1

Temat: forma dokumentów uzupełnianych

Mam mały problemik...
Wezwałam do uzupełnienia brakujących w ofercie dokumentów potwierdzających że wykonawca spełnia warunki udziału. Napisałam, że uzupełniane dokumenty mają być w formie oryginału lub kopii poświadczonej za zgodność z oryginałam przez wykonawcę. W odpowiedzi dostałam tylko faxy. Wykonawcę wykluczyłam i ... dostałam protest.
Czy ktoś ma jakieś mocne argumenty, którymi mogę się podeprzeć rozstrzygając ten protest? Może jakieś wyroki?

2

Odp: forma dokumentów uzupełnianych

Problemik, a raczej problem to ma wykonawca... a nie Ty... Ty masz oręże do oddalenia protestu w postaci par. 4 ust.1 Rozporządzenia... wink

3

Viki napisał/a:

Napisałam, że uzupełniane dokumenty mają być w formie oryginału lub kopii poświadczonej za zgodność z oryginałam przez wykonawcę.

Gdybyś dopuściła uzupełnienie faxem to byłoby oki bo wg KIO jest to dopuszczalne niezależenie od rozporządzenia.

4

Marko, rzuć sygnaturę tego wyroku... Z góry dzięki...

5 (edytowany przez Viki 2008-08-19 09:59:37)

wyrok z 28 lipca przewodniczący Stanisław Sadowy (sygn. KIO/UZP 720/08).

http://www.rp.pl/artykul/56458,169821_Nie_trzeba_donosic_dokumentow_na_pismie.html

6 (edytowany przez MIRAS 2008-08-20 09:07:51)

Dzięki Viki...

Z artykułu wynika, iż zamawiający zgodził się, aby dokumenty zostały przesłane faksem lub pocztą elektroniczną, a następnie niezwłocznie przekazane w formie pisemnej (wg mnie w tym momencie następuje skuteczne uzupełnienie)... Zatem sama forma faksu jest niedopuszczalna... a zamawiający, który dopuszcza takiej formy uzupełnienia mówiąc delikatnie jest "lekkomysłny"...

7

dziwny ten wyrok....

ja nie dopuszczam takiej mozliwosci... dlaczego mam modyfikowac forme dokumentu na potw speln warunku????

8

dokument aby byl wazny musi byc zachowana forma pisemna w powyzszej sytuacji taka forma nie dotarla na czas wiec mozna wykluczyc. jezeli nie dopuszczalas dodatkowo formy elektronicznej to sprawa oczywista.

9

trzeba zaznaczyc ze forma elektroniczna z podpisem elektronicznym smile

10

lolilap napisał/a:

trzeba zaznaczyc ze forma elektroniczna z podpisem elektronicznym smile

Widziałeś fax z podpisem elektronicznym? tongue

11 (edytowany przez lolilap 2008-08-20 11:27:05)

forma elektroniczna = mail smile (tak to sobie uknulem wink) a jak ktos potrafi tak z faxem - to czemu nie:)

12

W ofercie brakuje "referencji". Wezwałem do uzupełnienia oferty. Zarówno w siwz, jak i wezwaniu do uzupełnienia poinformowałem, że ma to być oryginał lub poświadczona kopia. Termin mija w dniu dzisiejszym. O godzinie 14 wykonawca przesyła "referencje" w formie skanu (e-mailem), dodatkowo informuje, iż oryginały wysłał dzisiaj pocztą. Te docierają do mnie jutro (a więc po wyznaczonym terminie).
Nie mam wątpliwości, iż powinienem wykonawcę wykluczyć.
Byłbym wdzięczny za jakieś najnowsze sygnatury wyroków potwierdzających moją tezę. Ów wykonawca to pieniacz, być może będą mi one potrzebne w przypadku odwołania.

13

do Apollo,
to zależy czy dopuściłeś pocztę elektroniczną. Jeśli tak i te referencje doszły w terminie to pocztowa wersja w zasadzie może dojść 1dzień  później

14

Forma elektroniczna została dopuszona, ale wyłącznie w zakresie art. 27.1!!! A to ma niewiele wspólnego z formą przekazywanych dokumentów z rozporządzenia.

15

A czy w siwz przez przypadek nie ma e-maila. Bo jak jest to może być różnie z odwołaniem. Jak nie ma to wykluczasz wykonawcę.

16

nina napisał/a:

A czy w siwz przez przypadek nie ma e-maila.

Jest wskazany nasz e-mail na pierwszej stronie siwz. Ale jakie to ma znaczenie? Nie widzę żadnego związku.

17

To jak byście dopuścili składanie ofert faksem lub e-mailem - dopuścicie ?? - jak Miras

18

Ale tu może być tak:
uzupełnienie w treści doszło (przed terminem), znamy treść. Jeśli nie dokonano jeszcze wyboru ofert i doszło w formie pisemnej to ja bym przyjął pomimo tego, że doszło w tej formie po nim. Otrzymałem informację, że pismo w drodze. Ustawodawca zostawia furtkę, iż W. może wytłumaczyć, iż to nie z jego winy lub. tp. to po co sobie utrudniać? Jest, mam i tyle.
Jeśli wybrałem już ofertę to co innego.

19

Apollo napisał/a:

Byłbym wdzięczny za jakieś najnowsze sygnatury wyroków potwierdzających moją tezę. Ów wykonawca to pieniacz, być może będą mi one potrzebne w przypadku odwołania.

Może ten Ci pomoże albo wykonawcy (zależy jak go zinterpretować - ja obstawiam że Tobie, ze względu na to "Zarówno w siwz, jak i wezwaniu do uzupełnienia poinformowałem, że ma to być oryginał lub poświadczona kopia"):

Sygn. akt KIO 2159/11

20

Apollo napisał/a:
nina napisał/a:

A czy w siwz przez przypadek nie ma e-maila.

Jest wskazany nasz e-mail na pierwszej stronie siwz. Ale jakie to ma znaczenie? Nie widzę żadnego związku.

A no takie, że były ze dwa orzeczenia jak zamawiacz zamieścił e.mail w siwz to znaczy, że zamierzał z niego skorzystać nie tylko na etapie składania ofert ale również w późniejszym czasie podczas ich oceny. jak znajdę to zamieszce.