1

Temat: przedłuzani eterminu skłądania ofert w PN unijnym

jeszcze dalej poproszę o pomoc w terminach

ad.1. jak ogłosiłem PN unijny i dokonuje zmiany nieistotnej to mogę posiłkować się art. 12a.1  i nie przedłużać terminu składania o 22 dni , wyraźnie napisane jest  ... jeżeli to konieczne.

ad.2 hipotetycznie dokonuje zmiany na początku okresu składania ofert i do końca terminu jest jeszcze dajmy na to 30 dni to czy też muszę przedłużyć termin skł. ofert o 22 dniu ? czy literalnie interpretować art. 12a ust 2  pkt 1) ......że termin składania ofert nie może być krótszy niż 22 dni od dnia przekazania zmiany do DUUE.

czyli jak zmieniłem w 10 dniu to nie musze przedłużać o 22 dni ????

2

Odp: przedłuzani eterminu skłądania ofert w PN unijnym

sam pogogolowałem i już wiem:)
uzp informator 2/2010 s.34.  trzeba przedłużyć o 22 dni jeśli zmiana jest istotna, i jest to konieczne niezależnie od tego ile zostało jeśłi nawet pozostało więcej niż 22 dni na składanie ofert.

smile:)

3

Nie tyle musisz przedłużyć o 22 dni, co termin musi wynosić nie mniej 22 dni.

4

no właśnie i tu nie mam pewności bo w w/w informatorze wyraźnie napisano że trzeb a przedłużyć?? ja bym skłaniał się do twojej opcji tak dotychczas myślałem i wydaje się ze to logiczne ale uzp inaczej to interpretuje zawsze można zmianę podciągnąć pod nieistotną jeśli faktycznie tak jest i nic nie przedłużać ale jak jest faktycznie to nie wiem sam

5

To już musisz zrobić wedle swojego uznania.

6

Marcel napisał/a:

Nie tyle musisz przedłużyć o 22 dni, co termin musi wynosić nie mniej 22 dni.

Tylko i wyłącznie jak Marcel

Jak dobrze poczytasz opinie uzp to nie jest przeciwna do powyższej wink

7

Lepiej przedłużyć, chyba że nie zmieniasz nic konkretnego.

8

Ja myślę, że niektórzy nie do końca mogą rozumieć istotę sprawy. Istota jest zapisana w powołanym przepisie i chodzi o danie możliwości wprowadzenia zmian, a skoro na sporządzenie całej oferty może wystarczyć jak w przepisie 22 dni, to na same zmiany też tyle powinno wystarczyć, czyli powinniśmy odliczyć CO NAJMNIEJ 22 DNI od daty ogłoszenia zmiany do daty składania ofert. Moim zdaniem w szczególnych  przypadkach, przy długich terminach pierwotnych, zmiana może wyjść poniżej 22 dni, nawet 0 i nikt nie powinien czuć się pokrzywdzony.
Oczywiście termin taki dotyczy przede wszystkim zmian istotnych, przy których wykonawca może argumentować, że musi to czy tamto przygotowywać od nowa, czyli musi mieć pełny co najmniej ustawowy czas.

9

Zgadzam się, o to biega Panie hubal smile