1

Temat: Zmiana kierownika budowy

Witam, mam pewien dylemat.

W siwz na roboty budowlane (postępowanie poniżej kwot) w celu spełniania warunków udziału w postępowaniu w zakresie dysponowania odpowiednim potencjałem technicznym oraz osobami zdolnymi do wykonania zamówienia Zamawiający żądał wykazania dysponowania kierownikiem budowy w specjalności konstr.-bud., z co najmniej 5 - letnim doświadczeniem przy wykonywaniu samodzielnej funkcji technicznych w budownictwie.

Do oferty załączyliśmy stosowny wykaz osób, jednak po podpisaniu umowy okazało się, że nie możemy skierować tej osoby do pełnienia funkcji kierownika budowy.
W zamian daliśmy osobę, która uprawnienia nabyła w 2010 roku.

Zamawiający uważa, że osoba ta nie spełnia ich warunków, bo nie ma min. 5 lat doświadczenia.

Jakie jest wasze zdanie? Dodam, że nowy kierownik przed otrzymaniem uprawnień do pełnienia sam. funkcji technicznych w  budownictwie (czyli jakieś 6 lat) mógł pełnić funkcję kierownika robót na podstawie dyplomu ze szkoły.

2

Odp: Zmiana kierownika budowy

Coś Ci się chyba pomyliło

3

Jak nabyła uprawnienia w 2010r., to jak może mieć doświadczenie 5 lat!, doświadczenie a zdobycie uprawnień to różnica.

4

kamyk_zar napisałeś, że kierownik budowy ma mieć "co najmniej 5 - letnie doświadczenie przy wykonywaniu samodzielnej funkcji technicznych w budownictwie. "
Odsyłam do Prawa budowlanego art. 12 ust. 2 (o ile się nie mylę) w którym napisano: "Samodzielne funkcje techniczne w budownictwie, określone w ust. 1 pkt 1-5, mogą wykonywać wyłącznie osoby posiadające odpowiednie wykształcenie techniczne i praktykę zawodową, dostosowane do rodzaju, stopnia skomplikowania działalności i innych wymagań związanych z wykonywaną funkcją, stwierdzone decyzją, zwaną dalej "uprawnieniami budowlanymi", wydaną przez organ samorządu zawodowego."
Skoro daliście osobę, która zdobyła uprawnienia w 2010 roku, to nie mogła zgodnie z zapisami Prawa budowlanego pełnić samodzielnej funkcji technicznej w budownictwie, ponieważ nie miała stosownych uprawnień budowlanych.  Kierownik robót też musi posiadać uprawnienia budowlane, ponieważ zgodnie z zapisami Prawa budowlanego ( art. 12 ust. 1 pkt. 2) jest to samodzielna funkcja techniczna w budownictwie.

5

Kierownik, który nabył uprawnienia w 2010 roku, ma uprawnienia do pełnienia samodzielnych funkcji technicznych.

Bardziej mi chodzi, czy jeśli zamawiający dał wymóg dysponowania kierownikiem z 5 letnim doświadczeniem na spełnienie warunku uczestnictwa w postępowaniu, to czy ten zapis jest również obligatoryjny w trakcie umowy.

6

Zdecydowanie tak w umowie jeśli podmieniacie osobę to musi wykazać doświadczenie takie jak warunki w SIWZ

7

Dzięki śliczne, myślałam, że da radę to jakoś obejść.

Pozdrawiam