1

Temat: Chyba ryczałt

ratunku kolega napisał w siwz o sposobie obliczenia ceny że jest to cena całkowita i takie tam bzdury ale nie ma słowa "ryczałt" czy ta opisów-ka jest wiążąca rozliczenie ryczałtowe czy musi paść słowo ryczałt?????// proszę o odpowiedź

2

Odp: Chyba ryczałt

Powinno być napisane jasno jakie to wynagrodzenie, brak słowa ryczał może później rodzić problemy, co sam już wcześniej przerabiałem.

3

wiesz marcel ten problem już jest bo wykonawca chce dodatkowej kasy i to nie małej

4

a czy taki zapis możńa zinterpretować jako wynagrodzenie ryczałtowe:
2.    Ceny podane w ofercie są ostateczne i nie podlegają zmianie. Cena oferty jest ceną brutto uwzględnia wszystkie podatki, obsługę geodezyjną w czasie budowy, wykonanie inwentaryzacji geodezyjnej powykonawczej dla wybudowanej sieci kanalizacyjnej sanitarnej, grawitacyjnej i sieci  ciśnieniowo - tłocznej wraz z przyłączami oraz oczyszczalnią ścieków, przygotowanie operatu powykonawczego (kolaudacyjnego), w tym kosztorysów powykonawczych, atestów i certyfikatów na wbudowane materiały budowlane i urządzenia towarzyszące oraz poniesione koszty materialne                i niematerialne związane z przedmiotem zamówienia.

5

Może i można,macie problem, miałem kiedyś podobny, dało się wówczas wybronić, proponuję jednak pogadać z radcą i sklecić odpowiednie pismo świadczące że to ryczałt.

6

Jak dla mnie to już grubsza sprawa dla prawnika. bo zapisy mogą być zinterpretowane w jedną, jak i w drugą stronę. a w sądzie będziecie się bawić w grę na słowa

7

Oczywiście, proste to nie będzie, u nas też mieliśmy przeprawę.

8

niestety też  tak myślę, że bez prawnika się nie obędzie

9

jednak przychylam się do orzecznictwa:
ważna jest treść a nie koniecznie tytuł. Czyli jeśli opis wskazuje, że jest to cena ryczałtowa (synonimy - ostateczna, całkowita) z opisem wszelkich czynności to jest to ryczałt jakkolwiek nazwany

10

zgadzam się, że brak słowa ryczałt jeszcze nic nie znaczy ale żeby chociaż z treści jednoznacznie i bezsprzecznie to wynikało...

11

Ja bym nie dramatyzował. Rodzaj ryczałtowego wynagrodzenia nie budzi wątpliwości. Wynika to z przytoczonego opisu ceny oferty. Jezeli cena była ostateczna (a nie odnosiła się wyłącznie do przewidywanych kosztów) rodzaj wynagrodzenia jest przesądzony. Dodatkowo warto przypomnieć wykonawcy o specyfice umowy w szp i zasadach wprowadzania ewentualnych zmian.