1

Temat: Odrzucić czy najpierw wykluczyć

Witam.

Przetarg poniżej progów.

Zamawiający zwrócił się do wykonawcy na podstawie art. 90 ust. 1 w sprawie wyjaśnienia ceny.

W ofercie wykonawcy brakowało również dokumentów na potwierdzenie spełniania warunków - m.in. referencji, i wykonawca również został wezwany do ich uzupełnienia.  Czas ma do 4.07.

Wykonawca w sprawie rażąco niskiej ceny zdążył już odpowiedzieć i stwierdził, iż przeliczył się, nie wyliczył dokładnie ile będzie go to kosztować i jak twierdzi nie jest w stanie wykonać tego w terminie, i wycofuje swoja ofertę.
czyli mogę uznać, że wykonawca potwierdził rażąco niską cenę i Odrzucić jego ofertę na tej podstawie?
Co w sprawie tych brakujących dokumentów? Muszę czekać do 5.07? czy mogę wysłać informacje o wyborze i odrzuceniu 04.07?? W piśmie wspominać coś o brakujących dokumentach?

pozdrawiam

2

Odp: Odrzucić czy najpierw wykluczyć

Oodrzucić. Reszta jest zbędna.

3

Dlaczego są dwie daty na uzupełnienie?

Chyba jednak opisałabym wszystko podając uzasadnienie faktyczne i prawne:
1.  najpierw wykluczyłabym wykonawcę (art. 24 ust. 2 pkt 4),
2.  a w konsekwencji odrzuciła ofertę (art. 89 ust. 1 pkt 4 i pkt 5).

4

Nie ma dwóch dat uzupełnienia. Jedno to wyjaśnienie a drugie uzupełnienie.

Miras a czy w piśmie o odrzuceniu na podstawie art. dot. rażąco niskiej ceny wspomnieć coś o braku dokumentów? Czy pisać tylko o odrzuceniu na w/w podstawie i dokumentów nie ruszać??

5

Pisać o rażąco niskiej cenie, można również wspomnieć o brakujących dok. nie ma przeszkód.

6

ofertę odrzucić na podstawie 90.3 a jednocześnie można wymienić braki  to może nie będzie popełniać takich błędów w przyszłości - świetlanej

7

Wielkie dzięki

8

Bitter napisał/a:

Miras a czy w piśmie o odrzuceniu na podstawie art. dot. rażąco niskiej ceny wspomnieć coś o braku dokumentów? Czy pisać tylko o odrzuceniu na w/w podstawie i dokumentów nie ruszać??

Dzisiaj mija termin na złożenie dokumentów w odpowiedzi na wezwanie, i tak:
a) jak bedziesz rozstrzygac przez upływem ww. terminu - skup się jedynie na odrzuceniu,
b) jak bedziesz rozstrzygac po upływie ww. terminu, a wykonawca nie złoży tych dokumentów, to bedzie zbieg podstaw do eliminacji delikwenta z postepowania - moim zdaniem pierwszenstwo bedzie mialo odrzucenie - w tym wypadku równiez nie wspominałbym o dokumentach/ wykluczeniu.

9

Bitter trzeba czynności wykonywać po kolei czyli najpierw wezwanie o rażąco niską cenę a po otrzymaniu odpowiedzi i dokonaniu oceny (odrzucasz lub wzywasz do uzupelnienia ) razem z innymi   - jak widać niczego nie przyśpieszyłeś a sprawa Ci się skomplikowała

10

Racja - należało pozostać przy jednej dziurze i czychać na odrzucenie oferty. Swoją drogą mamy do czynienia z ucieczką wykonawcy z procesu, więc może warto zastanowić się nad podejrzeniem oszustwa przetargowego i zawiadomić organy ścigania. Myślę, że należy to rozważyc w świetle treści wyjaśnień wykonawcy dot. rażąco niskiej ceny. Nie zawsze takie fugi powinny być puszczane płazem.

11

chyba ciut przed szereg wyszedłeś lub wyszłeś bo ciut     smile

Błądzenie, powiedział ten, kto wiedział, jest rzeczą ludzką, co oznacza, jeśli nie jest błędem dosłowne odczytywanie zdania, że nie byłby prawdziwym człowiekiem ten, który by nigdy nie błądził. Jednakże powyższa maksyma nie może zostać uznana za uniwersalne usprawiedliwienie, które wszystkich nas uwolniłoby od kulawych osądów i chromych opinii. Kto nie wie, powinien zapytać, powinien mieć tyle skromności [...] i roztropności, by nie wierzyć ślepo w to, co wydaje mu się, że wie, bo z tego rodzą się znacznie gorsze pomyłki, nie z niewiedzy.

12

Refleksyjnie się zrobiło smile No to ja odbiję piłeczkę poranną modlitwą miłośnika pzp "Boże, daj mi cierpliwośc, bym pogodził się z tym, czego zmienić nie jestem w stanie. Daj mi siłę, bym zmieniał to co zmienić mogę. I daj mi mądrość, bym odróżnił jedno od drugiego" Pozdrawiam wszystkie myszy wink

13

Oj tak od dnia jutrzejszego tą modlitwą będę zaczynała dzień ...