1

Temat: oferty dodatkowe

W przetargu nieograniczonym 2 wykonawców na 2 pakiety złożyło oferty o takiej samej cenie. Zostali wezwani do złożenia ofert dodatkowych. Jeden wcale nie złożył ofert dodatkowych na żaden z 2 pakietów. Drugi wykonawca złożył ofertę dodatkową na pierwszy pakiet o cenie niższej od dotychczasowej (tu rozstrzygnięcie jasne), a na drugi pakiet nie złożył formularza cenowego tylko napisał, że podtrzymuje cenę zaproponowaną w ofercie. Jak potraktować tę sytuację? Czy unieważnić (art. 93 ust. 1 pkt 5 w związku z art. 91 ust 5), czy raczej uznać, że została złożona oferta dodatkowa przez jednego Wykonawcę? A jeśli tak, to przecież ma ona taką samą cenę jak pierwotna cena pierwszego wykonawcy - jak porównać oferty - obie dostaną po 100 punktów? Proszę o radę. Może ktoś już doświadczył takiej sytuacji.

2

Odp: oferty dodatkowe

Jeśli oferty dodatkowe ponownie zawierają taką samą cenę i są najkorzystniejsze, to postępowanie podlega obligatoryjnemu unieważnieniu, jeden wykonawca podtrzymuje cenę pierwotną drugi wykonawca nie składa oferty dodatkowej więc powinna być potraktowana jak podtrzymanie dotychczasowej oferty, czyli ponowne zaoferowanie tej samej ceny.

3

witam
jestem  w trakcie badania ofert-procedura wewnętrzna
mam 2 takie same oferty  tzn uzyskaly tyle samo pkt mimo tego ze cena nie byla jedynym kryterium
co powinnam zrobic?
postapic zgodnie z ustawa Pzp?czyli wezwac do zlozenia oferty dodatkowej- w gre teraz wchodzi tylko cena, bo drugie kryterium tj doświadczenie wiadomo jest tylko jedno-chodzi o nauczycieli

4 (edytowany przez psz 2012-06-19 10:22:08)

Tak, postąpić zgodnie ustawa Pzp, czyli wybrać tą z niższą ceną.

5

hm, a po rozmowie z radca naszym mam podpisac 2 umowy dzielac liczbe godzin zajec po polowie dla tych dwoch ofert z ta sama punktacja

6

No to pogratulować radcy smile Poradź mu, żeby czasem zajrzał do ustawy, np. do art. 91.4.

7

jej uzasadnienie jest takie ze nie obowiazuje nas ustawa Pzp

8

Mhm, teraz zauważyłem tę "procedurę wewnętrzną" - pewnie nie określa co robić w takiej sytuacji, zrobisz jak będziesz chciała.

9

psz napisał/a:

A to od kiedy, tak można?

10

Popieram Marcela nie wyłoniono oferty najkorzystniejszej bo są dwie z taką samą ilością punktów - więc dogrywka

11

Idąc rozumowaniem radcy jak masz 2 oferty z jednakową ceną to pół zamówienia wyk. X a drugą połówkę Y?

12

Marta napisał/a:

witam
mam 2 takie same oferty  tzn uzyskaly tyle samo pkt mimo tego ze cena nie byla jedynym kryterium

Żadna dogrywka, w ustawie Prawo zamówień publicznych brak jest przepisów regulujących postępowanie zamawiającego, w sytuacji gdy nie można wybrać oferty najkorzystniejszej z uwagi na to, że dwie lub więcej ofert przedstawia taki sam bilans ceny i innych kryteriów oceny ofert i jednocześnie oferty te zawierają takie same ceny.
Wydaje się jednak, że jedynym dopuszczalnym postępowaniem zamawiającego w tej sytuacji jest unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia publicznego

13

Marcel napisał/a:
psz napisał/a:

A to od kiedy, tak można?

Założyłem, że tylko punktacja była taka sama, a ceny się różniły. Potem na dodatek doczytałem, że chodzi o procedurę wewnętrzną, więc wątek stracił sens.

Gdyby postępowanie było "w ustawie", a ceny by się różniły to zastosowanie by miał 91.4, więc nie rozumiem Twojego pytania.

Skoro to jest wg wewnętrznej to można sobie negocjować, a jak się nie chce tego ciągnąć to unieważnić. Ludzie! Nie ograniczajcie się poniżej progów!

14

Z tym ostatnim zdaniem zgoda.

Zaś z całością: zrobić co radca proponuje. Ma świetną propozycję.

15

No to masakra, żebym wiedział od początku że to poniżej 14000, kiedy wreszcie dotrze że wówczas jest duża dowolność co dalej zrobić z pewnymi sytuacjami, tu ustawa nie ma zastosowania!!!