1

Temat: kosztorys ofertowy

1. Brak podpisu przez osobe upoważnioną  na kosztorysie ofertowym uproszczonym, który jest zalacznikiem do oferty - czy mozna wezwac do uzupełnienia? podpisał kosztorysant jakis tam

2.brak pozycji w kosztorysie ofertowym ,- nalezy wezwac do wyjasnienai czy odrazu odrzucic,

3,dodatkowa pozycja w kosztorysie nie zwiazana z przedmiotem - wyjąśnie nie czy odrazu odrzucię,

Napewno by mi to ulatwilo bio nie musze wzywac do uzupełnienia i analizowac innych pozycji

4. czy sprawdzając kosztorys należ bawić sie w dkładność aptekarską typu,
przedmiar - brodzik o wymiarach 90x90  oferta brodzik bez podania wymiarów - czy nalezy to wyjasniac aby uniknąc potem niezgodniści z przedmitoem zamowienia,

5. Podaliśmy ze chcemy 1 szt a wycenił 3 szt czy mozna to poprawić i jako co uznac błąd pisarski

6. Jesli widzimy ze cena jednostkowa ewidentnie wskazuje ze jest to nie ten przedmiot o który nam chodzi- drzwi wzmacniane drewniane taki był opis w SIWZ  tj.dokumentacji , a przedmiarze  , jest dzrwi wzmacniane zewnętrzne , czy możemy prosic o wyjasnienie i nie uznac mu drzwi kltóre wycenikl na 350 zl zamiast bo tyle moga kosztowac, 2000,-

specjaliści wszystkich krajów lączcie się dzięuję ale upał mi juz doskwiera a nie mówiąć o kosztorysach, bo musze sprawdzić  więc co z ta aptekarska dokładnościa, żeby potem bubli nie wcisnęli,

2

Odp: kosztorys ofertowy

czy naprawde nikt nie wie co odpowiedziec  sad

3

jaka forma wynagrodzenia

4

Dobre pytanie.

Zakładając formułę wynagrodzenia kosztorysowego spróbuję pomóc jak niżej.

1. Trudna sprawa, opinie mogą być różne, ja osobiście proponuję zostawić, ewentualnie można poprosić o potwierdzenie upoważnienia do podpisania kosztorysu.

2. Najlepiej próbować wyjaśnić i zrozumieć, odrzucenie to ostateczność, chyba że są inne uchybienia lub nie zależy na ofercie.

3. Jak w p.2, a ponadto mamy możliwość (nawet obowiązek) poprawić.

4. Przy ilościach obowiązuje dokładność aptekarska, przy opisie co najwyżej by nie było jawnej sprzeczności zapisów z przedmiarem, ale wszelkie uproszczenia (w tym pominięcia) czy ja bym dopuścił.

5. Poprawić (!) ale jako inny błąd.

6. Nie bardzo rozumiem,  czy błąd w specyfikacji, w przedmiarze, w ofercie, błąd opisu, ceny, niezgodność ze specyfikacją?
Nie patrzcie na ceny jednostkowe, nie ma podstaw do zmiany, nawet gdy obok jest inna za pozornie taką samą rzecz. Jednocześnie wyjaśniać to zawsze można (tylko czasem szkoda fatygi).

5

wynagrodzenie kosztorysowe,

wystąpiłam o wyjasnienia i otrzymałam informację,  że  brakująca pozycja została wyceniona w kosztach ogólnych jak postapic?:
1. czy nalezy tę pozycję wprowadzić w kosztorys ofertowy ze stawka zerowa i zaznaczyć że za wykonanie tej czynności nie otrzyma dodatkowego wynagrodzenia,  gyż ujął to w innej pozycji ,

co do pkt.6  Opis był w SIWZ + dokumentacji ,ze drzwi mają byc drewniane , wzmacniane
i dopytałam wykonawce , o to jakie drziw zastosował ale nie dostalam wyjasnienia a z przedstawionej ceny wynikało, że napewno nie sa to te drzwi o ktore pytaliśmy,

więc mam to zostawić z oczywiście z ta  ceną i nic nie robic  wykonawc ajest 3 w kolejce,
taki sam problem jest z szfka hydrantowa, za 120 zł , która miała byc z pełnym wyposażeniem, czy w takim razie dopisac do jego pozycji rozszerzenie o prądownicę i te inne rzeczy tam wymagane  i jak sie nie zgodzi na poprawe to odrzucic jego oferte , bo może dopiero tera zauwazy swoj błąd bo 120- a 1200 to znaczna rożnica w cenie ,

Co nalezy zrobic, jeśli wykonawca nie ustosunkował sie do naszej prośby o wyjasnienie, poprawiamy sami błędy o ktore pytaliśmy, zawiadamiamy,  i czekamy na efekt koncowy

trochę tego jest bo nie zaznaczał napszykład czy wyliczył krotnośc roboty więc nie wiem czy mu to poprawić czy traktowac , ze tę krotnośc wyliczył,

6

co do cen nie należy nic kombinować Wykonawca może mieć swoje ceny niezależnie od typowo rynkowych i nie można tego obalić. Natomiast opisy muszą być jasne aby było wiadomo co ma zamiar wstawić i tu nalezy potwierdzić wyjaśnieniem zgodnym z siwz

7

a jezeli takiego wyjaśnienia nie złożył to co ?

8

W razie braku wyjaśnień możecie zrobić co uważacie (np. poprosić ponownie, ale w tym pezypadku to niecelowe)

miłka napisał/a:

brakująca pozycja została wyceniona w kosztach ogólnych jak postapic?:
1.
...
co do pkt.6 o to jakie drziw zastosował ale nie dostalam wyjasnienia a z przedstawionej ceny wynikało, że napewno nie sa to te drzwi o ktore pytaliśmy,

7. taki sam problem jest z szfka hydrantowa,...

8. Co nalezy zrobic, jeśli wykonawca nie ustosunkował sie do naszej prośby o wyjasnienie, poprawiamy sami błędy o ktore pytaliśmy, zawiadamiamy,  i czekamy na efekt koncowy

9.  nie zaznaczał napszykład czy wyliczył krotnośc roboty więc nie wiem

1. Zostawić jak jest, niecelowe uzupełnianie ani inne kombinowanie, szczególnego wynagrodzenia nie dostanie żeby nie wiem co.

6. Z ceny nie wnioskujcie. Ma obowiązek wykonać tak jak zadano w specyfikacji, w razie rozbieżności zapisów grożącej awanturą w przyszłości ja bym proponował teraz  poinformować o poprawce.

7. Jak z drzwiami - czyli próbować wyjaśnić i ew. poprawiać

8. Robicie co uważacie, widać mu wszystko jedno

9. Z krotnością to drobny problem, trzeba byłoby bliżej się przyjrzeć, może wyjaśniać, może porównać ceny jednostkowe, można czasem uważać, ze cena jednostkowa obejmuje krotność.

cbud napisał/a:

Natomiast opisy muszą być jasne aby było wiadomo co ma zamiar wstawić

Nawet gdy nie w pełni są jasne, to ja proponuję zostawić, bo i tak będzie zgodnie ze specyfikacją,  chyba że występuje wyraźna sprzeczność i groźba awantury.
Meczyć wyjaśnieniami niekoniecznie celowe.

Jednocześnie warto pamiętać, że z powodu miejsca w rankingu prawdopodobieństwo realnych problemów niewielkie, niezależnie co zrobicie.

9

smile:) dziękuje