1

Temat: Wykaz usług

Witam. Proszę doradźcie.

Warunek postawiony przez Zamawiającego : wykonali w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie - minimum jedną dokumentację projektowo kosztorysową obejmującą wymianę stolarki okiennej wraz z potwierdzeniem, że została ona wykonana należycie.

Wykonawca daje Wykaz w którym jest "dokumentacja na przebudowę xxxxxx wraz z wymianą stolarki okiennej".
Jak widać w Wykazie brakuje informacji, że wykonał też kosztorys.

W referencji do tej usługi jest za to wszystko. Jest bardzo szczegółowa. Wymieniony jest też kosztorys.

Muszę wzywać, żeby wykonawca uzupełnił Wykaz tak aby aby był w nim zapis iż wykonał również kosztorys? Czy wystarczy, że jest to wpisane w Referencji?

pozdrawiam

2

Odp: Wykaz usług

zasada jest taka przy naj mniej my tak postępujemy, że wykaz usług wymagany przez Zam. jest oświadczeniem Wykonawcy i ten ma być oceniany zgodnie z opisem w ogłoszeniu i siwz ,że warunek  doświaczenia zawodowego w projektowaniu spełnią wykonawcy którzy WYKAŻĄ , że opracowali ( coś tam)
referencje to oświadczenie podmiotu trzeciego z którego ma wynikać ,że zostały wykonane należycie.

3

Należycie, i to wystarczy, elementem ważniejszym i wiążącym jest wykaz usług.

4 (edytowany przez Bitter 2012-06-28 17:26:20)

Marcel, rozumiem, że głównym zadaniem referencji jest  potwierdzenie należytego wykonania.
Mi bardzie chodzi o to co w sytuacji, gdy w np w wykazie wykonawca podaje tytuł usługi, odbiorcę, wartość i daty a szczegółowy opis znajduje się w referencjach.
Np. chcemy, żeby wykazał się wykonaniem dokumentacji projektowo-kosztorysowej obejmującej wymianę stolarki. Wykonawca w wykazie wpisuje "dokumentacja projektowa przebudowa przedszkola z wymianą stolarki". Niby jest ok, ale brakuje informacji o kosztorysie. Ta informacja o tym że wykonał w ramach zamówienia kosztorys jest w referencjach, gdzie wszystko jest szczegółowo opisane co wchodziło w zakres prac.
I teraz czy muszę wezwać do uzupełnienia wykazu z tego powodu, iż ten element (wykonanie kosztorysu) został wskazany tylko w referencji, a wykonawca nie wpisał go do wykazu.

5

Bitter o matko i córko przecież i ja i Marcel odpowiedzieliśmy Ci na pytanie w wykazie ma być napisane ,że dokumentacja skladała się np. z projektu budowlanego, projektów wykonawczych, części kosztowej czyli nieszczęsne Twoje kosztorysy , stwior i inne niezbę dne opracowania np. ekspertyzy, badania , koncepcje itd.

6

Rozumiem, tylko czy wykonawcy nie pukną się w czoło jak dostaną takie wezwanie..., nie uzupełnią , ja ich wykluczę, odwołają się i będą twierdzić, że wszystkie informacje w ofercie były, wiec spełniają warunki.

7

Dalej nie rozumiesz - no i dobrze by było gdyby puknęli się w czoło i nie tylko...
ja nie wiem co napisałeś jak będziecie oceniać warunek spełnienia dotyczącego doświadczenia zawodowego ?
w ogłoszeniu o zamówieniu winno być napisane ,że warunek doświadczenia zawodowego spełnią : WYKONAWCY , KTÓRZY WYKAŻA ,ŻE OPRACOWALI ( i tu Wasze wymagania) a gdzie je mają wykazaćno tylko  w wykazie wykonanych usług  wymaganych przez Was projektów z wymaganym zakresem
JAŚNIEJ JUŻ NIE POTRAFIĘ
PODDAJĘ SIĘ

8

Przykład z ogłoszenia UZOP
Warunek spełnią Wykonawcy którzy wykażą,ze posiadają niezbędną wiedzą i doświadczenie, tzn.: w okresie ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, opracowali minimum 1 dokumentację projektową budowy lub przebudowy placu zabaw, z załączeniem dokumentów potwierdzających ich należyte wykonanie.

9

konkluzja WYKONAWCA ma wykazać a nie gmina która , wystawiła referencje

10

Wiem o co chodzi. Szkoda tylko że trzeba przymykać oczy na przedmiot zamówienia w referencjach, nawet gdy uwzglednienie treści referencji działa to na korzyść wykonawcy

11

oceniasz ofertę Wykonawcy czyli jego oświadczenia w referencjach na dobrą sprawę może być nazwa zadania :projekt na coś tam i wykonał należycie bez żadnych szczegółow

12

dlatego w siwz należy napisać ,że zam. bedzie oceniał wykaz usług, dostaw, robót budowlanych , który  winien zawierać wszystkie dane potwierdzajceą że spełnia postawiony przez zam.warunek

13

A gdy w referencjach są szczegóły, które działają na korzyść wykonawcy? Mimo wszystko TYLKO wykaz?Żadnych skrupułów?:)
Bo wiem ,że są przypadki, że np w wykazie wykonawca dużo napisał co zrobił, a referencje nic o tym nie mówią i są tylko ogólne i tu wiadomo, że nie ma się czego czepiać bo w referencjach nie musi być zakres czy nawet daty, tylko potwierdzenie nalezytego wykonania.

14

Ehhh to trzeba będzie zawezwać smile. To projekt UE i nie chce popełnić błędu.

15

działają na korzyść wykonawcy lecz ich nie możesz uznać bo sam ich nie wykazał
jeżeli masz wątpliwości co do dat bo to czesto żonglerka ? choć poważny zamawiający jeżeli chodzi o wystawianie "referencji" winien napisać w jakim okresie było coś tam wykonywane to przecież możesz to sprawdzić wystosowując pismo do wystawiacza dokumentu co często czynimy w przypadku " nowych nie sprawdzonych wykonawców" i tak nalezy czynić bo niestety zdarzają się dokumenty nieprawdziwe czyli po prostu oszustwa

16

Czy Wy nie przesadzacie?

Bitter napisał/a:

Czy wystarczy, że jest to wpisane w Referencji?

Moim zdaniem: TAK. Nie sądzę by jakikolwiek sąd miał przeciwne zdanie.
Warto też zauważyć, że kosztorys w skali całego przedsięwzięcia to istny drobiazg i bzdet. Każdy po maturze (nawet i bez) może i ma prawo wykonać takie coś w parę kwadransów, byle tylko mu się chciało.
Wezwanie do uzupełnienia jest potencjalnie niebezpieczne. Jeśli już, to może w formie prośby o wyjaśnienie (jednocześnie ja to bym telefonicznie zaproponował dosłać poprawiony wykaz).

17

nie rozumiem jesteś taki zasadniczy i radzisz telefoniczne kontakty z wykonawcami to naprawdę niedopuszczalne i naganne

18

Ja podobnie jak hubal podchodzę do oceny spełniania warunków. Jeżeli wykaz nie zawiera wszystkich wymaganych informacji, a szczegółowo z treści referencji wynika, że W wykonał wymagane czynności to uznaję taki warunek za spełniony.

19

i bardzo przepraszam ale proszę nie obrażać kosztorysantów bo to bardzo ciężka i niewdzięczna praca - zrobiłeś kiedyś przedmiary na dużą budowę ? że tak lekko i przyjemnie się wypowiadasz

20

ja również nie wyzwałałbym do uzupełneinia skoro z referencji jasno wynika,  że stawiany warunke spełnia.

21

nie życzę takiej kontroli która, wyprostowała podobny do Waszego pogląd oj działo się działo

22

O, to poważny argument. Może faktycznie wart wykorzystania. Nie wiem co prawda na ile tamte sprawy były podobne do naszej

myszy1953 napisał/a:

nie rozumiem jesteś taki zasadniczy i radzisz telefoniczne kontakty z wykonawcami to naprawdę niedopuszczalne i naganne

Już wyjaśniam. Tu nie ma mowy o negocjacjach,  to pomocnicze, robocze wytołkowanie komuś istoty sprawy, dla dobra sprawy, jednocześnie przepisy nie zabraniają rozmawiać.
Znam przypadki, że po krótkim telefonie od jakiegoś pracownika z poważnej instytucji, oprócz suchego pisma, sprawy nabierały innego powiedzmy ducha i rozwiązywały się jakby od ręki.

myszy1953 napisał/a:

i bardzo przepraszam ale proszę nie obrażać kosztorysantów bo to bardzo ciężka i niewdzięczna praca - zrobiłeś kiedyś przedmiary na dużą budowę ? że tak lekko i przyjemnie się wypowiadasz

Po pierwsze to ja odnosiłem się do kosztorysu inwestorskiego a nie do przedmiaru mającego być podstawą oferty. Zdaję sobie sprawę, że jest wielka różnica.
Jak powinno się robić to pierwsze, to dobry temat na osobną dyskusję.
A tak przy okazji, to myszy1953 nie docenia mnie wink zresztą nie ma podstawy.

23

myszy1953 napisał/a:

nie życzę takiej kontroli która, wyprostowała podobny do Waszego pogląd oj działo się działo

Napisz coś więcej ... bo uczymy się całe życie

Rozumiem, że to z wykazu jako oświadczenia Wykonawcy powinno wynikać spełnienie postawionego warunku, a referencje wystawione sa przez innych podmiot i potwierdzają należyte wykonanie. Ja uznaję jeśli inny dokument potwierdza spęłnienie.

myszy proszę o rozwiniecie...  może zmienię zdanie...

24

tylko czy opinie kontrolerów X będą wiążące dla kontrolerów Y smile

25

doris233 napisał/a:
myszy1953 napisał/a:

Napisz coś więcej ... bo uczymy się całe życie

Rozumiem, że to z wykazu jako oświadczenia Wykonawcy powinno wynikać spełnienie postawionego warunku, a referencje wystawione sa przez innych podmiot i potwierdzają należyte wykonanie. Ja uznaję jeśli inny dokument potwierdza spęłnienie.

myszy proszę o rozwiniecie...  może zmienię zdanie...

Ja rozumiem zachowawczość "osoby po przejściach" (funkcja wykazu i referencji nie budzi watpliwości), ale sam przychylam się do opinii hubal'a i doris233. Uzasadnieniem jest - jak zawsze- interpretacja celowościowa. W pewnych sprawach - jeżeli kontekst sytuacyjny na to pozwala - nie trzeba się tak usztywniać i asekurowac na każdym kroku.

Zgodnie z wyrokiem z 03.01.2012 r., KIO 2683/11 "Referencje mogą stanowić uzupełnienie informacji zawartych w wykazie i tym samym stanowić wypełnienie obowiązku podania szczegółowych informacji na temat zakresu poszczególnych zadań. Sam fakt uszczegółowienia zakresu przedmiotowego w listach referencyjnych, a nie w wykazie robót ma jedynie charakter formalny. Czynność wezwania do uzupełnienia dokumentów na podstawie art. 26 ust. 3 p.z.p., ze względu na jej cel i konsekwencje jest czynnością ostateczną i winna być stosowana w wypadku, gdy brak jest wątpliwości co do faktu, że przedstawione przez wykonawcę dokumenty zawierają braki lub błędy, jak również gdy brak jest wątpliwości, że wskazane w wykazie pozycje nie potwierdzają spełnienia warunku i brak jest możliwości ustalenia tego faktu w inny sposób, tj. choćby poprzez złożenie wyjaśnień."