1

Temat: Szacowanie wartości - ochrona fizyczna mienia

Mam takie pytanko, może ktoś ma doświadczenie:

jeżeli budynek jest chroniony przez firmę zewnętrzną 16 godz. i 25 min w dni robocze (poza godzinami pracy urzędu) czy mogę to zaokrąglić do 16,5 godz. do formularza cenowego. W skali 12 m-cy (na tyle ma być zawarta umowa) wychodzi więcej o 21 godz. bez 5 minut :-) Postępowanie będzie prowadzone z zastosowaniem  przetargu  nieograniczonego (procedury krajowe).

2

Odp: Szacowanie wartości - ochrona fizyczna mienia

Skoro ogłaszacie nowe postępowanie to możecie przecież wyznaczyć ilość, czas itd., jaki wam pasuje.

3

Czyli bezpieczniej jest podać zawyżone godziny i może zapis w umowie, że zapłacimy za faktyczny czas wykonanej usługi, a do pozostałej kwoty Wykonawca nie będzie sobie rościł praw?

4

Dlaczego zawyżone, przecież chyba wiecie dokładnie w jakich godz, budynek ma być chroniony, nie do końca rozumiem pytania.

5 (edytowany przez BBG 2012-06-22 11:38:44)

no to może po prostu porównywać ceny za roboczogodziny i rozliczać za faktycznie przepracowany czas, tylko musielibyście zaznaczyć, że rozliczenia co do minuty a nie pełne godziny

6 (edytowany przez izawin 2012-06-22 11:38:53)

Wyszło dokładnie 6 856 godz. i 35 min. za 12 m-cy. Jak napiszę taką liczbę godzin to już domyślam się  co Wykonawcy będą wpisywać za kwoty wyliczając wartość za 12 m-cy. Więc chciałam to jakoś zaokrąglić, ale nie jestem przekonana jak.

Myślę, aby zrobić tak właśnie jak podpowiada BBG

7

Do formularza cenowego można proponować co się chce, najwygodniej jakieś okrągłe liczby. Wtedy zaznaczyć, że to tylko do porównania ofert, zaś istotę rozliczenia należy starannie opisać gdzie indziej, koniecznie też w umowie.