1

Temat: uzupełnienie dokumentów a brak zobowiązania...

Trudno nadążyć za tym Pzp więc wolę zapytać wink

W ofercie nie został wykazany warunek dysponowania potencjałem kadrowym, więc Zam. wezwał w trybie art. 26.3 do uzupełnienia wykazu osób. Wykonawca uzupełnił wskazując inną niż w ofercie osobę na kierownika budowy, z uprawnieniami ok, ale z informacją, że jest to podmiot użyczony.

Do uzupełnionego wykazu osób nie dołaczył zobowiązania podmiotu trzeciego do uzupełnienia potencjału ani dokumentów potwierdzających, że podmiot trzeci nie podlega wykluczeniu z ubiegania się o zamówienie, których żądano w ogłoszeniu i SIWZ.

Wątpliwości mam, czy wzywać teraz po raz kolejny do uzupełnienia zobowiązania i dok. o nie podleganiu wykluczeniu podmiotu trzeciego??
Wydawało mi się, że tak, ale spojrzałam w orzecznictwo KIO i nie jestem pewna np. z wyroku sygn. KIO 419/12 z dnia 9 marca 2012r. wynika, że "to na wykonawcy, a nie na zamawiającym ciąży obowiązek wykazania spełniania warunków udziału w postępowaniu. Za zamawiającym powtórzyć należy także, że nie może on narzucić wykonawcy, czy też choćby wskazywać sposobu, w jaki można wykazać spełnianie warunków udziału w postępowaniu. To do wykonawcy należy decyzja, czy będzie on spełnianie warunków wykazywał polegając na własnym potencjale, czy też będzie posiłkował się potencjałem podmiotu obcego. W przypadku zaś polegania na potencjale podmiotu trzeciego, jak wynika wprost z ustawy, to także wykonawca zobowiązany jest udowodnić zamawiającemu, iż takim potencjałem może dysponować. Skoro zatem wykonawca wezwany do uzupełnienia odpowiednich wykazów, mających potwierdzić spełnianie wymagań Zamawiającego, zdecydował się polegać na potencjale podmiotu trzeciego, to do niego należał obowiązek udowodnienia możliwości dysponowania tym potencjałem przez złożenie co najmniej pisemnego zobowiązania i obowiązek wykazania braku podstaw do wykluczenia przez złożenie odpowiednich dokumentów podmiotowych dla podmiotów, skoro obowiązek taki Zamawiający określił w ogłoszeniu o zamówieniu"

Co byście zrobili, wzywać czy nie??

2

Odp: uzupełnienie dokumentów a brak zobowiązania...

ja bym wezwała, pierwsze wezwanie dotyczyło wykazu osób uczestniczkach w realizacji, myślę ze spokojnie możesz wezwać do uzupełnienia zobowiązania - dziwny ten wyrok trochę

3

a ja radzę nie wzywać możesz wzywać raz jeżeli żadałaś wykazu to winien wiedzieć ,że jak osoba udostępniona to z zobowiązaniem - komplecik
zresztą nie znam treści wezwania do uzupełnienia

4

Ja podobnie, czyli chyba można nie wzywać, zaś w przedstawionym wyroku nie widzę nic dziwnego.