1

Temat: Projekt zmiany ustawy PODWYKONAWSTWO

Co sądzicie o świeżutkim projekcie zmiany ustawy pzp w zakresie

http://www.uzp.gov.pl/cmsws/page/?D;2107

Uzasadnienie zaczyna: "Obowiazujace przepisy prawa w sposób niewystarczajacy reguluja kwestie związane z podwykonawstwem w procesie udzielania i realizacji zamówień publicznych.(...) pojawiające sie w ostatnim czasie problemy dotyczace realizacji
podwykonawstwa pokazują głęboką potrzebę połozenia większego niż dziś nacisku na
zasady realizacji podwykonawstwa w przepisach ustawy"

2

Odp: Projekt zmiany ustawy PODWYKONAWSTWO

Dla mnie to propagowanie aktywności w obliczu niewydolności administracji państwowej. Nowelizacja pzp w tym zakresie (dot. podwykonastwa) jest zbędna, bo dotychczasowe uregulowania były i są wystarczające. Uzasadnienie do projektu tej nowelizacji jest wyłącznie polityczne i koniunkturalne. Konsekwencje mogą więcej zaszkodzić niż pomóc (np. mogą doprowadzić do komplikacji w procesie, w tym w zakresie przygotowania ofety i w okresie realizacji zamówienia). Druga sprawa to fakt, że ktoś pomylił zakres i cel uregulowań pzp - przecież pzp nie było, nie jest i nigdy nie będzie panaceum na wszystkie bolączki zobowiązań cywilnoprawnych. Kodyfikacją właściwą i wystarczającą do realizacji tego celu był, jest i pozostanie kodeks cywilny. Po trzecie najbardziej ze wszystkich propozycji zmian wzruszyła mnie zmiana art. 2 pzp, a mianowicie nowatorska definicja umowy o podwykonastwo:

"9b) umowie o podwykonawstwo ? należy przez to rozumieć pisemną umowę o
charakterze odpłatnym zawieraną w celu wykonania zamówienia między
wybranym przez zamawiajacego wykonawcą, a co najmniej jednym innym
podmiotem (podwykonawca);?

I jeszcze jedno - w przypadku znowelizowania przepisów powstaje ryzyko wzrostu cen ofertowych (sic!).

3

radas napisał/a:

"9b) umowie o podwykonawstwo ? należy przez to rozumieć pisemną umowę o
charakterze odpłatnym zawieraną w celu wykonania zamówienia między
wybranym przez zamawiajacego wykonawcą, a co najmniej jednym innym
podmiotem (podwykonawca);?

Ja również popłakałam się.....
ze śmiechu

4 (edytowany przez doris233 2012-06-27 15:54:12)

Zgodnie z powyższa definicją podwykonawcą mogą zostać: dostawcy, doradcy, konsultanci, podmioty realizujące część zamówienia itd. którzy podpisali odpłatną umowę z Wykonawca w celu realizacji zamówienia publicznego.
Czy nie oznacza to, że praktycznie każdy podmiot udostępniający zasoby będzie na etapie realizacji umowy podwykonawca?

5

Tak. Ustawodawca zamierza przyjąć interpretację rozszerzającą. Jednak nie dla wszystkich proponowana szerokość jest wystarczająca (...) Pojawiają się głosy, że "projekt pomija podwykonawców dalszych, a więc takich, którzy nie mieli umów z generalnym wykonawcą, a także firmy niebudowlane świadczące różne usługi dla generalnego wykonawcy."

Osobiście nie mogę wyjść ze zdumienia wobec absurdalnych reakcji ze strony GDDKiA. Np. "Marcin Sonnenberg, radca prawny z Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad uważa, iż może się okazać, że wypłacenie podwykonawcom pieniędzy z budżetu państwa zostanie uznane za niedozwoloną pomoc publiczną. A wtedy będą musieli je oddać i to z odsetkami." Czy to oznacza, że wypłata wynagrodzenia podwykonawcy w ramach solidarnej odpowiedzialność zamawiającego i generalnego wykonawcy to pomoc publiczna? Ludzie trzymajcie mnie, bo nie wytrzymam. Słoneczna góra śmiechu!
http://biznes.onet.pl/iluzoryczna-pomoc-dla-podwykonawcow,49678,5173585,1,news-detal