1

Temat: zamówienie z wolnej ręki na rob.dodatkowe

Witam.mam takie pytanie czy na roboty dodatkowe i uzupełniające trzeba przeprowadzić negocjacje z trybu z wolnej ręki jeżeli wartość jest mniejsza niż 14 tys eur? i czy ktoś mógłby mi w skrócie opisać przebieg takich negocjacji?
z góry wielkie dzięki!!!

2

Odp: zamówienie z wolnej ręki na rob.dodatkowe

Jeśli jest mniejsza niż 14 tys euro to nie stosuje się żadnego trybu.

3

no właśnie spotkałem się z różnymi opiniami a ustawa jasno tego nie mówi a później jeżeli otrzymam fakture za wykonaną robote dodatkową to jak mam ją sklasyfikować jako zamówienie bez stosowania ustawy czy jako wolna ręka? Nie jestem teraz pewien jak to jest dokładnie.

4

Ustawa mówi bardzo jasno: "Ustawy nie stosuje się do zamówień, których wartość nie przekracza 14 000 euro". Jaśniej już się nie da.

5

Marcel nie piszesz czy tu chodzi o inwestycję bo to różnica

6

Nie jestem pewien co myślisz pisząc o inwestycji?Każde zamówienie to pewnego rodzju inwestycja a moje zamówienie tyczyło się roboty koniecznej do wykonania(dodatkowej) poniżej 14 tys Eur i stad moje pytanie czy trzeba przeprowadzać negocjacje czy zamówienia przeprowadzić poza ustawą Pzp.

7

miałam na mysli RB jeżeli budujesz pn. halę i okazuje się że w dokumentacji nie przewidziano jakiegoś drobnego elementu a wykonanie go to poniżej 14.000 euro to stosujesz ustawę pomimo że jest poniżej  bo niby dlaczego piszesz że roboty dodatkowe to znaczy do czego dodatkowe???

8

Cześć Danung chodziło Mi o nieprzewidzany remont kawałka nawierzchni za niewielkie pieniądze i sprawa jest taka że jeżeli nie trzeba przeprowadzać negocjacji jako roboty dodatkowe to potraktuje to jako zamówienie bez stosowania ustawy bo tak Mi bardziej odpowiada choćby z uwagi na to że troszeczke za późno sie zorietowałem żeby zrobić procedurę na negocjacje.