26

Odp: rozbieżność cena oferty

No właśnie, może się zdarzyć, a jak może, to musi.

myszy1953 napisał/a:

ale gdzie się Hubal pomylił?

Jak to gdzie? W słowie Mirasa. Powinno być ?Marcela?, tyle że chodziło o pierwsze posty, gdzie pisał o poprawieniu pomyłki (potem zmienił zdanie).

Im dłużej przyglądam się, tym bardziej widzę  omyłkę pisarską w zapisie słownym. Dwa głupie błędy w jednym zapisie dyskwalifikują ten zapis całkowicie, a wtedy zostaje zapis cyfrowy jako podstawowy.
Jednocześnie warto zauważyć, że zapisy słowne są, a raczej były celowe gdy groziły trudności z odczytem (np.przy zapisie odręcznym czy przy używaniu kalki kopiowej). Przy obecnej  technice praktyczna jakość wydruków jest na tyle wysoka (zwłaszcza w ofertach), że problem odczytu całkiem  nie występuje  i zapis słowny jest zbędny. Skoro zbędny, to odrzućmy go śmiało, a raczej dokonajmy wymaganych poprawek w oparciu o cyfry.

W ten sposób dajemy szansę ofercie i wykonawcy. Jednocześnie prawdopodobieństwo problemów stawianych przez osoby drugie i trzecie wobec mojego pomysłu oceniam jako nikłe.

27

zgubiła , zgubiła

28 (edytowany przez nina 2012-07-08 18:28:47)

ja osobiście poprawiłabym jak Hubal.

29

nie mogę poprawić bo drugi jest pomiędzy kwotą cyfrą a słownie pierwszego

30

ale mnie to wygląda na omyłkę - biedak sie pomylił pisząc słownie napewno patrzył na cyfry a nie odwrotnie.

31

tak wskazuje logika ,że najpierw pisze się cyfrą a potem słownie ale pewności nie ma a pytać nie mogę bo to by były negocjacje ceny a ponieważ ceny zna to wiadomo jak by odpowiedział nasz radca stwierdził ,że są dwie ceny

32

Ja również sądzę po rozwinięciu wątku ża to dwie ceny i nijak da sie poprawić.

33

myszy1953 napisał/a:

nie mogę poprawić bo drugi jest pomiędzy kwotą cyfrą a słownie pierwszego

Ja nie widzę w tym problemu.

Jeśli oficjalny radca już się wypowiedział, to ja w takich okolicznościach poddaję się. Zwykle, ale nie tu. 

myszy1953 napisał/a:

sto pięćdziesiat osiem osiemset pięćdziesiąt

Ściśle podchodząc do zagadnienia, to powyższy zapis w języku polskim nie obrazuje żadnej liczby, nie można więc uważać go za zapis ceny.

W celu zamiany powyższego zapisu na zapis liczby należałoby go uzupełnić, lecz nie wiadomo czym (przecinek? ułamek? może słowo milion?...) i to przekłada się na wiadomy skutek: dyskwalifikację zapisu jako pozbawionego realnego znaczenia.

34

oj ma być: słownie złotych: sto pięćdziesiąt osiem tysięcy osiemset pięćdziesiat

35

Oj, to co innego.

Wypada zgodzić się z radcą.

36

radas napisał/a:

Ślepy nie gra w karty - co zrobić ...

jako przewodniczący Polskiego Związku Niewidomych Zamawiajacych chciałbym stanowczo zaprotestować! smile))

odnośnie ceny "słownie": właśnie dlatego ja wogóle nie używam opcji "słownie" tylko problemy z tym są.
Ale jak już Zamawiający użył takiej opcji, to co do zasady: wyrażenie ceny słownie ma wartość większą od wyrażenia arytmetycznego, gdyż daleko bardziej chroni piszącego przed omyłką. Zdecydowanie łatwiej jest omyłkowo napisać 5 zamiast 9 niż to samo uczynić w wersji pisemnej. Jednakże biorąc pod uwagę Wasze wątpliwości widać, że nie ma zgody w tym zakresie, a skoro zgody nie ma, to nie ma pewności więc niestety oferta do wywalenia.
Swoją drogą: na przysżłość albo wywalać "słownie" albo wpisywać  formułkę  pomocniczą w SIWZ, że jeśli będą rozbieżnosci to dla Zamawiającego wiążąca bedzie forma słownie.