1

Temat: kontrola i korekta finansowa

Przetarg ze środków UE, Zamawiający zawarł zapis w SIWZ:
"Zamawiający uzna za spełniony warunek dysponowania odpowiednim potencjałem technicznym oraz osobami zdolnymi do wykonania zamówienia w przypadku, gdy Wykonawca wykaże, że dysponuje lub będzie dysponował minimum jednym ekspertem (w danej dziedzinie). Za eksperta w dziedzinie ....Zamawiający uzna osobę posiadającą udokumentowane doświadczenie, tj. uczestnictwo ....., badaniach, planowaniu ...... itp. związanych z ww. specjalizacją (potwierdzone dokumentami w postaci listów referencyjnych, protokołów odbioru, itp.) bądź posiadanymi w swoim dorobku publikacjami z tej dziedziny"-oczywiste jest, że taki dokument nie figuruje w rozporządzeniu w sprawie dok. jak może ...
W toku badania ofert, Zamawijący nie żądał uzupełnienia ofert Wykonawców o w.w listy referencyjne, protokoły itp., W tej kwestii zbadano oferty na podstawie wykazu, w którym  zawarto tytuły wykonanych prac, inwestycji.
W wyniku kontroli, narzucono 5% korektę finansową za naruszenie art. 25 ust. 1 Pzp. Jak się bronić?

2

Odp: kontrola i korekta finansowa

Należy skontaktować się z dobrym prawnikiem (ale nie takim od rozwodów i spadków - pozdrawiam ninę wink ). Poza tym jeżeli już oczekujesz jakichś sugestii od użytkowników formum, to musisz pomyśleć o innej formie zadawania pytań, w szczególności wskazać na konkretne zarzuty/ wątpliwości i ich uzasadnienie. Cień podejrzeń, jaki jest tłem Twojego wpisu może skutecznie zniechęcać do analizy przypadku i niesienia pomocy.

3 (edytowany przez nina 2012-06-18 18:55:28)

radas napisał/a:

Należy skontaktować się z dobrym prawnikiem (ale nie takim od rozwodów i spadków - pozdrawiam ninę wink ). .

też Cie pozdrawiam smile

4

Mnie tu brak m.in. konkretnych parametrów (np. wielkości doświadczenia eksperta), do których można się odnieść.
Ja bym argumentował może, że zamawiający rozumiejąc sytuację podszedł liberalnie, zaliczał cokolwiek, nie odrzucił niczego i nie skrzywdził żadnego.

5

Planujemy wystosować pismo z wyjaśnieniami, że jest to omyłkowo dodany zapis. Bronić się zamierzamy tym, że w rozdziale SIWZ, w którym mowa o dokumentach jakie powinien złożyć Wykonawca w celu spełnienia warunków udziału w postępowaniu, nie ma mowy o dołączeniu tych protokołów do oferty. Nalezy dodać, że wskutek tego zapisu żaden z wykonawców nie poniósł szkody, nie wykluczono żadnego Wykonawcy i nie odrzucono oferty. Nie miało to żadnego wpływu na wynik postępowania.

6

No, podobnie jak ja, tylko na ogół niecelowe pisanie o omyłkach - z reguły nikt takiego czegoś nie toleruje.

7

Maniusia82 napisał/a:

Planujemy wystosować pismo z wyjaśnieniami, że jest to omyłkowo dodany zapis. Bronić się zamierzamy tym, że w rozdziale SIWZ, w którym mowa o dokumentach jakie powinien złożyć Wykonawca w celu spełnienia warunków udziału w postępowaniu, nie ma mowy o dołączeniu tych protokołów do oferty. Nalezy dodać, że wskutek tego zapisu żaden z wykonawców nie poniósł szkody, nie wykluczono żadnego Wykonawcy i nie odrzucono oferty. Nie miało to żadnego wpływu na wynik postępowania.

I tak będzie 5% szkoda ale to są fakty.

8

Zastrzeżenie złożenia dokumentów dokumentujących sytuację finansową i ekonomiczną bez wskazania jakie warunki muszą być spełnione, aby zamawiający uznał, że oferent ma odpowiednie warunki do wykonania zamówienia należy potraktować jako niezastrzeżone.
Wyrok WSA w Warszawie z dnia 24 listopada 2010 r., sygn. akt V SA 1175/10

9

tym z kontroli to nawet 10 wyroków mało!

10

No niestety już to przejarabialiśmy na innych postach. Odwołać się zawsze można bo jak już gdzieś pisałem nie należy stulać uszu i ewentualnie w następnych kontrolach będą trochę uważali na mocne atuty. Do mnie czasem piszą o takie wyjaśnienia że smiech na sali, ale cóż ten ma rację kto daje kasę. Ostatnio decydujemy się iśc wyżej z odwołaniem do IP

11

i bardzo dobrze.

12

Udało się!!!!!!!!!!!!!!! W wyniku powtórnej kontroli nie stwierdzono naruszeń przepisów Ustawy Pzp!!!!!