1

Temat: znów ten VAT

Wykonawca - osoba fizyczna, nieprowadząca działalności gospoadarczej, niebędąca płatnkkiem VAT,
tak wpisała w formularz oferty złożonej w PN:
cena bez podatku VAT: 150 742,74zł,
cena z podatkiem VAT: 160 000,00zł.

Co byście zrobili?

2

Odp: znów ten VAT

Ja bym wyjaśnił o co biega.

3

Taki mam zamiar, odezwę się, jak dostanę wyjaśnienia, ale nie sądzę, aby było to coś sensownego.

4

Po co ci było netto więc ??

5

Darek W. napisał/a:

Po co ci było netto więc ??

To już inna sprawa, ode mnie niezależna ...

6

Tak, tak, każdy twierdzi że wystarczy brutto, ale dla pewności i jasności żąda się przeważnie Netto + VAT, a później kłopoty smile

7

Wykonawca - osoba fizyczna, nieprowadząca działalności gospoadarczej, niebędąca płatnkkiem VAT,
tak wpisała w formularz oferty złożonej w PN:
cena bez podatku VAT: 150 742,74zł,
cena z podatkiem VAT: 160 000,00zł.

Wykonawca złożył wyjaśnienie:
nie podlegam VAT, cena nie zawiera należego VAT, zawiera VAT naliczony ( który wykonawca płaci kupując  materiały biurowe, catering, itp. - niezbędne do realizacji zamówienia).

Będę wdzieczna za Wasze opinie.
Zgodnie z ustawą o cenach- cena - wartość wyrażona ..., z uwzględnieniem podatku od towarów i usług i akcyzy, jeżeli towar (usługa) podlega opodatkowaniu.
Tu nie podlega, więc błąd w obliczeniu ceny?

Co zrobilibyście w takiej sytuacji?

8

nic - zostaw

9

Darek W. napisał/a:

nic - zostaw

Szkoda, że nie uważa tak drugi w kolejności wykonawca, bo ten o którym piszemy jest pierwszy wink

10

Osobiście przyjął bym cenę którą zaoferował i tyle.

11

jako zam. odeszliśmy od podawania w ofertach ceny netto i brutto . Tylko brutto z tym ,że większość 99% to roboty budowlane.
Obowiązkiem Wykonawcy przed podpisaniem umowy jest sporządzenie tabeli elementów scalonych w cenach netto i brutto i mamy cenę do sprawozdania

12

myszy to jest dobry pomysł wjeśli chodzi o dofinansowanie z UE - bo oni potem żądają cudów, kosztorysów itp nawet jak przedtem nie były potrzebne. A jeśli bez tego to po co "pasować" grosze smile mnie osobiście wystarczają ceny brutto.

13

To ja jeszcze dopytam.
Uważacie że w ofercie zamawiającemu nie potrzebna jest cena netto i podatek VAT?

14

Wystarczy brutto.

15

cbud napisał/a:

myszy to jest dobry pomysł wjeśli chodzi o dofinansowanie z UE - bo oni potem żądają cudów, kosztorysów itp nawet jak przedtem nie były potrzebne. A jeśli bez tego to po co "pasować" grosze smile mnie osobiście wystarczają ceny brutto.

netto potrzebne są tylko do sprawozdania SR-1, ale to można nawet potem z faktury.
A pomysł bardzo dobry - stosuję, wprawdzie bez zestawienia cen, ale w umowie musi mi W podać netto.

16

umowa jest już po zakończeniu postępowania i wyborze więc można wtedy kombinować z nie zgadzającymi się groszami netto - brutto

17

joanna99 napisał/a:

Wykonawca złożył wyjaśnienie:
nie podlegam VAT, cena nie zawiera należego VAT, zawiera VAT naliczony ( który wykonawca płaci kupując  materiały biurowe, catering, itp. - niezbędne do realizacji zamówienia).

Nasz radca prawny wydał opinię (tak w skrócie), iż:
-  nie można przyjąć wyjaśnień wykonawcy, jeżeli nie jest płatnikiem VAT, nie dotyczy go żaden VAT, ani należny ani naliczony;
- wykonawca popełnił błąd w obliczeniu ceny - błąd w oświadczeniu woli, obliczył cenę niezgodnie z obowiązującymi przepisami prawa przez zastosowanie innej stawki VAT niż przewidziana przepisami prawa podatkowego.

Teraz chyba nie mam wyjścia, muszę odrzucić ofertę.

Poza tym teraz sobie tak myślę, że mogła to być też jakaś manipulacja ze strony wykonawcy, w zależności od cen pozostałych ofert teraz mógłby złożyć oświadczenie, która cena jest prawidłowa, a do tego dopuścić przecież nie można.