1

Temat: zamówienie częściowe

Witam Wszystkich
Ale mamy problemowe zamówienie.
Przetarg NO, dopuszczone składanie ofert częściowych, dostawy materiałów do naprawy dróg. Spłynęło 5 ofert.
1. Czy na otwarciu przetargu mówi się ile zamawiający przeznacza na każdą część zamówienia czy tylko ogółem.
2. W trakcie badania ofert okazało się że zamawiający zrobił błąd w formularzu ofertowym, w jednej części zamiast jednostek m2 podał Mg, jest to chyba powód do unieważnienia w tej części zamówienia z art. 93 ust. 1 pkt 7??? Czy ogłoszenie unieważnienie części zamówienia ogłasza się też BZP, czy tylko na stronie internetowej zamawiającego??
3. Na jedną część spłynęły 2 oferty o takiej samej cenie, ale i tak podane przez nich ceny są wyższe od kwoty przeznaczonej na sfinansowanie zamówienia w tej części, czy to powoduje od razu unieważnienie, czy prosić ich o składanie ofert dodatkowych???
Na razie tyle smile w trakcie dalszych prac pewnie pojawią się kolejne problemy.
Może ktoś miał podobne przypadki??? Proszę o pomoc.

2

Odp: zamówienie częściowe

ad 1. Kwoty podaje się na każdą z części.
ad 2. Poprawiasz Mg na m2 i zawiadamiasz o tym wykonawców (albo: przymykasz oko na taka omyłke wink)
ad 3. Wzywasz do złożenia - przecież dodatkowe powinny być tańsze.

3

ad 2 oferenci złożyli już oferty na tę część i nie bardzo cena kostki brukowej m2 i Mg jest porównywalna, ale można tak, że po otwarciu przetargu okazuje się że błąd w formularzu, jak poprawimy błąd, to oni będą musieli złożyć kolejne oferty? Czy tak można? Czy nie jest łatwiej uniważnić w tej części?? i ogłosić jeszcze raz przetarg?? Czy ogłoszenie o unieważnieniu części zam. zamieszcza się w biuletynie zamówień?

4

szacunkowa wartość zamówienia - to wartość całości zamówienia i nie ma znaczenia że na daną część nie masz tyle pieniędzy jeżeli mieści się w całości, a nawet gdyby całość przekroczyła wartość szacunkową to unieważnić możesz dopiero gdy nie możesz przeznaczyć więcej a nie "bo oszacowałam mniej"
co do drugiego pytania to masz nieco więcej kłopotu bo z reguły kostki nie sprzedaje się na wagę ale nie jest to niemożliwe więc jeżeli wykonawca wycenił ci ile kosztuje np. 1 Mg tak jak chciałaś to niby dlaczego chcesz unieważnić

5

szacunkowa wartość zamówienia - to wartość całości zamówienia i nie ma znaczenia że na daną część nie masz tyle pieniędzy jeżeli mieści się w całości, a nawet gdyby całość przekroczyła wartość szacunkową to unieważnić możesz dopiero gdy nie możesz przeznaczyć więcej a nie "bo oszacowałam mniej"

No dobra szacunkowa wartość zamówienia określa całość
Dopuszczone było składanie ofert częściowych i cena każdej części będzie poniżej całkowitej kwoty, prawda?? Dlatego przeznacza się kasę na poszczególne części, jeżeli mieści się w tej części to ok. I mnie powinno interesować jak najniższa oferta z poszczególnej części prawda? I na każdą część oddzielnie będę zawierać umowy.

6

Najgorzej jest jeszcze, że spłynęło 5 ofert i większość złożyła tylko na wybrane części, ale tu nie ma problemu, bo można wybrać najtańszą, ale w innych częściach przekroczyli wysokość kwoty którą zamierza przeznaczać zamawiający.

7

chyba mnie nie zrozumiałaś, jeżeli robiłaś te cz. w jednym zamówieniu to już sama zdecydowałaś że jest to jedno zamówienie - ale decyzja należy do Ciebie

8

Wartością zamówienia jest łączna wartość poszczególnych części zamówienia - to bezdyskusyjnie wynika  z 32.4 Nie zwalnia to jednak absolutnie zamawiającego z podania kwot jakie zamierza przeznaczyć na poszczególne części zamówienia bo każda część bedzie przedmiotem odrębnej umowy, każdą część bedzie można unieważnić na podst. 93.1.4 ale jednocześnie zamawiający nie bedzie mógł zastosować 93.1.4 jeżeli cena oferty najkorzystniejszej w danej części bedzie niższa niż kwota jaką zamawiający podał na otwarciu dla tej konkretnej części a historia zna multum takich przypadków... Nie podając kwot dla poszczególnych części można by unieważnić jakąś wybraną istotną część, w pozostałych zawrzeć umowy a tą istotną zlecić temu komu sie chce zlecić bez stosowania ustawy jeśli wartość tej części nie przekracza 14 tys ojro. A to jest cokolwiek niedopuszczalne. Psim obowiązkiem zamawiającego jest podanie kwot jakie zamierza przeznaczyć na poszczególne części.

9

Będziemy unieważniać w 3 częściach ze względu na art. 93.ust. 1 pkt 4 i pkt 7. Ale jeszcze jedna sprawa. Oferty przewyższają kwoty przeznaczone itd. i w dodatku są nie kompletne, brakuje oświadczeń i zaświadczeń. Najpierw muszę wezwać do uzupełnienia dokumentów i potem unieważnić, czy można od razu unieważniać??? a może w jednym piśmie wezwać i unieważnić smile .

10

Jeżeli pomimo uzupełnienia dokumentów postępowanie i tak będzie unieważnione - nie wzywasz.

11

allllle np. wykonawca złożył na 2 części, jedna będzie unieważniona, a w drugiej jego oferta jest najlepsza, czy mogę jednocześnie wezwać do uzupełnienia i poinformować o unieważnieniu??

12

AnetaB napisał/a:

allllle np. wykonawca złożył na 2 części, jedna będzie unieważniona, a w drugiej jego oferta jest najlepsza, czy mogę jednocześnie wezwać do uzupełnienia i poinformować o unieważnieniu??

Wzywasz do części, która ma być ważna. Dopiero po uzupełnieniu wszystkich dokumentów, wszystkich wykonawców na wszystkie części podajesz ostateczne wyniki. Unieważnienie ogłaszasz tylko na stronie internetowej.

13

wydaje mi się że informację o unieważnieniu trzeba też przesłać do wszystkich uczestników postępowania i zamieścić na stronie internetowej

14

AnetaB napisał/a:

wydaje mi się że informację o unieważnieniu trzeba też przesłać do wszystkich uczestników postępowania i zamieścić na stronie internetowej

wystarczy przesłać wykonawcom - art. 93 ust. 3