1

Temat: czy mamy obowiązek odpowiedzieć ??

postępowanie ogłosiliśmy 12.06 , otwarcie ofert 21.06. Termin na składanie pytań do siwz upłynął 17.06 (niedziela). czy mamy obowiązek odpowiedzieć na pytania wykonawcy, który przesłał faks w poniedziałek 18.06?

2 (edytowany przez Darek W. 2012-06-19 09:18:26)

Odp: czy mamy obowiązek odpowiedzieć ??

nie - bo minął w sobotę

3

Mam odmienne zdanie - ogłoszono 12.06 , otwarcie ofert 21.06=9 dni, połowa to 4,5 - liczymy 5 - upływa w niedzielę 17.06 i zgodnie z art.115 KC - termin mija 18.06.

4

Tak, termin upłynął w poniedziałek, gdyż niedziela jest dniem ustawowo wolnym.

5

jak BBG i Marcel , choć niektórzy nie liczą dnia otwarcia ofert czyli do 20 =8 dni/2 czyli sobota tak liczy Darek W.

6

Ale dzień otwarcia trzeba liczyć.

7

ja nie mam wątpliwości

8

Tak myślę wink

9

jednak o ile pamiętam z zapisów Kc dotyczących terminów to zaczyna biec od dnia następnego od "zdarzenia"

10

Więc dobrze pamiętasz.

11 (edytowany przez Darek W. 2012-06-20 06:41:03)

Marcel napisał/a:

a dlaczego ???

12

Podstawy prawnej pewna nie jestem, ale wydaje mi się, że można zastosować art. 111 KC - termin liczony w dniach kończy się z upływem ostatniego dnia.

13

Zasady wyliczenia terminów określone są w art. od 110 do 116 kodeksu cywilnego.

Termin oznaczony w dniach kończy się z upływem ostatniego dnia. Jeżeli początkiem terminu oznaczonego w dniach jest pewne zdarzenie, nie uwzględnia się przy obliczaniu terminu dnia, w którym to zdarzenie nastąpiło.

Przykład: Jeżeli w poniedziałek została zawarta umowa sprzedaży rzeczy (zdarzenie) określony w umowie termin 3 dni od zawarcia na wydanie rzeczy będącej przedmiotem sprzedaży liczy się od dnia następnego czyli od wtorku kończy się zaś o godz. 24.00 we czwartek.

Reasumując: 12.06 ogłoszenie, 21.06 otwarcie - liczymy od 13.06 - 9 dni; połowa to 4,5 dnia, liczymy 5, odpowiadamy na pytania, które wpłynęły do końca 17.06 do godz. 24.00.

Pytanie wpłynęło 18.06 - możesz, ale nie musisz odpowiadać i nie ma znaczenia, że była niedziela czy inne święto.

Pozdrawiam

14

Izawin - to wszystko jest oczywiste, przykład dobry jeśli masz określoną ilość dni (tu 3), a nie deadline określony datą i godziną. Otwarcie ofert jest np. o 10, a nie o 24 i dlatego ludzie mają taki problem z oceną połowy terminu.

15

izawin napisał/a:

Pytanie wpłynęło 18.06 - możesz, ale nie musisz odpowiadać i nie ma znaczenia, że była niedziela czy inne święto.

Pozdrawiam

Skoro napisałaś jakie dokładnie to są art. to czemu nie zastosujesz 115?

16 (edytowany przez Darek W. 2012-06-20 07:53:22)

izawin napisał/a:

Termin oznaczony w dniach kończy się z upływem ostatniego dnia. Jeżeli początkiem terminu oznaczonego w dniach jest pewne zdarzenie, nie uwzględnia się przy obliczaniu terminu dnia, w którym to zdarzenie nastąpiło.

Przykład: Jeżeli w poniedziałek została zawarta umowa sprzedaży rzeczy (zdarzenie) określony w umowie termin 3 dni od zawarcia na wydanie rzeczy będącej przedmiotem sprzedaży liczy się od dnia następnego czyli od wtorku kończy się zaś o godz. 24.00 we czwartek.

Reasumując: 12.06 ogłoszenie, 21.06 otwarcie - liczymy od 13.06 - 9 dni; połowa to 4,5 dnia, liczymy 5, odpowiadamy na pytania, które wpłynęły do końca 17.06 do godz. 24.00.

Pozdrawiam

oraz  - Marcel napisał:

Tak ??? - a wg pisma Urzędu Zamówień Publicznych jest, iż "Tytułem przykładu. W postępowaniu zamawiający wyznaczył termin składania ofert na dzień 30 stycznia. Przy obliczaniu terminu nie uwzględnia się tego dnia. Tym samym, pierwszym dniem upływu terminu będzie dzień 29 stycznia" - no i co ?

17

Spotkałam się z takim wyrokiem KIO, gdzie Wykonawca zarzucał właśnie, że w terminie na złożenie oferty wypadały święta i czas ten został przez to bardzo okrojony , jednak Izba orzekła, że to nie ma znaczenia, a termin dla wszystkich był taki sam.

18

izawin napisał/a:

Spotkałam się z takim wyrokiem KIO, gdzie Wykonawca zarzucał właśnie, że w terminie na złożenie oferty wypadały święta i czas ten został przez to bardzo okrojony , jednak Izba orzekła, że to nie ma znaczenia, a termin dla wszystkich był taki sam.

Mogło chodzić o święto w "środku" terminu, a nie jako ostatni dzień --> art. 115 i wszystko jasne.

19 (edytowany przez izawin 2012-06-20 09:12:02)

Rozumiem, że co niektórzy muszą mieć ostatnie zdanie. Klasyczny przykład robienia z igły wideł.

20 (edytowany przez psz 2012-06-20 09:14:14)

izawin napisał/a:

Rozumiem, że co niektórzy muszą mieć ostatnie zdanie. Klasyczny przykład robienia z igły wideł.

Jakie ostatnie zdanie i igły? Po prostu nie pisz nieprawdziwych rzeczy.

Jak nie masz nic do napisania w temacie to daruj sobie wycieczki ad personam.

21

akurat zgadzam się z psz - te sprawy w ogóle nie muszą być podobne.  a art 115 jest akurat dość prosty w zastosowaniu.

22

Darek W. napisał/a:

wg pisma Urzędu Zamówień Publicznych jest, iż "Tytułem przykładu. W postępowaniu zamawiający wyznaczył termin składania ofert na dzień 30 stycznia. Przy obliczaniu terminu nie uwzględnia się tego dnia. Tym samym, pierwszym dniem upływu terminu będzie dzień 29 stycznia" - no i co ?

jest to gdzieś ogólnodostępne pismo? - bo jestem ciekawa.

23

psz napisał/a:
izawin napisał/a:

Jakie ostatnie zdanie i igły? Po prostu nie pisz nieprawdziwych rzeczy.

Jak nie masz nic do napisania w temacie to daruj sobie wycieczki ad personam.

Strach się odezwać

24

Szczyt! Weź poczytaj siebie w tym wątku.

EOT.

25

Do psz
Odpowiedz proszę na pytanie zadane w 1 poście, jak Ty byś postąpił?
Z góry dziękuję za rzeczową odpowiedź