Temat: Dostawa i montaż okien.
termomodernizacja Dostawa wraz zwymianą okien to roboty budowlane. I szacujemy je jak roboty budowlane czy dostawy?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Szacowanie wartości, kwoty progowe i i tryby udzielania zamówień publicznych → Dostawa i montaż okien.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
termomodernizacja Dostawa wraz zwymianą okien to roboty budowlane. I szacujemy je jak roboty budowlane czy dostawy?
Jak r. budowlane.
Wiecie teraz mam problem bo wmawiają mi że sa to dostawy wraz z montażem.
Są to r. budowlane.
to są czy nie są ale zaznaczam, że jest to termomodernizacja trzech budynków w ramach jednego projektu składającego się z wymiany okien, ocieplenia i remontu kotłowni. teraz puszczamy te okna a w przyszłym roku reszta. wartosć szacunkowa ma być za całość. I co w tej sytuacji?
Sorry to z pośpiechu - oczywiście są.
Szacunek na całość.
Ale powiedz jak przekonać moich władnych jest jakieś orzeczenic czy coś.
Ale do czego przekonać, wymiana okien to sprawa oczywista, zalicza się do r. budowlanych, jak nie są przekonani niech pogrzebią w internecie.
hihi to już mówiłam to się obrazili. Nina - fe
Nina - fe
....z łac. ferrum (żelazo), to znaczy żelazna nina
hahaha dobre
Oto opinia Głównego Inspektora Nadzoru Budowlanego w sprawie okien:
W sprawie wymiany stolarki okiennej i drzwiowej stanowisko GINB zamieszczono 6 grudnia 2007 r.
W związku z pojawiającymi się wątpliwościami dotyczącymi wymiany stolarki okiennej i drzwiowej przedstawiamy następujące stanowisko.
Zgodnie z art. 3 pkt 8 ustawy z dnia 7 lipca 1994 r. - Prawo budowlane (Dz. U. z 2006r. Nr 156, poz. 1118 z późn. zm.), remontem jest wykonywanie w istniejącym obiekcie budowlanym robót budowlanych polegających na odtworzeniu stanu pierwotnego, a niestanowiących bieżącej konserwacji, przy czym dopuszcza się stosowanie wyrobów budowlanych innych niż użyto w stanie pierwotnym.
Należy przy tym zauważyć, że ustawa - Prawo budowlane nie definiuje pojęcia ?bieżąca konserwacja". Jednakże biorąc pod uwagę ogólnie przyjęte zasady wiedzy technicznej można uznać, że bieżącą konserwacją są drobne czynności wykonywane na obiektach budowlanych, których celem jest zmniejszenie szybkości zużycia obiektu budowlanego lub jego elementów oraz zapewnienie możliwości ich użytkowania zgodnie z przeznaczeniem.
Z powyższych przepisów wynika, że wymiana stolarki okiennej i drzwiowej w budynku - jeżeli nie następuje ingerencja w obiekt budowlany polegająca np. na zmianie kształtu lub wielkości otworów okiennych lub drzwiowych - nie stanowi robót budowlanych objętych zakresem przedmiotowym powyższej ustawy. Oznacza to, że taką czynność należy rozpatrywać jako zwykłe użytkowanie rzeczy, wynikające z prawa własności. Tym samym, przeprowadzenie takich czynności nie wymaga ani pozwolenia na budowę, ani dokonania zgłoszenia właściwemu miejscowo organowi administracji architektoniczno-budowlanej.
Natomiast w przypadku, gdy wymiana stolarki okiennej lub drzwiowej wiąże się z ingerencją w obiekt budowlany (np. powiększenie otworów drzwiowych lub ich zabudowanie), wówczas może ona wypełniać znamiona remontu lub przebudowy. W takim przypadku roboty budowlane - takie jak remont lub przebudowa - będą wiązały się odpowiednio z dokonaniem zgłoszenia albo wydaniem decyzji o pozwoleniu na budowę.
a co jest jeśli zrobię z tego roboty budowlane a się okaze potrm że miały być dostawy. Jakie konsekwencje?
Przecież masz dokładną interpretację podaną przez karolk, to już chyba załatwia sprawę!
wmawiają mi że sa to dostawy wraz z montażem.
Sprawa jest jeszcze prostsza. Przecież
jest to termomodernizacja ... składającego się z wymiany okien, ocieplenia i remontu kotłowni
a żadnej poważnej kontroli raczej nie da się wmówić, że ocieplenie i remont kotłowni to nie roboty budowlane lecz dostawa z montażem. Założę się że całe zadanie jest traktowane jako robota budowlana.
ok chłopaki wiem już wsio pozdrawiam i dziękuję.
ponawiam temat czy nadal uważacie że wymian stolorki okiennej to przetarg/procedura na roboty budowlane?
zadanie bedzie robione z termomodernizacji szkoły
Jak wszystkie r. budowlane w jednym koszyku to wiadomo że r. budowlana.
Zgoda, ale nie z racji tego koszyka, lecz raczej zewnętrznej izolacji ścian, która na ogół zmienia wymiary budynku, a w takiej sytuacji pozwolenie na budowę bywa konieczne (tyle że nie my tu rozstrzygamy, lecz właściwy organ).
hm, kwote mam 11 tys euro na te okna.a jest to pierwsze zadanie z tej termomodernizacji, wiec robilibyscie tak czy siak p.nieograniczonym?
i jeszcze jedno pytanie- czy na wymiane okien musze miec aktualny kosztorys i przedmiar?
Pewnie że nieograniczonym, kosztorys i przedmiar oczywiście.
Marcel ja nie wiem nigdy czy żartujesz czy serio teraz było:-)
Jestem nadzwyczajnie bardzo poważny, ja myślałem że pytanie to żart bo to o co pytałaś powyżej, jest oczywiste.
Tak jest, albo prawie tak, czyli:
1) zamówienie publiczne to raczej obowiązkowo, chyba że wolimy ryzyko
2) przedmiar tak albo nie, w zależności od sposobu wynagrodzenia, a prócz tego same okna okna zamawiać jako dostawę, wtedy jeśli nie przedmiar, to obowiązkowo odpowiednie zestawienie
3) kosztorys już jest, więc moim zdaniem powinien zostać , z wielu powodów (zaznaczam, że takiego odczytania przepisów nie może pojąć mnóstwo osób)
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc