1

Temat: zatrzymane wadium

witajcie
znajomy wykonawca poprosił mnie o radę czy zamawiający miał prawo zatrzymać mu wadium. Sprawa wygląda tak:
- wykonawca złożył zobowiązanie innego podmiotu w formie kopii poświadczonej za zgodność z oryginałem - oryginał szedł pocztą.
- zamawiający wezwał do uzupełnienia dokumentu w formie oryginału w środę z terminem do następnego poniedziałku  - w czwartek było ustawowe święto - więc wiadomo.
- oryginał szedł pocztą więc wykonawca poprosił zamawiającego o dodatkowe dwa dni na uzupełnienie - zamawiający odmówił.
- wykonawca dostarczył oryginał nie w poniedziałek tylko we wtorek - zamawiający go wykluczył i zabrał wadium  - takie tam 20 000 PLN. :-)
- oferta naszego wykonawcy była na 4 miejscu

Ja jestem ze strony innego zamawiającego i oczywiście wykluczyłabym wykonawcę ale nie zabrałabym mu wadium bo:
1) nie istniało zagrożenie zmowy wykonawców bo oferta była na 4 pozycji;
2) co prawda wykonawca powinien mieć oryginał dokumentu kiedy podpisuje za zgodność jednak poprosił o dodatkowy czas w obawie że dokument nie dojdzie - czyli chciał dokonać formalności i spełnić wymagania zamawiającego - ja osobiście bym mu przedłużyła chociażby po to żeby miał czas pojechać te 400 km w jedną stronę po oryginał dokumentu (szef tamtej firmy wyjechał na weekend więc w tym okresie nie było komu podpisać duplikatu zobowiązania)
3) postępowanie wykonawcy w żaden sposób nie zagroziło wyłonieniem innego wykonawcy w przetargu.
4) wykonawca miał możliwość zapoznania się z dokumentem tyle że był on w formie kopii.

Umowa została już oczywiście podpisana - co może zrobić teraz wykonawca żeby nie iść do sądu ale żeby odzyskać pieniądze. Jestem prawie pewna że wygrałby sprawę biorąc pod uwagę np wyrok II CSK 675/10

2

Odp: zatrzymane wadium

sorki
4) zamawiający miał możliwość zapoznania się z kopią dokumentu

3 (edytowany przez BBG 2012-06-22 07:27:46)

może skorzystać z art 181 Pzp??

ale teraz to pewnie już po terminie na wniesienie takiej informacji,  skoro umowa już podpisana. hmm

4

art. 181 już zdecydowanie odpada
myślałam bardziej o jakiejś formie porozumienia o ile oczywiście tamten Zamawiający będzie w ogóle do tego chętny....
Kurcze, spotkałam się już z takimi sytuacjami, że jakiś urzędas (nie obrażając urzędników) nie do końca ma chęci żeby poszukać interpretacji korzystnych dla wykonawcy, zafiksuje się nie biorąc pod uwagę argumentów drugiej strony, a potem ląduje w sądzie gdzie ewidentnie przegrywa bo czegoś tam nie doczytał lub nie zrozumiał. Do tego ci niektórzy radcowie prawni "na sztukę". Gdzie tu oszczędność i ekonomia jak trzeba bez sensu zapłacić koszty sądowe.

5 (edytowany przez hektor 2012-06-22 08:19:09)

Ale przecież w art 46 ust.4a jest mowa o tym, że "Zamawiający zatrzymuje wadium ...., chyba, że Wykonawca udowodni, że wynika to z przyczyn nieleżących po jego stronie".
Wydaje mi się, że wystarczy odpowiednia argumentacja braku winy, po za tym, przecież wykonawca miał wolę uzupełnienia dokumentacji. Dodatkowo może będzie pomocny wyrok SN z dnia 07 lipca 2011r sygn. akt II CSK 675/10

6

Dla mnie to nie jest do końca takie proste - bo jak pisałam wcześniej wykonawca powinien posiadać oryginał potwierdzając "za zgodność". Jednak tutaj ja osobiście rozpatrywałabym tę sprawę w bardziej szerszym kontekście. Tutaj uzupełnienie było tylko jakby formalnością a biorąc pod uwagę jeszcze wyrok I ACa 357/10 myślę, że nie stało się nic takiego co obligowałoby zamawiającego do zabrania wadium. Do tego jeszcze tak naprawdę niczym nie uzasadniona  odmowa  (ciśnień na czas nie mieli) przedłużenia o dwa dni terminu - to tak jakby Zamawiający już czyhał na te pieniądze. Jak sprawdzam przetargi lub mam takie sytuacje to się osobiście skręcę żeby było na korzyść wykonawcy, do tego mam typowo przetargowego radcę z którym mam wspólny język, wszystko można - jak się da oczywiście- właściwie uzasadnić. Na koniec jeszcze, wykonawca ten dokument uzupełnił czyli nie było bierności z jego strony.

7

Zgoda, jest tak jakby Zamawiający już czyhał na te pieniądze, a nie powinien i nie powinien zabierać, nawet wykluczenie jest wątpliwe.
Wobec tego napisać pismo do zamawiającego o zwrot pieniędzy bezprawnie zagarniętych i zagrozić sądem. Można powołać się na przepisy Kc. Pożądane zawrzeć logiczny wywód popełnionych błędów (w postach już jest mniej więcej co trzeba).

Najlepiej do sprawy włączyć zawodowego prawnika, jeśli jednak nie macie pod ręką. to śmiało możecie sami, przynajmniej na początek. Radcy zamawiającego powinni naprostować sprawę bez sądu, bo w sądzie nie mają dużych szans.

8

Pełna zgod z hubal'em. Jeżeli masz kontakt z prawnikiem, który specjalizuje sie w ZP to już połowa sukcesu. Druga połowa to argumentacja na bazie ustawy o finansach publicznych i przede wszystkim zwrócenie uwagi pazernemu zamawiającemu, primo na liczne wyroki KIO, które w podobnych (jeżeli nie tożsamych stanach faktycznych) negatywnie oceniały tego rodzaju czynności uznając, że były zwyczajnie nielegalne, drugie primo na fakt naruszenia dyscypliny finansów w przypadku nielegalnego zatrzymania wadium (kwestia odsetek, kosztów procesu, zastępstwa procesowego). Mam pewne doświadczenia z batalią o zatrzymane wadia, jednak w dużo grubszych sprawach. Wiem, że zamawiający usztywnia się namyśl o dokonaniu zwrotu (obawia się odpowiedzialności), jednak nie zawsze zdaje sobie sprawę, że jeżeli zatrzymanie było nielegalne (w omawianym przypadku było) naraża się na odpowiedzialność i to niekoniecznie na skutek prawomocnego wyroku sądu, ale przy pierwszej kontroli budzetowej (RIO, NIK). Powodzenia.

9

No właśnie, dobra podpowiedź, powiadomić właściwą RIO !  Niekoniecznie skarżyć od razu, wystarczy pamiętać samemu i czasem delikatnie wink przypomnieć drugiej stronie o takiej możliwości.  To prostsze i raczej pewniejsze niż sąd, o którym wspominałem wcześniej, no i mniejsza praca przy tołkowaniu swoich racji.

Jest chyba jednak warunek: zamawiający musi być w zasięgu kompetencji Izby w ogóle (bo jak sądzę nie każdego mogą rozliczać).

10

dobry pomysł czsami donosiki pomagają zamawiającemu uderzyć się w pierś.

11

"donosik" nawet mi do głowy nie przyszedł :-) dzięki za info

12 (edytowany przez Fenris 2012-07-03 07:25:35)

wyroki KIO w stronę nie zatrzymywania wadium przez Zamawiajacego w omawianym przypadku  są mięciutkie: posługują się najczęściej sformułowaniami typu "nie powinien", "zaleca się" itp. Zreszta poczytajcie sobie tak często podnoszony w dyskusjach  o 46 4a wyrok SN 675/10: co to znaczy że "oryginały dotarły z nieznacznym opóźnieniem" to jak oferta dotrze z nieznacznym opóźnieniem np 20 minut to mam ją otworzyć? Wyrok jest słabiutki, rozumiem jakby sie powołali na szeroko rozumiany interes społeczny i normy społeczne itp. ale takie coś to jak dla mnie gniot. No ale prawnicy "tak mają".

Przepis jest oczywisty plus z jednej strony opinia prezesa UZP (jakby nie było jest to organ wiodący w interpretacji Ustawy) mówiąca wyraźnie jak Zamawiający powinien działać. Dodatkowo  opracowywana nowelizacja Ustawy też idzie (i bardzo dobrze!) w stronę zatrzymywania wadium tylko Wykonawcy który złożył najkorzystniejszą ofertę. Sensowne jest dla mnie, że DOPÓKI nowelka nie wejdzie w życie musimy respektować aktualne zapisy Ustawy. Bo jakby było inaczej to po co byłoby robić nowelkę jeśli stos wyroków plus liczne interpretacje mogłyby wypaczyć literalny zapis?

A w tym konkretnym przypadku: weług mnie Zamawiacz przegiął po prostu i na tym tylko i wyłącznie budowałbym roszczenie o zwrot wadium. Jeżeli po wezwaniu o uzupełnienie oryginału zobowiązania innego podmiotu Wykonawca w terminie poprosił o nieznaczne przełuzenie terminu z obawy czy oryginał dojdzie, to w mojej opini Zamawiacz powinien mu to umożliwić. Proste: ewentualny sąd będzie badał czy każda ze stron wykazała się należytą starannością: a tu Wykonawca weług mnie zadziałał najlepiej jak mógł (no, najlepiej złożyć oryginał od razu:). I właśnie na tej okoliczności budowałbym pismo do Zamawiacza o zwrot wadium: odmowa Zamawiającego odnośnie nieprzedłuzenia terminu według mnie stanowi właśnie okoliczność, na którą Wykonawca nie miał wpływu. Myślę, że po takiej argumentacji odda kasiurkę. Ja bym oddał:)

Hubalu piszesz, że
"zamawiający czychał na pieniadze"
to zwykłe spekulacje, warto wiedzieć (a nie wszyscy to wiedzą niestety) że środki z wadiów NIE POWIĘKSZAJĄ budżetu Zamawiającego! Nie ma tak że sobie dorzuci i zrobi z tego jakiś zakup. W 100% przekazuje się takie środki do budżetu jako dochody budżetowe. Nie ma więc z tego dla Zamawiacza żadnego pożytku a tylko i wyłącznie nerwy i stres, no a i często żal Wykonawców.
"Wykluczenie jest wątpliwe": jak widać wątpliwe nie jest bo Wykonawca nie wniósł odwołania, a prawo do tego miał. Przecież tych trzech Wykoanwców mogło wykonać unik i ostatecznie on byłby winerem. Takie rzeczy się zdażają. Choć rzadko.

13

Fenris napisał/a:

wyroki KIO w stronę nie zatrzymywania wadium przez Zamawiajacego w omawianym przypadku  są mięciutkie

Wystarczy, że są.

Fenris napisał/a:

jak oferta dotrze z nieznacznym opóźnieniem np 20 minut to mam ją otworzyć?

To zupełnie inna sprawa. Jednocześnie warto zauważyć, że zamawiając-niedowiarek dokument MIAŁ na czas (!) jedynie forma mu nie pasowała, co jest dodatkowo dyskusyjne.

Fenris napisał/a:

Wykonawca weług mnie zadziałał najlepiej jak mógł

Też dyskusyjne, ale pomińmy.

Fenris napisał/a:

Hubalu piszesz, że "zamawiający czychał na pieniadze"

Ja tylko powtórzyłem czyjeś określenie, dość trafne, podtrzymuję.

Fenris napisał/a:

"Wykluczenie jest wątpliwe": jak widać wątpliwe nie jest bo Wykonawca nie wniósł odwołania, a prawo do tego miał.

Jeśli nawet miał i nie skorzystał, to nie dowód. Ja na czwartym miejscu też bym nie leciał z odwołaniem, bo do niczego mi dokument na potwierdzenie, że co prawda przegrany, ale jednak nie wykluczony  roll

Samo wykluczenie ciągle budzi moją wątpliwość, bo nastąpiło z powodu odmiennego poglądu na formę dokumentu i wrednej upierdliwości.

14

no to jest kwestia dyskusyjna: jeśli wykonawca-niemota nie wie że dokument na piśie znaczy "podpisany" to do bani z takim Wykonawcą
nie przesadzajmy też z pojęciem "wrednej upierdliwości": czy Ty Hubalu wziąłbyś na swoje barki odpowiedzialność za zwolnienie wadium Wykonawcy który np wcale Ci nie odpowiedział na wezwanie o uzupełnienie bo jest ostatni z np 10 ofert? W 100% się zgadzam że to nielogiczne, i jako Wykonawca też miałbym już taki przetarg głęboko gdzieś, ale cóż poradzić? Przepis jaki jest każdy widzi, a potem nie ściga się całego Zamawiacza tylko pojedyńcze osoby które "doprowadziły do uszczuplenia dochodów państwa". Ehhh

15

hubal napisał/a:

Ja na czwartym miejscu też bym nie leciał z odwołaniem, bo do niczego mi dokument na potwierdzenie, że co prawda przegrany, ale jednak nie wykluczony  roll

Błąd! Rzecz w tym, że właśnie lata się z odwołaniem, ale nie po to, by walczyć o zamówienie, tylko po to, żeby przekonać Zamawiającego o jego nielegalnym zatrzymaniu wadium; chociaż los odwołania w takiej sprawie jest raczej z góry przesądzony - zostanie oddalone, to jednak KIO nie jest uprawniona do umycia rąk i ucieczki od wyrażenia stanowiska w sprawie legalności zatrzymania wadium.

16

Fenris napisał/a:

...1) wykonawca-niemota nie wie że   2)  dokument na piśie znaczy "podpisany"   3) to do bani z takim Wykonawcą  4) nie przesadzajmy też z pojęciem "wrednej upierdliwości":   5) czy Ty Hubalu wziąłbyś na swoje barki odpowiedzialność za zwolnienie wadium Wykonawcy który np wcale Ci nie odpowiedział na wezwanie o uzupełnienie... 6) Przepis jaki jest każdy widzi

1+3) Ja zauważam coś odwrotnego: to zamawiający jest tu bardziej winny, to do niego bardziej pasuje ten epitet.
2+5) Był dokument, był podpisany, była odpowiedź, były starania wykonawcy, mało tego, można twierdzić, że wykonawca spełnił wymagane warunki zaś zamawiający dokonywał oceny według własnego uznania, czyli poglądów, a tak nie powinno być, ocena musi być obiektywna.
6) Jak widać każdy widzie inaczej. Ja widzę tak: wadium zatrzymuje się m.in., gdy wykonawca po wezwaniu nie złoży żadnego dokumentu, a w omawianym przypadku wykonawca złożył dokument, więc wadium na podstawie tego przepisu nie może być zabrane (czy mamy tu na nowo dyskutować ten przepis???)
4) W efekcie muszę podtrzymać swoją opinię i epitet.

radas napisał/a:

8) Błąd! Rzecz w tym, że właśnie lata się z odwołaniem, ale nie po to, by walczyć o zamówienie

8) Jaki błąd? Pomysł z odwołaniem odnosił się do wykluczenia.

17

hubal napisał/a:
radas napisał/a:

8) Błąd! Rzecz w tym, że właśnie lata się z odwołaniem, ale nie po to, by walczyć o zamówienie

8) Jaki błąd? Pomysł z odwołaniem odnosił się do wykluczenia.

Podtrzymuję. Jeżeli pomysł z odwolaniem dotyczył również wykluczenia, to tym bardziej "polecieć z odwołaniem" należy, bo wtedy w przypadku uwzględnienia odwołania masz zwrot (pełną rekompensatę przez zamawiającego) wpisu. W przypadku natomiast odwołania od samego zatrzymania wpis idzie na straty, bo nawet jak KIO oceni, że zatrzymanie było nielegalne, to i tak oddali odwołanie, bo to nie ma wplywu na wynik procesu.

18

hubal napisał/a:

ocena musi być obiektywna.

zgadzam się, ocena musi obiektywna. Jełśi ma być oryginał to ma być, a nie że "no, w sumie to jakąś kserówkę dostarczono...", masz rację nie powinno być pola manewru dla Zamawiającego-ma traktować wszystkich równo!

hubal napisał/a:

Ja widzę tak: wadium zatrzymuje się m.in., gdy wykonawca po wezwaniu nie złoży żadnego dokumentu, a w omawianym przypadku wykonawca złożył dokument, więc wadium na podstawie tego przepisu nie może być zabrane .

nie ma senu się nad tym rozwodzić, prezes UZP okreśłił wyraźnie , że nie chodzi tu o jakikolwiek dokument, tylko o "dokument potwierdzający spełnienie warunku udziału w postępowaniu". Czyli próba uzupełnienia jakimś innym dokumentem nie jest równoważna ze złożeniem. Proste. Zwrot wadium ja bym na miejscu Wykonawcy uzasadniał winą podmiotu trzeciego. I tu jest dopiero checa, bo niech mi ktoś powie jak potraktować takie kwiatki:

1) pani z firmy X która sprząta u nas biuro wylała kawę/omyłkowo wsadziła do niszczarki przedmiotowe np. referencje: w załączeniu protokół z przesłuchania z przyznaniem sie do winy i ugodą na 200 zł odszkodowania;
2) firma kurierska podjechała pod zły adres: w załączeniu oświadczenie z przeprosinami i dobrowolna wpłata odszkodowania na rzecz Wykonawcy;
3) kurier zmarł w pracy: w załączeniu klepsydra i oświadczenie pogrążonej w żalu firmy kurierskiej;
4) spadł grad i uniemoźliwił dowóz przedmiotowych kwitów: w załączeniu protokół sporządzony przez firmę kurierską (rozbity samochód) oraz potwierdzenie gradobicia z Instytutu Meteorologii i Gospodarki Wodnej;
5) nastąpił skok napięcia w gniazdku i mały pożar w skutek czego spłonęły ważne dla przetargu dokumenty: w załączeniu przeprosiny od STOEN-u oraz protokół potwierdzający taki stan rzeczy podpisany przez szefa właściwej rejonowo Ochotniczej Straży Pożarnej.

i tak dalej i tak dalej......

19

Z radasem się zgodzę, tzn. ja nadal nie poczuwam się do błędu, ale wykonawca w istocie mógł inaczej.

Teraz do postu Fenris/a. Mam mieszane odczucia, tzn. z jednej strony jestem ciągle przekonany o bezzasadnym zabraniu wadium, zaś w z drugiej nie bardzo wiem, co chcemy teraz uzgodnić.

20

Co do zasady: wadium niestety zgodnie z literalnym brzmieniem i interpretacją prezesa UZP należy zatrzymać (choć to bez senu i mam nadzieję ze uda się wreszcie zmienić nieszczęsny 46 4a), w tym konkretnym przypadku nieprzedłużenie przez Zamawiacza terminu na uzupełnienie było błędem i z racji tego wadium należałoby oddać, a ogólnie to wymienione wyżej przykłady wskazują na ogrom sytuacji, w których Wykonawca może podnosić okoliczność że nieuzupełnienie dokumentu nastąpiło nie z jego winy:))

21

Czyli  w sumie wadium do zwolnienia.

Fenris napisał/a:

Co do zasady: wadium niestety zgodnie z literalnym brzmieniem i interpretacją prezesa UZP należy zatrzymać

Ja akurat podzielam interpretacje przeciwne, np. te przypomniane kiedyś przez karolk:
http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=7698

22

własnie znalazłem taki wyroczek: 306/12

http://www.noweprzetargi.pl/szukaj/0306-12.pdf
masakra: KIO stwierdziło że Wykonawca został błędnie wykluczony ale oddalił odwołanie bo...był 6 w kolejnosci!!! Zgroza, i nie dość że Wykonawcę obciążyli 10 tysi w plecy to jeszcze podtrzymali defacto błędne wykluczenie! sic!