1

Temat: Umowa na roboty dodatkowe - Nowe postępowanie czy Aneks?

Witam serdecznie.
Mam wielki problem. Otóż swego czasu był ogłoszony pewien przetarg. Podczas wykonywanych prac budowlanych nastąpiła konieczność zrobienia robót dodatkowych, które nie zostały przewidziane wcześniej. W umowie głównej z Wykonawcą skonstruowany jest taki oto zapis:

"W przypadku, gdy do całkowitego wykonania przedmiotu zamówienia wystąpi konieczność wykonania tzw. ?robót dodatkowych?, czyli robót nieprzewidzianych w ust. 1 niniejszego paragrafu, a koniecznych do wykonania przedmiotu zamówienia, rozpoczęcie wykonywania tych robót może nastąpić jedynie na podstawie ?protokołu konieczności?, potwierdzonego przez inspektora nadzoru inwestorskiego, kierownika budowy i przedstawiciela Zamawiającego. Po zatwierdzeniu ?protokołu konieczności? oraz zmianie niniejszej umowy lub uzyskaniu dodatkowego zamówienia na podstawie odrębnej umowy Wykonawca może rozpocząć wykonywanie tych robót. Wystąpienie robót dodatkowych może spowodować zmianę wynagrodzenia Wykonawcy. Rozliczenie robót dodatkowych nastąpi na podstawie cen jednostkowych przedstawionych w kosztorysie ofertowym."

I teraz moje pytanie jest następujące: czy owy zapis jest skonstruowany poprawnie? czy nie znajdują się w nim jakieś nieścisłości? Otrzymałem protokoły konieczności jednak wydaje mi się, że powinienem przeprowadzić dodatkowe zamówienie z WL, tymczasem ja dostałem wytyczne by zrobić Aneks do umowy głównej co uważam, za błędne podejście i bardzo ryzykowne. Poradźcie, jak w tej sytuacji powinienem się zachować, jak najszybciej i jaką inną drogą mógłbym podpisać zobowiązanie (umowę) z Wykonawcą na owe roboty dodatkowe, gdyż terminy są bardzo krótkie a nie chciałbym popełnić błędu, którego mógłbym potem żałować.

Dziękuję za wszelką pomoc!

2

Odp: Umowa na roboty dodatkowe - Nowe postępowanie czy Aneks?

dwie definicje mylono roboty dodatkowe z zamówieniem dodatkowym

zawsze odrębna umowa

3

http://edgp.gazetaprawna.pl/index.php?a … ;id=359057

4

Bardzo dobry artykuł.

Wróćmy do postów quong.

quong napisał/a:

Czy owy zapis jest skonstruowany poprawnie?

Raczej niezupełnie tak.

quong napisał/a:

Czy nie znajdują się w nim jakieś nieścisłości?

Owszem, ja widzę takie.

quong napisał/a:

Po zatwierdzeniu ?protokołu konieczności? oraz zmianie niniejszej umowy lub uzyskaniu dodatkowego zamówienia na podstawie odrębnej umowy Wykonawca może rozpocząć wykonywanie tych robót

Tu właśnie sa te nieścisłości. Przecież protokół dotyczy TEJ umowy, przy nowej może nie mieć zastosowania, do zawarcia nowej umowy nie są konieczne protokoły, lecz wola jej zawarcia.
Zmiana umowy też jest dyskusyjna, bo CO w w jej treści zmieniać? Trzeba baczniej się przyjrzeć, czy to nowe w ogóle mieści się w przedmiocie istniejącej, czy nie mieści. W pierwszym przypadku, skoro już jest w umowie, to jak można mówić o zmianie???
W drugim zaś, zmianą umowy nie mamy prawa zmienić jej zakresu, bo zakres był ustalany publicznie w ramach zamówienia publicznego, potrzebna byłoby nowe postępowanie. Przewidują je obiecywanie wykonawcy jakichkolwiek robót poza obecną umową jest co najmniej przedwczesne i ryzykowne.

Jednocześnie nie ma mowy o pośpiechu. Co jest konieczne w ramach umowy, to spokojnie wykonywać w jej ramach, a co nie mieści się w jej ramach, to spokojnie przechodzi na potem i czeka na wyniki przemyśleń.

5

W takim razie reasumując i uściślając. Wedle otrzymanych przez Was informacji sprawa dotyczy robót dodatkowych. A więc robót, które zostały ujęte w przedmiarze ale jest potrzeba zwiększenia ich ilości. Wg protokołu, zwiększenie ilości wykonanych prac wiąże się z tym, że Wykonawca nie zdąży przeprowadzić inwestycji zgodnie z czasem zawartym w umowie. I zgodziłbym się, że w tym wypadku Aneks do umowy mógłby mieć uzasadnienie. Nie mogę, nie potrafię (albo po prostu nie rozumiem) - zgodzić się jednak aby Tworzono aneks do umowy głównej, który ma zwiększać wynagrodzenie z tytułu wykonywanych robót o wartość kosztorysową robót dodatkowych co automatycznie wiąże się z wymogiem wniesienia nowego zabezpieczenia, o zwiększonej wartości oraz wydłużeniu okresu ważności.

Dobrze rozumuję? Czy nie bardzo?

6

I tak i nie.
W związku ze zwiększonym zakresem ilościowym poszczególnych pozycji ja bym nie robił protokołu, do tego służą zwyczajowo inne dokumenty, ale to wszystko może być kwestia zapisów umowy.
Zmiana terminu jest sprawą poważniejszą, aneks może być zasadny, ale z tym trzeba ostrożnie. Jakiś dokument tłumaczący sytuację byłby pożądany, czy nazwany prokołem to sprawa nieistotna.
Ustalenie końcowej wysokości wynagrodzenia zgodnie z umową następuje zwykle na etapie odbioru końcowego, wtedy trochę późno na zmiany umowy, ale owszem, szczegółowe rozwiązania to po pierwsze zawsze zgodnie z umową, a z niej może wynikać obowiązek zmiany umowy, po drugie taką potrzebę mogą mieć niektóre osoby, właściwie nie widzę w tym nic nagannego, jednak nie pochwalam, bo w poprawnej umowie nie powinno być nic do poprawienia.
Zmiana wysokości wynagrodzenia nie jest moim zdaniem wystarczającym powodem zmiany zabezpieczenia wykonania umowy. Wydłużenie terminu jednak to gorsza sprawa. Przy gotówce nie ma problemu, sobie czeka, jeśli zaś jakieś ubezpieczenie i nie ma w nim wystarczającej rezerwy czasu, to powinno się pomyśleć o zmianie - dla formalności.

7

Dziękuję serdecznie za cenne porady.