1 (edytowany przez peri78 2012-06-14 12:39:16)

Temat: Art. 4 pkt 11 - czy jest to wystarczające uzasadnienie?

Zamawiający planuje wziąć udział w konkretnie określonych targach międzynarodowych (np. 2012 Made Expo`2012  w Mediolanie). W ramach ogłoszonego przez Ministerstwo Gospodarki konkursu na organizatora polskiej ekspozycji na tych targach wybrano firmę "X".

W związku z powyższym chciałbym zapytać liczne tu grono: Czy wszczynając postępowanie mogę to zrobić poza ustawą na podstawie art 4 pkt 11) ?

Według mnie firma "X" jest Wykonawcą wybranym przez Centralnego Zamawiającego, którym jest Ministerstwo Gospodarki. Jeśli ktoś nie zgadza ze mną to proszę o uzasadnienie oraz ewentualne propozycje smile

2

Odp: Art. 4 pkt 11 - czy jest to wystarczające uzasadnienie?

Absolutnie nie mamy tutaj do czynienia z Centralnym Zamawiającym. Poza tym za mało danych, aby sądzić. Kluczowe pytanie jest następujące: jaką nagrodę MG okresliło w organizowanym przez siebie konkursie; zwracam tez uwagę, że konkurs to nie tryb udzielania zamówień publicznych.

3

Firma "X" w wyniku wygranego konkursu ma wyłączność na organizację polskiej ekspozycji na targach. Dlatego też każda firma czy też Instytucja, która chciałaby wziąć w nich udział, musi to zrobić za pośrednictwem firmy "X"

Omyłkowo napisałem, że firma wygrała w ramach konkursu. W rzeczywistości był to przetarg nieograniczony. Artykuł z prasy wprowadził mnie w błąd.

4

To znaczy, że zamawiający chce przyjąć status wykonawcy i ubiegać się o zamówienie związane z organizacją targów, które będą organizowane przez wykonawcę firmę "X" - coś tu nie gra (?)

5

Dlaczego Zamawiający chce przyjąć status Wykonawcy? Ministerstwo ogłosiło przetarg w wyniku którego zawarto umowę z Wykonawcą - Firmą "X" na organizację polskiej ekspozycji na targach. Taka ekspozycja to nie jest jeden straganik, tylko część obszaru objętego targami na terenie którego będą mogły się prezentować firmy, instytucje czy też samorządy z danego kraju. Więc aby móc się zaprezentować na tych targach należy się skonsultować z Firmą "X" i od niej nabyć usługę związaną z organizacją wystawy na tych targach.

Art. 4 pkt 11) brzmi: "nabywania dostaw, usług lub robót budowlanych od centralnego zamawiającego lub od wykonawców wybranych przez centralnego zamawiającego.
Czy MG nie jest w tym wypadku Centralnym Zamawiającym, a firma "X" jego wykonawcą?
--------
Kurcze teraz dopiero zauważyłem że powołałem się na zły pkt. Chodziło o 11) a nie 13). Przepraszam jeśli komuś namieszałem.

6

Zachęcam do bardziej uważnej lektury art. 15a pzp. W szczególności zwracam uwagę, że 1) jeżeli w ogóle MG byloby CZ w rozumieniu pzp to zasadniczo inni zamawiający mogliby udzielać zamówień, o ile byłbyby jedn. adm. rząd. (a nie jedn. sam.), 2) wymagana jest umowa ramowa, 3) znaczenie będę miały zapisy w takiej umowie.

Centralny zamawiający może przygotowywać i przeprowadzać postępowania o udzielenie zamówienia, udzielać zamówień lub zawierać umowy ramowe na potrzeby zamawiających z a d m i n i s t r a c j i  r z ą d o w e j, jeżeli zamówienie jest związane z działalnością więcej niż jednego zamawiającego. Zamawiający z a d m i n i s t r a c j i  r z ą d o w e j mogą udzielać zamówień na podstawie u m o w y  r a m o w e j zawartej przez centralnego zamawiającego, j e ż e l i  u m o w a  r a m o w a  t o  p r z e w i d u j e.

7

No tak, zgadza się. Po raz kolejny uświadomiłem sobie jak mało wiem smile W tym wypadku jedyną sensowną procedurą jest wolna ręka - (art. 67 ust 1 lit b) - czyż nie?

8

Ja obstawiałbym raczej art. 67 ust. 1 lit. a pzp, o ile oczywiście wykonawca wybrany przez MG ma wyłączność na organizację polskiej ekspozycji.

9

radas napisał/a:

Ja obstawiałbym raczej art. 67 ust. 1 lit. a pzp, o ile oczywiście wykonawca wybrany przez MG ma wyłączność na organizację polskiej ekspozycji.

Dokładnie raczej 67 ust. 1 lit. a