1

Temat: Przetarg na ochronę fizyczną - żądane dokumenty

Przetarg jest unijny - zażądałam wykazu osób,  które będą uczestniczyć w wykonywaniu zamówienia oraz informacjami na temat posiadanych licencji wraz z załączonymi aktualnymi informacjami z KRK.  Otwarcie ofert mam we wtorek a jedna z firm przysłała dzisiaj pytanie czy zamiast informacji z KRK mogą dać oświadczenia bo ponoć nie miałam prawa żądać informacji z KRK.  Czy maja rację i czy muszę się do tego ustosunkować no bo w końcu termin na pytania dawno minął ?

2

Odp: Przetarg na ochronę fizyczną - żądane dokumenty

rozumiem, że chodzi Ci o KRK pracowników wykonujących fizycznie usługę ochrony? Hmm
w §1 ust 1 pkt 6)rozporządzenia jest "wykaz osób" wraz z informacjami na temat ich kwalifikacji. Licencja w to wchodzi ale już KRK nie bardzo. To tyle jeżeli chodiz o warunki podmiotowe.
Natomiast w § 5 ust 1 jest jak byk: "w celu potwerdzenia, że oferowane dostawy, usługi lub RB odpowiadają wymaganiom okreśłonym przez Zamaiająceggo, Zamawiający może żądać w SZCZEGÓLNOŚCI:"
Czyli wymieniony dalej zbiór przykładowych dokumentów jest katalogiem otwartym.
Spójrzmy na to z drugiej strony: a jeśli jest firma która W TEJ CHWILI nie ma takich ludzi ale sobie zatrudni specjalnie dla Ciebie to skąd ma wziąść te KRK już teraz?

Oczywiście możesz w umowie sobie zastrzec że wszyscy MUSZĄ mieć czyste KRK i trzepać  z tego Wykonawcę podczas trwania umowy.

3

aktualna informacja z Krajowego Rejestru Karnego w zakresie określonym w art. 24 ust. 1 pkt 4?8 ustawy, wystawionej nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert
Jeżeli biega o to to ma obowiązek złożyć.

4

Jak dla mnie nie mozesz zadac KRK dla osob wykonujacych usluge. Wolno Ci tego zadac wylacznie w stosunku do wykonawcy - czyli firmy i czlonkow jej zarzadu, a nie w stosunku do "ochroniarzy". Powinnas zmienic zapisy SIWZ. Takie jest moje zdanie.
§ 2 rozporzadzenia w sprawie dokumentow okresla wyraznie, ze w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia  Wykonawcy mozna zadac KRK.

5

termin kiedy wpłynęły nie ma znaczenia: odpowiadać wprawdzie nie musisz, ale w uzasadnionym przypadku SIWZ możesz zmienić zawsze (do otwarcia ofcors).
Popieram KARO: zmieniłbym SIWZ, bo teraz jest tak jakbyś np przy dostawie samochodów nakazała dać listę z numerami VIN

6

KRK, oczywiście tylko od wykonawcy!

7

tak, jeśli miałaś KRK w stosunku do ochraniarzy to zmieniaj czym prędzej  SIWZ

8

Tylko!! i podmiotu zbiorowego