Wystarczy 1 cena, ale pozostałe 1 czy więcej - na dowód że się staraliście
Fenris napisał/a:zwykłego zamawiającego po prostu na to nie stać-bo wszystkie bonusy za które zamawiający przyznaje dodatkowe punkty kosztują go przecież
Po co my tu się spieramy. Jeśli zamawiającego nie stać na bonusy, to po prostu ich nie zamawia, niech zamówi samochód bez bonusów, nie zapragnie takiego, jakim wcześniej się jeździło i można było. Ale gdzież tam, utyskując na biedę zaraz dokłada sobie bonusy jako minimalne że hej! Nie jest tak??? Oto przykład:
Marcel napisał/a:lecz ja bym wstawił że ma to być
To jakby norma w narodzie, bo nikt tu nie zaprotestował (!!!). Co ma być? Ano wszystko, czyli:
szad napisał/a:Podgrzewane lusterka zewnętrzne ... - Czujnik parkowania przód ... Chromowane listwy wokół szyb bocznych ... System zabezpieczający przed zatrzaśnięciem ... System bez korka paliwa ... Czujnik zmierzchu ... Asystent pasa ruchu
itd..
Ludzie, to bez tych dodatków teraz nie da się jeździć??? Gdyby się nie dało, to nie byłoby takiej litanii.
Ww. wyposażenie to grube tysiące - takie dopuszczacie, i ograniczacie ofertę do upatrzonego modelu, bo tylko on ma takie.
Gdy ja i szad proponujemy ewentualne dodatki za parę złotych (punktację można tak ustawić, że prawie nie będą się liczyć!!!) i szeroką konkurencję - to źle.
Fenris napisał/a:jeśli chcę, żeby samochód miał minimum 9 sekund do 100 km/h i mam ku temu jakiś konkretny powód...
Jak się ma pieniądze, to powód się znajdzie, jak kto nie ma, to byle dojechać i za parametrami nie ogląda się.
Fenris napisał/a:Wydaje mi się że mniejsza ilość kryteriów ale jasno opisany przedmiot zamówienia nie zaciemniają sprawy i sprawiają, że Wykonawcy doskonale się orientują co chcemy kupić.
Tak, orientują się: model nr .... firmy ... - bo tak ustawione minimalne parametry.
radas napisał/a:Prawda jest, że należy bardziej przyłożyć się do postępowania z jedynym kryterium,
No to róbmy z wieloma kryteriami - o to mi chodziło.