1

Temat: elektorniczny KRS

W przetargu nieograniczonym ofertę złożyła spółka jawna załączając KRS wygenerowany w ocenie Zamawiającego elektronicznie. Na dokumencie brakuje pieczęci i podpisu osoby go wydającej. Czy taki dokument winien być uznany przez Zamawiającego jako zgodny z rozporządzeniem w sprawie dokumentów? Czy jednak zamawiajacy winien wystąpić o jego uzupełnienie.

2

Odp: elektorniczny KRS

Jeżeli jest to elektroniczny, nie wymagający podpisu to jest w porządku.

3 (edytowany przez mirek.sz1 2012-07-13 12:14:01)

W myśl art. 4 ust. 4a ustawy o KRS pobranie ze strony internetowej KRS  jest zrównany mocą dokumentów wydawanych przez Centralną Informację KRS. Cechy umożliwiające weryfikacje wydruku z danymi zawartymi w rejestrze:
-adres strony internetowej
-zachowana forma graficzna zgodnie z załącznikami 12 i 13 do rozporządzenia
-identyfikator wydruku

jeżeli są informacje co wspomniałem to jest OK.

4

mirek.sz1 napisał/a:

W myśl art. 4 ust. 4aa ustawy o KRS pobranie ze strony internetowej KRS  jest zrównany mocą dokumentów wydawanych przez Centralną Informację KRS. Cechy umożliwiające weryfikacje wydruku z danymi zawartymi w rejestrze:
-adres strony internetowej
-zachowana forma graficzna zgodnie z załącznikami 12 i 13 do rozporządzenia
-identyfikator wydruku

jeżeli są informacje co wspomniałem to jest OK.

art.4 ust. 4aa mówi, że pobrane wydruki mają taką samą moc co dokumenty urzędowe jeżeli posiadają cechy u7mozliwiające weryfikację z danymi zawartymi w rejestrze, nie mówi jakie to są cechy? ja np. mam dokument - pełny odpis bez pieczęci i podpisu osoby wydającej. jest na nim tylko wskazany operator z imienia i nazwiska (bez jego podpisu) - nie wiem czy coś takiego można uzna

5 (edytowany przez mirek.sz1 2012-07-13 12:13:28)

poniżej link proszę po nr nip odszukać KRS W jeżeli będzie ten sam to ok tzn
w lewym górnym rogu ma być identyfikator wydruku, forma graficzna jak w KRS z Centralnej Informacji i na ostatniej stronie podany adres strony internetowej
www.ems.ms.gov.pl/krs/wyszukiwaniepodmiotu

i link do artykułu w Gazecie Podatkowej

http://www.gazetapodatkowa.pl/index.php?s=archiwum&typ=artykul&id=107309&nr=887&szukana=KRS za darmo&zakres=1&act=f

6

KRS nie ma identyfikatora wydruku wygląda jak oryginał tyle tylko, że brak jest na końcu strony podpisu i pieczęci z godłem co w takiej sytuacji

7

uznać za właściwy,

8

To można jednak żądać KRS jeśli nie został wymieniony w Rozporządzeniu Prezesa Rady Ministrów w sprawie rodzajów dokumentów, jakich może zadać zamawiający od wykonawców? tam jest tylko napisane, że aktualnego odpisu z właściwego rejestru...

9

no a właśnie dla niektórych firm właściwym jest KRS.

10

ale rozumię, że w SIWZ nie można napisać bezpośrednio, że żądamy KRSu tylko odpis z właściwego rejestru tak?

11

należy wymagać aktualnego odpisu z właściwego rejestru

12

jednak po długim dociekaniu jest to krs podpisany elektronicznie Czy jako prawidłowo zlozony nalezy uznać odpis pełny KRS podpisany elektronicznie przetargu nieograniczonym? Czy powinnam mieć jakieś potwierdzanie, że to elektronicznie podpisany dokument.

13

Podpis elektroniczny to podpis i jest do uznania.

14

tak tyle tylko, ze ja go nie widzę - widzi go wykonawca. Zgodnie z art. 3 pkt 1 ustawy o podpisie elektronicznym podpis el. stanowią dane w postaci elektronicznej, które wraz z innymi danymi do których zostały dołączone lub z którymi są logicznie powiązane, służą identyfikacji osoby składającej podpis elektroniczny. Czy zamawiający winien dostać taki dokument jeszcze w formie elektronicznej żeby stwierdzić, ze jest opatrzony podpisem el. ? Bo w ofercie wygląda to jakby ktoś sobie wydrukował KRS z komputera i zapomniał podpisać. Pierwszy raz mam taką sytuację i się obawiam, że zrobię coś nie tak a to oferta najkorzystniejsza.

15

porozmawiaj z radcą prawnym, niech zajmie satnowisko

16 (edytowany przez lzmiuw 2012-07-30 08:04:12)

czy taki wydruk tez powinien być opatrzony adnotacją "za zgodność z oryginałem" ? Czy jest to oryginał?

17

Witam
Powtórzę pytanie kolegi/koleżanki z góry :
"czy taki wydruk tez powinien być opatrzony adnotacją "za zgodność z oryginałem" ? Czy jest to oryginał?"