Temat: zatrzymane wadium
witajcie
znajomy wykonawca poprosił mnie o radę czy zamawiający miał prawo zatrzymać mu wadium. Sprawa wygląda tak:
- wykonawca złożył zobowiązanie innego podmiotu w formie kopii poświadczonej za zgodność z oryginałem - oryginał szedł pocztą.
- zamawiający wezwał do uzupełnienia dokumentu w formie oryginału w środę z terminem do następnego poniedziałku - w czwartek było ustawowe święto - więc wiadomo.
- oryginał szedł pocztą więc wykonawca poprosił zamawiającego o dodatkowe dwa dni na uzupełnienie - zamawiający odmówił.
- wykonawca dostarczył oryginał nie w poniedziałek tylko we wtorek - zamawiający go wykluczył i zabrał wadium - takie tam 20 000 PLN. :-)
- oferta naszego wykonawcy była na 4 miejscu
Ja jestem ze strony innego zamawiającego i oczywiście wykluczyłabym wykonawcę ale nie zabrałabym mu wadium bo:
1) nie istniało zagrożenie zmowy wykonawców bo oferta była na 4 pozycji;
2) co prawda wykonawca powinien mieć oryginał dokumentu kiedy podpisuje za zgodność jednak poprosił o dodatkowy czas w obawie że dokument nie dojdzie - czyli chciał dokonać formalności i spełnić wymagania zamawiającego - ja osobiście bym mu przedłużyła chociażby po to żeby miał czas pojechać te 400 km w jedną stronę po oryginał dokumentu (szef tamtej firmy wyjechał na weekend więc w tym okresie nie było komu podpisać duplikatu zobowiązania)
3) postępowanie wykonawcy w żaden sposób nie zagroziło wyłonieniem innego wykonawcy w przetargu.
4) wykonawca miał możliwość zapoznania się z dokumentem tyle że był on w formie kopii.
Umowa została już oczywiście podpisana - co może zrobić teraz wykonawca żeby nie iść do sądu ale żeby odzyskać pieniądze. Jestem prawie pewna że wygrałby sprawę biorąc pod uwagę np wyrok II CSK 675/10