1

Temat: czy kosztorys musi być zgodny z przedmiarem?

Będziemy ogłaszać przetarg nieograniczony na wykonanie robót remontowych w budynku remizy. Wynagrodzenie ma być ryczałtowe i kosztorys ofertowy Wykonawca będzie musiał załączyć do oferty. Nie mamy projektu, bo na te roboty nie musieliśmy mieć pozwolenia na budowę tylko zgłoszenie robót, a więc na bip zamieszczę: opis robót, przedmiar i spec. techniczną.
Pytanie mam następujące - czy w siwz mogę/muszę zamieścić zapis, że kosztorys musi być zgodny z przedmiarem -  z uwagi na to, że przedmiar nie będzie pomocniczy, tylko w sumie na jego podstawie wyceni roboty. Wiem, że żądanie kosztorysu przy wynagrodzeniu ryczałtowym jest chore, ale ma być i już.

2

Odp: czy kosztorys musi być zgodny z przedmiarem?

Przedmiar jest pomocniczy, poza tym nie żądać kosztorysu na etapie składania ofert a żądać od wybranego wykonawcy przed podpisaniem umowy.

3

Marcel napisał/a:

Przedmiar jest pomocniczy, poza tym nie żądać kosztorysu na etapie składania ofert a żądać od wybranego wykonawcy przed podpisaniem umowy.

.... pod rygorem odstąpienia od umowy z winy Wykonawcy ...

4

Dokładnie.

5

ale jak przedmiar może być pomocniczy skoro nie ma projektu ??

6

Od pewnego czasu kontrolujący z instytucji zarządzających i pośredniczących w zamówieniach na rb wspólfinansowane  ze środków UE w przypadku wynagrodzenia ryczałtowego żadają kosztorysu ofertowego jak również kosztorysu powykonawczego. Moim zdaniem działanie kontrolerów nie ma uzasdnienia prawnego. W tej sprawie wystąpiłem do Ministerstwa Rozwoju Regionalego prosząc o zajęcie stanowiska w sprawie żądania kosztorysu oferotowego i kosztorysu powykonawczego w przypadku wynagrodzenia za rb wykonawcy w formie wynagrodzenia ryczłtowego.  Poprosiłem o wskazanie podstawy prawnej popartej stanowiskiem doktryny i orzecznictwa  w przypadku gdy MRR będzie stało na stanowisku, że kosztorys ofertowy i kosztorys powykonawczy bezwzględnie obowiązują przy wynagrodzeniu ryczałtowym za rb.

7

No to karolk czekamy na odpowiedź jaką otrzymasz - a dasz znać co odpowiedzieli co ??

8

OK. Będzie to możliwe bo jak sądzę odpowiedź otrzymam drogą elektroniczną z uwagi na fakt,że  zapytanie podpisałem profilem zaufanym korzystając z e-PUAP

9

To czekamy.

10

ewentualnie odpiszą, że przy pewnych dofinansowaniach w procedurach nie należy stosować ceny ryczałtowej tylko kosztorysową

11

Czyli odp. wymijająca smile

12

jak zwykle bez brania odpowiedzialności na siebie. Zawsze winien jest ten ostatni...

13

Brawo karolk! Doskonały pomysł! Tak trzymać!

Teraz do rzeczy

ola2003 napisał/a:

Wynagrodzenie ma być ryczałtowe i kosztorys ofertowy. Wiem, że żądanie kosztorysu przy wynagrodzeniu ryczałtowym jest chore, ale ma być i już.

Ja mam jeszcze inny pogląd. Przy robotach budowlanych przepisy nie określają sposobu kształtowania wynagrodzenia (!), ryczałt to słowo-wytrych, zastępcze. W specyfikacji niekoniecznie musi być taka czy inna nazwa rodzaju wynagrodzenia, ale opis sposobu ustalenia wynagrodzenia to raczej konieczny. Tam jest miejsce na opisanie takich spraw jak rola przedmiaru, rola kosztorysu ofertowego, sposób budowania ceny końcowej, postępowanie przy robotach zamiennych,  robotach pomyłkowo pominiętych w którymś dokumencie, robotach nie wykonanych, zmiana cen w czasie  itd.

Przy istotnych brakach w tym zakresie nie zdziwmy się, gdy kiedyś zamawiający dostanie np. Gazetę Wyborczą z napisem na marginesie KOSZTORYS (wykonawcy radzę dopisać tam choćby 1 działanie matematyczne, wiadomo po co wink

ola2003 napisał/a:

czy w siwz mogę/muszę zamieścić zapis, że kosztorys musi być zgodny z przedmiarem

PO CO??? Lepiej nie, bo to może być niewygodne dla zamawiającego, będzie musiał dopilnować, sprawdzać, dociekać, poprawiać, nawet odrzucać itd. Jeśli jednak ta zgodność wpisze się w logikę zawartą w specyfikacji, o której piszę powyżej, to nie wykluczam. Jeśli zaś musi być, bo ktoś każe, to niech jednocześnie podpowie jakie ma oczekiwania i te oczekiwania można odpowiednio zapisać.

14

sumarycznie: najlepiej żądać od Wykonawcy kosztorysu przed podpisaniem umowy

15

żądanie kosztorysów  przed podpisaniem umowy to pewnie tak jak i u nas żądanie insp. nadzoru no niestety niektorzy nie potrafią nadzorować robót tylko na podstawie  projektu i stwior

16

no nie do końca myszy, wspomniane dofinansowanie UE też sprawdzają wg. kosztorysów pomimo ceny ryczałtowej.

17

no  niestety.