Temat: Zamówienia uzupełniające na roboty budowlane
Właśnie przygotowuję postępowanie na roboty budowlane. Komórka inwestycyjna, która złożyła mi dokumentację, wykreśliła część zakresu inwestycji gdyż nie mają na to jeszcze umowy na dofinansowanie.
Wartość wykreślonych robót budowlanych to ok 35% wartości pozostałej części Zamówienia.
W przypadku uzyskania dofinansowania i podpisania umowy o dofinansowanie, będziemy chcieli zrealizować tę wyłączoną część inwestycji.
Tak się zastanawiam, czy mogę to przewidzieć jako zamówienie uzupełniające? Z początku wydawało mi się że tak, ale:
1) wyłączony zakres inwestycji obejmuje kanalizację deszczową z separatorami oraz budowę sieci kanalizacji sanitarnej. W zakres realizowanej inwestycji wchodzi między innymi budowa kanalizacji deszczowej (bez separatorów), ścieżki rowerowe, chodniki, oświetlenie.
2) Na wyłączony zakres inwestycji uzyskano osobne pozwolenie na budowę.
Warto jednak zaznaczyć że CPV: 45.23.13.00-8 załatwia problem.
Co o tym myślicie? Nie chciałbym aby jedną inwestycję wykonywały dwie różne firmy, gdyż jedni byliby uzależnieni od drugich.
Ps. jeszcze dodatkowe pytanie. Czy spotkał się ktoś kiedyś z sytuacją dokonania zmiany ogłoszenia o zamówieniu, polegającej na zwiększeniu wartości robót uzupełniających? Pierwotnie w ogłoszeniu było 10%, teraz ma być 50%. Czy można tak zrobić zmieniając szacunek?