy doświadczenie można "oderwać" od firmy? Czy nie jest to sytuacja, w której podmiot trzeci,oddając swoje doświadczenie , uczestniczy w realizacji zamówienia ( doświadczenie jako nierozerwalana część przedsiębiorstwa )

22

Absolutnie tak; zawsze gdy podmiot trzeci udostępnia swoje zasoby w postaci wiedzy i doswiadczenia musi jednocześnie brać udział w realizacji zamówienia. Jeżeli więc wykonawca polegający na takich zasobach nie wskazuje jednocześnie, że zamówienie będzie realizowane z udziałem podwykonawcy, to nie wykazuje spełnienia warunków - wykonawca do wykluczenia.

23

Radas no co ty, jak musi być podwykonawcom, pierwsze słyszę, to po prostu jest wskazane, ale udziału fizycznie wcale brać nie musi!!!

24

Jasne. Przecież wymyślono inne sposoby, takie jak konsultacje, doradzanie itp. - bo skoro ustawa daje możliwości, to trzeba jakoś się dostosować wink

25

Dokładnie smile