1 (edytowany przez Bitter 2012-06-25 06:06:59)

Temat: Omyłka?

Witam.

Dostawa poniżej progów.

Wykonawca w formularzu cenowym wpisuje cenę jednostkową netto = 24,50 zł
                                                                                     cenę jednostkową brutto = 26,50 zł
                                                                                     wartość brutto całej pozycji = 1590 zł
                                                                                                                                 (60szt.x26,50)

Cena jednostkowa brutto powinna wynosić 26,46 zł . Wygląda na to że wykonawca ją zaokrąglił. Wykonawca nie musiał i nie wpisał stawki vat.  z obliczeń wychodzi, że to 8,16 % Vat.....

Da się to jakoś poprawić? Widać, że chodzi o 8%, a to jest odpowiednia stawka w tej pozycji.

pozdrawiam

2

Odp: Omyłka?

Poprawił bym jako rachunkową.

3

Niestety te zaokrąglenia wychodzą z ustawień komputera. W Polsce nie ma stawki 8,16 %, więc tak jak Marcel, też bym poprawiła.

4

dzięki

5

a ja bym nie poprawila bo stawki VAT się nie poprawia i znowu jest to podobno błąd w cenie z ostatniego szkolenia!

6

A skąd takie przekonanie że do odrzucenia jak wykonawca stawki VAT nie wpisał, hmm?

7

Nie ma podane stawki VAT. Nie ma też oddzielnej wartości vat.
Wykonawca chciał dobrze, o dobrej stawce myślał, ale wpisując cenę jedn. brutto, zaokrąglił ją do 1 miejsca po przecinku a nie 2.

8

Nie zgadzam się.  Po takim zaokrągleniu kwoty wyglądałyby tak: 24,5 zł oraz 26,5 zł.

Na mój gust: do odrzucenia.
I do tego z winy zamawiającego roll
Wniosek na przyszłość: nie żądać jednocześnie stawek jednostkowych bez podatku i z podatkiem (chyba  że z jedną nie da się żyć).

9

Hehe hubal smile.

Na szczęście oferta nie jest najkorzystniejsza.
Odrzucenie byłoby ciężej wybronić niż poprawienie.
To dostawa sukcesywna, dla nas korzystniej mieć netto i brutto. Szkoda tylko, że w tej sytuacji nie było dodatkowo jeszcze stawki vat.

10

Nie hehe, tylko do odrzucenia, chyba że lubicie ryzyko.
Ja nie wiem jak poprawić, a czy Wy wiecie? Netto, brutto, czy podatek??? Jeśli nie wiadomo jak poprawić, to oznacza błąd w obliczeniu ceny, a efekt jak piszę wyżej.

11

Bitter napisał/a:

Cena jednostkowa brutto powinna wynosić 26,46 zł

A skąd taki wniosek?
Według mnie to już prędzej netto poprawić na  24,54.  Dlaczego nie tak?

Równie dobrze można nic nie poprawiać, bo raczej nie mamy prawa zgadywać podatku

Sam autor pyta

Bitter napisał/a:

Da się to jakoś poprawić?

Poprawia się wtedy, gdy wiadomo jak bez wątpliwości w tym zakresie.

12

zgdazam się z hubalem iz należałoby poprawić netto aby wyszła kwota brutto - to jest wartość zadania oferowana przez wykonawcę i taką będzie Wam fakturował.

13

Marcel napisał/a:

A skąd takie przekonanie że do odrzucenia jak wykonawca stawki VAT nie wpisał, hmm?

no nie wpisał to skąd u kolegi z #1 stawka 8,16

14

gdyby podał w kolejnych pozycjach zam. :
poz. 1 coś tam coś tam ilość sztuk i podatek VAT 8%
poz. 2 coś tam coś tam ilość sztuk i podatek VAT 23%
to można poprawić a tak moim zdaniem nie