Temat: Umowa na roboty dodatkowe - Nowe postępowanie czy Aneks?
Witam serdecznie.
Mam wielki problem. Otóż swego czasu był ogłoszony pewien przetarg. Podczas wykonywanych prac budowlanych nastąpiła konieczność zrobienia robót dodatkowych, które nie zostały przewidziane wcześniej. W umowie głównej z Wykonawcą skonstruowany jest taki oto zapis:
"W przypadku, gdy do całkowitego wykonania przedmiotu zamówienia wystąpi konieczność wykonania tzw. ?robót dodatkowych?, czyli robót nieprzewidzianych w ust. 1 niniejszego paragrafu, a koniecznych do wykonania przedmiotu zamówienia, rozpoczęcie wykonywania tych robót może nastąpić jedynie na podstawie ?protokołu konieczności?, potwierdzonego przez inspektora nadzoru inwestorskiego, kierownika budowy i przedstawiciela Zamawiającego. Po zatwierdzeniu ?protokołu konieczności? oraz zmianie niniejszej umowy lub uzyskaniu dodatkowego zamówienia na podstawie odrębnej umowy Wykonawca może rozpocząć wykonywanie tych robót. Wystąpienie robót dodatkowych może spowodować zmianę wynagrodzenia Wykonawcy. Rozliczenie robót dodatkowych nastąpi na podstawie cen jednostkowych przedstawionych w kosztorysie ofertowym."
I teraz moje pytanie jest następujące: czy owy zapis jest skonstruowany poprawnie? czy nie znajdują się w nim jakieś nieścisłości? Otrzymałem protokoły konieczności jednak wydaje mi się, że powinienem przeprowadzić dodatkowe zamówienie z WL, tymczasem ja dostałem wytyczne by zrobić Aneks do umowy głównej co uważam, za błędne podejście i bardzo ryzykowne. Poradźcie, jak w tej sytuacji powinienem się zachować, jak najszybciej i jaką inną drogą mógłbym podpisać zobowiązanie (umowę) z Wykonawcą na owe roboty dodatkowe, gdyż terminy są bardzo krótkie a nie chciałbym popełnić błędu, którego mógłbym potem żałować.
Dziękuję za wszelką pomoc!